Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Έξοδος για 650 υπαλλήλους

Τη συνταξιοδότηση περίπου 650 υπαλλήλων του ΟΤΕ με καθυστέρηση τριών και πλέον ετών προβλέπει κοινή τροπολογία των υπουργείων Μεταφορών - Επικοινωνιών, Οικονομίας και Απασχόλησης που κατατέθηκε το βράδυ στη Βουλή.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Έξοδος για 650 υπαλλήλους
Τη συνταξιοδότηση περίπου 650 υπαλλήλων του ΟΤΕ με καθυστέρηση τριών και πλέον ετών προβλέπει κοινή τροπολογία των υπουργείων Μεταφορών - Επικοινωνιών, Οικονομίας - Οικονομικών και Απασχόλησης που κατατέθηκε το βράδυ στη Βουλή.

Πρόκειται για εργαζομένους του ΟΤΕ που είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους για να συνταξιοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που εφαρμόστηκε το 2005, ωστόσο τότε δεν είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα καθώς δεν τους είχε αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. 

Έπειτα από προσφυγή στη Δικαιοσύνη οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δικαιώθηκαν και με την τροπολογία που κατέθεσαν τα συναρμόδια υπουργεία επιλύεται το θέμα τους. Οι περίπου 650 εργαζόμενοι στους οποίους αφορά το πρόγραμμα είχαν προσληφθεί στον Οργανισμό τα έτη 1976 και 1977 και έως το τέλος του 2012 συμπληρώνουν 35 συντάξιμα έτη (εφόσον υπολογιστεί και το διάστημα της στρατιωτικής θητείας).

Όπως αναφέρει η τροπολογία, το κόστος της δαπάνης για τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων θα καλύψει εξ ολοκλήρου ο ΟΤΕ.

Να σημειώσουμε ότι προσφάτως με απόφαση του υπουργού Οικονομίας - Οικονομικών κ. Παπαθανασίου αποφασίστηκε η εκχώρηση του 4% των μετοχών του ΟΤΕ, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, στο ΙΚΑ. Με την απόφαση αυτή άνοιξε στην ουσία ο δρόμος για την αποχώρηση από τον ΟΤΕ των συγκεκριμένων υπαλλήλων καθώς ήταν μία κίνηση που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της εθελουσίας εξόδου προκειμένου να ενισχυθούν ταμεία που θα επιβαρύνονταν από το κόστος.

Η αποχώρηση των περίπου 650 υπαλλήλων του ΟΤΕ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαδικασιών για την πρόσληψη περίπου 200 νέων υπαλλήλων οι οποίοι εκτός του ότι θα έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος θα εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες της επιχείρησης για προσωπικό ειδικευμένο σε τεχνολογίες αιχμής.

Να σημειώσουμε επίσης ότι επιθυμία της διοίκησης του ΟΤΕ είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου για περίπου 2.000 προκειμένου να καταφέρει να τιθασεύσει το υψηλό κόστος προσωπικού που έχει η επιχείρηση.

Επισήμως η σχετική συζήτηση αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη της άνοιξης. Το κόστος προσωπικού για τον ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα ανέλθει την επόμενη διετία στο 40% της ετήσιας δαπάνης του Οργανισμού, την ώρα που το κόστος σε αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού είναι σχεδόν το μισό.

Κατά την προηγούμενη χρονιά το κόστος προσωπικού για τον ΟΤΕ ήταν στο 30%, ενώ μετά την αποχώρηση των 5.230 υπαλλήλων το 2005 είχε μειωθεί στο 24%.

Cosmofon

Εν τω μεταξύ, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί από τον ΟΤΕ η σύναψη συμφωνίας για την πώληση της εταιρίας Cosmofon στην πΓΔΜ.

Δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της εταιρίας φέρονται να έχουν υποβάλει οι τουρκικές Turk Telecom και Turkcell και η σλοβενική Telecom Slovenia καθώς και το επενδυτικό κεφάλαιο Axos Capital Partners.

Η στιγμή πώλησης της εταιρίας θεωρείται από την πλευρά του ΟΤΕ ιδανική, καθώς εκτιμάται ότι η διατήρησή της τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο όπου βρίσκεται σήμερα θα ήταν δύσκολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v