Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intracom:Κατώτερο των προσδοκιών το 2003 (update)

Κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς εκτιμούν οι αναλυτές πως είναι η κατά 20% κάμψη των πωλήσεων και η κατά 47,1% υποχώρηση των κερδών προ φόρων και μετά διακαιωμάτων μειοψηφίας που εμφάνισε ο όμιλος της Intracom στη χρήση του 2003. ”Υπό αναθεώρηση” έθεσε την τιμή-στόχο η HSBC, πώς σχολιάζουν Marfin, Eurobank.

Intracom:Κατώτερο των προσδοκιών το 2003 (update)
Κατώτερα των προσδοκιών κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της Intracom στη χρήση του 2003, τα οποία εμφάνισαν σημαντική υποχώρηση.

Αναλυτικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Intracom υποχώρησαν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 20%, καθώς κατήλθαν στα 639,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Intracom παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση 47,1% σε σχέση με τη χρήση του 2002, καθώς κατήλθαν στα 50,6 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο μητρικής ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει 28% μείωση, διαμορφούμενος στα 494 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της Intracom, η Marfin Hellenic αναφέρει μεταξύ άλλων πως το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, με το περιθώριο EBITDA να υποχωρεί κατά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις μειωμένες επενδύσεις του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, τη μειωμένη συνεισφορά του κλάδου της πληροφορικής, την έλλειψη σημαντικών εσόδων από τη Ρουμανία, από επιπλέον δαπάνες που αφορούν στην προγραμματική συμφωνία με τον ΟΤΕ, καθώς και από την έλλειψη δραστικού προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Επιπλέον, η Marfin Hellenic επισημαίνει πως τα αποτελέσματα του ομίλου της Intracom περιλαμβάνουν κεφαλαιακά κέρδη ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής της στην Vodafone – Panafon, ενώ καταλήγει πως θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της αφενός λόγω των χαμηλότερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και αφετέρου λόγω ενδεχόμενων εκτιμήσεων από πλευράς διοίκησης του ομίλου.

Από την πλευρά της η Eurobank Securities αναφέρει πως η Intracom χρησιμοποίησε μέρος των κεφαλαίων (και συγκεκριμένα 150 εκατ. ευρώ) που προέκυψαν από την πώληση της συμμετοχής της στη Vodafone – Panafon για τη μείωση του δανεισμού της.

Παράλληλα, η Eurobank Securities σημειώνει πως το ανεκτέλεστο της Intracom στις 31 Δεκεμβρίου 2003 ανερχόταν στα 1,2 δισ. ευρώ, κατά 6% χαμηλότερο σε σχέση με του 2002, ενώ καταλήγει πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται 15 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004.

Εξάλλου, η HSBC χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα της Intracom χειρότερα των αναμενόμενων (”worse”) έθεσε υπό αναθεώρηση (under review) την τιμή-στόχο για τη μετοχή της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v