Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Νέο πλήγμα στην καθαρή θέση

Νέο πλήγμα υπέστη η καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά τη διάρκεια του 2008 παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 137 εκατ. ευρώ λόγω των τεστ επάρκειας που διενεργήθηκαν κατά την περυσινή χρήση.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Εθνική Ασφαλιστική: Νέο πλήγμα στην καθαρή θέση
Νέο πλήγμα υπέστη η καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά τη διάρκεια του 2008 παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 137 εκατ. ευρώ λόγω των τεστ επάρκειας που διενεργήθηκαν κατά την περυσινή χρήση.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας έκλεισε το 2008 με οριακά αποτελέσματα βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ωστόσο η καθαρή της θέση επλήγη από τα τεστ επάρκειας και από τις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο μετοχών, αμοιβαίων και δευτερευόντως ομολόγων, οι οποίες ανήχθησαν απευθείας στην καθαρή θέση.

Έτσι, στις 31/12/08 η καθαρή θέση της εταιρίας είναι κάτω του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, εξέλιξη που δεν την αναγκάζει άμεσα να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου. Αύξηση θα χρειαστεί στην περίπτωση που και το 2009 η πορεία των μετοχών, των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ομολόγων επιβαρύνει έτι περαιτέρω την καθαρή θέση με υποαξίες.

Ο όμιλος αποφάσισε πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει ιδιαίτερα περιορισμένη χρήση της δυνατότητας μεταφοράς χρεογράφων στο χρεωστικό χαρτοφυλάκιο δανειακών τίτλων και επομένως να τα αποτιμά στην αξία κτήσης προκειμένου να έχει ελευθερία κινήσεων στις αγοραπωλησίες.

Η κεντρική αυτή στρατηγική έπληξε την Εθνική Ασφαλιστική βραχυπρόθεσμα, υπάρχει όμως δεδομένη πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να τη στηρίξει κεφαλαιακά εφόσον χρειαστεί και νέα "ένεση", εντός του 2009.

Η Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε το 2008 με σημαντική αύξηση ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής και σε λοιπούς κλάδους γενικών ασφαλίσεων, ενώ αντίθετα στάσιμη παρέμεινε η παραγωγή στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

Με βάση τη συνοπτική κατάσταση με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα που έχει δώσει ήδη στην ΕπΕΙΑ, η εταιρία εμφάνισε το 2008 δεδουλευμένα ασφάλιστρα 700,7 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων ύψους 248,3 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα σε ΔΛΠ, όπως προαναφέραμε, είναι οριακά και η αναλυτική οικονομική κατάσταση με τα Διεθνή Πρότυπα θα δημοσιευτεί στις 30 Μαρτίου.

Τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν στα 395,3 εκατ. ευρώ έναντι 263,3 εκατ. ευρώ το 2007, καταγράφοντας αύξηση 50% χάρη στη σημαντική συνεισφορά των εργασιών από το bankassurance.

Στον κλάδο ασφαλίσεων λοιπών ζημιών τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 156,6 εκατ. ευρώ έναντι 137,4 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα συνολικά έσοδα στα 161,5 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 148,8 εκατ. ευρώ, ποσό ίσο με αυτό και του 2007

Το σύνολο των επενδύσεων ανέρχεται σε 1,56 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 244 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε ακίνητα, 348,79 εκατ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα, 345,7 εκατ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα και 196,2 εκατ. ευρώ σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v