Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telecoms: Προτεραιότητα τώρα η ρευστότητα

Προκειμένου να αποφύγουν τα «παθήματα» των ανταγωνιστών τους, η Forthnet και η HOL δίνουν έμφαση στο μέτωπο της χρηματοδότησης - Με θετικό cash flow φέτος ο ΟΤΕ - Τι περιλαμβάνει το «τελευταίο χαρτί» της Lannet.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Telecoms: Προτεραιότητα τώρα η ρευστότητα
Tο 2009 θα είναι μια χρονιά όπου θα δώσουμε μεγάλη σημασία στη βελτίωση των λογιστικών μας καταστάσεων, χωρίς να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητές μας για την ανάπτυξη της εταιρίας. Έτσι, το 2010 θα ξεκινήσουμε με τη σιγουριά μιας υγιούς επιχείρησης με ισχυρά οικονομικά δεδομένα», δήλωσαν κύκλοι προσκείμενοι στη Forthnet.

Στον κλάδο των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων δεν αρκούν η διεύρυνση του πελατολογίου και ο προγραμματισμός επενδύσεων, αν παράλληλα δεν συνοδεύονται και από την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Αυτός ήταν άλλωστε ο βασικότερος ίσως λόγος για τον οποίο εταιρίες όπως η Lannet, η Teledome και η Altec Telecoms αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους. Με αυτό το σκεπτικό, και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης όπως το 2009, οι εισηγμένοι εναλλακτικοί πάροχοι δίνουν πλέον μεγάλη βαρύτητα στο μέτωπο της χρηματοδότησης.

Η Forthnet, για παράδειγμα, θα περιορίσει τις εκροές για επενδύσεις (θα διατηρηθούν μεν στο ίδιο με το περυσινό επίπεδο, αλλά αναμένεται η είσπραξη κρατικών επιδοτήσεων), ενώ από την άλλη πλευρά προβλέπει περιθώριο EBITDA τουλάχιστον 17% στο έτος, διαθέτοντας ταμείο 80 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμο δανεισμό με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Με στόχο την απόκτηση της απαιτούμενης ρευστότητας και την υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων, η Hellas On Line ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου ύψους 50,6 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα πέρυσι σύναψε ομολογιακό δάνειο μετατρέποντας το μεγαλύτερο ποσοστό του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο.

Και ενώ πολλά λέγονται για τον επενδυτή-«μυστήριο» που κάλυψε τελικά την αύξηση, η ουσία είναι ότι η HOL διαθέτει πλέον θετικά ίδια κεφάλαια και διαφαινόμενη επάρκεια μετρητών για το ορατό μέλλον.

Στη θυγατρική της Intracom μιλούν για μεγάλη αύξηση συνδρομητών φέτος, έτσι ώστε τον Δεκέμβριο του 2009 η Hellas On Line να καταφέρει να περάσει σε θετικό EBITDA. Στην τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητά της η Forthnet έχει ήδη περάσει σε θετικό EBITDA από το τρίτο τρίμηνο του 2008 και για φέτος αναμένει αύξηση συνδρομητών ULL πάνω από τις 300.000, έναντι 208.000 στο τέλος του 2008. Επιπλέον, ισχυρά θετικό EBITDA (και ταμειακές ροές) παράγει και η θυγατρική Nova που εξαγοράστηκε πέρυσι.

Από πού όμως θα προέλθουν οι νέοι συνδρομητές των εναλλακτικών παρόχων; Από τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους ή από τον ΟΤΕ; «Οι συνδρομητές των εναλλακτικών παρόχων που έκλεισαν κατευθύνθηκαν κυρίως προς τον ΟΤΕ, λόγω της γενικότερης αμφισβήτησης που δημιουργεί για τον κλάδο το κλείσιμο μιας εταιρίας, γεγονός το οποίο δυστυχώς πλήττει και τις υγιείς επιχειρήσεις» ανέφερε στο euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εναλλακτικού παρόχου.

Ωστόσο, μία αρκετά διαφορετική εκδοχή έδωσε στέλεχος του ΟΤΕ: «Οι πελάτες αυτοί δεν έρχονται μόνο σε μας, αλλά διαχέονται στην αγορά. Δεν είναι σαφές ότι ο Οργανισμός βγαίνει κερδισμένος όταν φεύγει από τη μέση ένας ανταγωνιστής του. Μπορεί βέβαια κάποιος να υποστηρίξει ότι ο ανταγωνισμός χαλαρώνει, αλλά από την άλλη πλευρά ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να φορτωθεί μεγάλες ζημίες από επισφαλείς απαιτήσεις».

--- Θετικό cash flow για ΟΤΕ

Αν και τα νέα αναμένονται λίγο πριν από το καλοκαίρι, όταν ο Οργανισμός, σε συνεργασία με την Deutsche Telekom, θα ανακοινώσει το νέο business plan του, όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά δεν κρύβει σημαντικά προβλήματα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στις θέσεις που διαθέτει ο ΟΤΕ σε χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, όπου όμως η έκθεση είναι σχετικά περιορισμένη (το 30% των εσόδων και μόνο το 14% των λειτουργικών ελεύθερων ταμειακών ροών το 2008). Επιπρόσθετα, στη Ρουμανία η τιμολόγηση γίνεται σε ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία το λέβα είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό νόμισμα, γεγονότα που περιορίζουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους.

Πέραν αυτού, όμως, οι αναλυτές δηλώνουν αισιόδοξοι για τη φετινή πορεία του ΟΤΕ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν στις αναλύσεις τους οποιεσδήποτε συνέργιες και οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από τη συμμαχία με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom (οι Γερμανοί τις ανεβάζουν στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως).

Ειδικότερα, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν βελτίωση EBITDA και θετικές ταμειακές ροές. Ενδεικτική είναι η θέση της Morgan Stanley που προβλέπει για φέτος οριακή αύξηση εσόδων (6,44 δισ.), άνοδο EBITDA (από τα 2,26 στα 2,32 δισ.), βελτίωση καθαρών κερδών (από τα 607 στα 662,5 εκατ.) και μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 520 εκατ. ευρώ (από τα 4,72 στα 4,2 δισ. ευρώ).

---Ο ανταγωνισμός δεν αμβλύνεται

Αυτό που συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους στην αγορά είναι ότι παρά την ουσιαστική διακοπή δραστηριότητας τριών εταιριών και παρά τη μεγαλύτερη έμφαση που δίνουν οι πάροχοι τώρα σε θέματα ρευστότητας, ο ανταγωνισμός στις τιμές μέσω των διαφόρων προσφορών δεν έχει κοπάσει. «Υπάρχουν πακέτα στην αγορά που δείχνουν ότι οι εταιρίες οι οποίες τα προσφέρουν έχουν ως πρώτο στόχο την άντληση ρευστότητας και όχι την ταχεία μετάβαση στην κερδοφορία προς όφελος των μετόχων τους» μας δήλωσε παράγοντας της αγοράς.

--- «Με κάθε νόμιμο μέσο»...

«Με κάθε νόμιμο μέσο θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της εταιρίας» ανέφεραν στο euro2day.gr πηγές της Lannet, βάλλοντας κατά των ενεργειών του ΟΤΕ. Επί του παρόντος, πάντως, η κατάσταση της εισηγμένης είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς από τον Φεβρουάριο έχει σταματήσει ολοκληρωτικά να λειτουργεί, οι εργαζόμενοι (που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας) δεν έχουν πληρωθεί από τον Σεπτέμβριο, ενώ ουσιαστικά το πελατολόγιο έχει απολεσθεί πλήρως.

Την περασμένη Δευτέρα είχε συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση με στόχο την ενημέρωση των επενδυτών και τη δρομολόγηση κινήσεων για το μέλλον της Lannet. Ωστόσο, η γενική συνέλευση αναβλήθηκε για σήμερα, Παρασκευή, λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης εκ του νόμου απαρτίας.

Το οξύμωρο είναι ότι εμφανίστηκε απαρτία γύρω στο 16%, όταν κατά το παρελθόν ο βασικότερος μέτοχος της εισηγμένης εταιρίας κ. Θωμάς Λαναράς είχε δηλώσει ότι ελέγχει άνω του 20%. Κύκλοι της αγοράς πιθανολογούν ότι η αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων για την επόμενη Παρασκευή αποτελεί σκόπιμη κίνηση της διοίκησης προκειμένου να κερδίσει χρόνο, ενόψει πιθανολογούμενων εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v