ΟΛΠ: Κέρδη στο φόντο των 15μηνων κινητοποιήσεων

Με θετικό πρόσημο κλείνει την εταιρική χρήση 2008 ο ΟΛΠ. Παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που έχουν υπερβεί τους 15 μήνες, ο ΟΛΠ θα παρουσιάσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Κέρδη στο φόντο των 15μηνων κινητοποιήσεων
Με θετικό πρόσημο κλείνει την εταιρική χρήση του 2008 ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που έχουν υπερβεί τους 15 μήνες, ο ΟΛΠ θα παρουσιάσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους πάνω από 5 εκατ. ευρώ, λόγω της εποχικής ανόδου της επιβατικής κίνησης, αλλά και των συνεχών παρεμβάσεων και μέτρων της διοίκησης του Οργανισμού.

Αντίστοιχα, τα έσοδα του ΟΛΠ εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 110 εκατ. ευρώ, έναντι 171,4 εκατ. ευρώ της προηγουμένης χρήσεως. 

Στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων το φορτίο μειώθηκε το 2008 κατά 70% σε σχέση με το 2007 και η απώλεια εσόδων ήταν άνω του 50%, ενώ η μεταφόρτωση ουσιαστικά εκμηδενίστηκε. Πολύ μικρότερη ήταν η μείωση του φορτίου στο Σταθμό Αυτοκινήτων φθάνοντας το 10%, ωστόσο γίνεται μεγαλύτερη και αγγίζει περίπου το 20% αν συνυπολογισθεί ο μέσος όρος διακίνησης του β’ εξαμήνου του 2007.

Εξάλλου, οι επενδυτικές δαπάνες του ΟΛΠ αναμένεται να ανέλθουν το 2008 σχεδόν σε 40 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων απορρόφησε το έργο του Προβλήτα Ι. Για το σκοπό αυτό ο ΟΛΠ πέρυσι τον Ιούλιο προέβη σε εκταμίευση του δανείου της ΕΤΕπ, ύψους 35 εκατ. ευρώ που αφορά αποκλειστικά στην κατασκευή του Προβλήτα Ι.

Προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα το εταιρικό επενδυτικό πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνεται ο πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός του Προβλήτα Ι, ο ΟΛΠ υπέβαλλε στην ΕΤΕπ αίτηση και για δεύτερο δάνειο, ύψους 45 εκατ. ευρώ, η έγκριση του οποίου αναμένεται εντός του επομένου διμήνου.

Για το πώς θα εξελιχθεί η τρέχουσα χρήση δεν μπορούν να διατυπωθούν ασφαλείς εκτιμήσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήδη, στο πρώτο δίμηνο ο τομέας των αυτοκινήτων σημειώνει πτώση άνω του 35% ενώ στα Εμπορευματοκιβώτια καταγράφεται προοδευτική μείωση της τάξης του 15%-20%.

Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ΟΛΠ εκτιμούν ότι δυνατότητες σχετικής βελτίωσης υπάρχουν μόνο μέσω της επαναφοράς μέρους φορτίου μεταφόρτωσης, το οποίο όμως απαιτεί μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη και κατ΄ ελάχιστον διάστημα άνω των 4 μηνών για την εκ νέου δρομολόγηση του φορτίου στον Πειραιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v