Εθνική:Ανάσα στα spreads από κρατικά ομόλογα

Σημαντικά έσοδα από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει δημιουργήσει αναμένει για την φετινή χρήση η Εθνική Τράπεζα.

Εθνική:Ανάσα στα spreads από κρατικά ομόλογα
Σημαντικά έσοδα από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει δημιουργήσει αναμένει για την φετινή χρήση η Εθνική Τράπεζα η διοίκηση της οποίας εκτιμά ότι το αυξημένο spread των ομολόγων θα αντισταθμίσει την πίεση στα spreads των καταθέσεων.

Η διοίκηση της Εθνικής ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν ένα από τα καλύτερα στοιχεία ενεργητικού της, διατυπώνοντας έμμεσα και την εκτίμησή της ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την εξέλιξη του προγράμματος χρηματοδότησης του Δημοσίου.

Παρά την μείωση της καθαρής θέσης κατά 1 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2008 η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε ότι η Εθνική παραμένει μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η μείωση της καθαρής θέσης επήλθε κατά 400 εκατ. ευρώ από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές.

Την ίδια στιγμή η Εθνική ενέγραψε έσοδα από θετικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 250 εκατ. ευρώ που ενίσχυσαν την κερδοφορία της, κίνηση που δείχνει σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των αναλυτών και τις προθέσεις της διοίκησης για την κερδοφορία του 2008.

Εντός του εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν και οι προβλέψεις που σχημάτισε στο δ΄ τρίμηνο ο όμιλος Εθνικής είχε προηγηθεί όμως ενημέρωση ότι δεν πρέπει να αναμένουν ποσοστιαία αύξηση αντίστοιχη άλλων ελληνικών τραπεζών.

Η διοίκηση ανέφερε ότι η τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το δ’ τρίμηνο κατά τους πρώτους μήνες του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v