Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και λιθάνθρακα

Η Eurelectric, η ηγέτιδα ένωση της βιομηχανίας ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και λιθάνθρακα
Η Eurelectric, η ηγέτιδα ένωση της βιομηχανίας ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα.

Οι δύο αυτές επιλογές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται στη διακήρυξη που υπέγραψαν χθες όλα τα μέλη της Eurelectric, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, δεσμευόμενα σε κοινές δράσεις για την κλιματική αλλαγή, για τις αγορές ηλεκτρισμού και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η πυρηνική ενέργεια όσο και ο λιθάνθρακας δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, η ΔΕΗ υπέγραψε το κείμενο αυτό, συμπαρατασσόμενη πλήρως με τις επιλογές της Eurelectric, οι οποίες δεν είναι καθόλου τυχαίες, καθώς προέρχονται από τον μεγαλύτερο φορέα της βιομηχανίας ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού η διακήρυξη υπογράφηκε μόλις μία ημέρα πριν από την πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στο οποίο οι ηγέτες των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και τα μεγαλύτερα ενεργειακά και κλιματικά θέματα.

Μάλιστα, παραδόθηκε χθες στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Ενέργειας κ. Andris Piebalgs.

Η διακήρυξη εκφράζει την πεποίθηση των επικεφαλής των εταιριών ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ουδετερότητα στην εκπομπή άνθρακα ταυτόχρονα με την επίτευξη ασφάλειας εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ηλεκτρικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα επιλογών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - αποδοτικές καθαρές τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων που θα περιλαμβάνουν δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, υψηλής απόδοσης συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού και πυρηνική ενέργεια, παράλληλα με νέες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Βέβαια, αναγνωρίζεται ότι θα ληφθούν υπόψη οι εθνικές ενεργειακές πολιτικές, οι οποίες όμως σε αρκετές χώρες της Ευρώπης περιλαμβάνουν και την πυρηνική ενέργεια και τον λιθάνθρακα.

Προφανώς, γι' αυτόν τον λόγο η διακήρυξη όταν αναφέρεται σε αυτές τις πολιτικές συμπεριλαμβάνει τις ΑΠΕ, την πυρηνική ενέργεια, τη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού και τις αποδοτικές καθαρές τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων, που περιλαμβάνουν τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα.

Η χώρα μας έως τώρα θεωρεί ταμπού ακόμη και τη συζήτηση για την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, έσπευσε να δηλώσει ότι ο λιθάνθρακας δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, έστω κι αν δεν συμφωνεί επί της ουσίας με τον εξοβελισμό του λιθάνθρακα, αναγκάστηκε να πειθαρχήσει στη νέα πολιτική του ΥΠΑΝ, ανακοινώνοντας ότι θα διαφοροποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιό της ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα.

Έρχεται όμως τώρα η διακήρυξη της Eurelectric, ενός φορέα που κατά παράδοση οι απόψεις του δεν περνούν απαρατήρητες από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., καθώς προωθεί τα συμφέροντα των μελών του σε πολιτικό επίπεδο και θέτει ξεκάθαρα το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα.

Η ΔΕΗ υπέγραψε τη διακήρυξη, δεσμεύοντας εμμέσως πλην σαφώς τη χώρα μας, αφού συμμετέχει στη Eurelectric ως ο εθνικός σύνδεσμος ηλεκτρικής ενέργειας. Το ερώτημα που ανακύπτει συνεπώς είναι κατά πόσον μπορεί να διαφοροποιηθεί η χώρα μας σε μια τέτοια κοινή πολιτική που προωθεί στην Ε.Ε. η Eurelectric.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v