Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda Development: Σύσφιγξη σχέσεων με Χαραγκιώνη

Νέες κοινές επενδύσεις σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι όμιλοι Lamda Development και Ακροπόλ Χαραγκιώνης, ενώ η Χαραγκιώνης συμμετέχει ήδη με 2% στην εισηγμένη.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Lamda Development: Σύσφιγξη σχέσεων με Χαραγκιώνη
Νέες κοινές επενδύσεις, όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι όμιλοι Lamda Development και Ακροπόλ Χαραγκιώνης, οι οποίοι εσχάτως έχουν αποκτήσει και μετοχική σχέση μεταξύ τους μέσω της απόκτησης από τον τελευταίο ποσοστού της τάξεως του 2% στην εισηγμένη.

Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των δύο ομίλων real estate εξετάζουν μια σειρά περιπτώσεις ακινήτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ανάπτυξης, ώστε όταν ανακάμψει η οικονομία να είναι σε θέση να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση τα σχέδιά τους.

Υπενθυμίζεται πως η Lamda Development και η Ακροπόλ Χαραγκιώνης έχουν ήδη συνεργαστεί στο project για τη δημιουργία και τη διαχείριση του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν το πρώτο mall που λειτούργησε στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2005).

Στην εταιρία Πυλαία Α.Ε. όπου και ανήκει το Mediterranean Cosmos, o όμιλος Χαραγκιώνη συμμετέχει μέσω της θυγατρικής Sierra Charagionis A.E. (κοινή εταιρία με τον πορτογαλικό οίκο Sonae Sierra) με ποσοστό 39,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Mediterranean Cosmos εμφάνισε το 2008 αύξηση εσόδων κατά περίπου 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη πορεία του στη βορειοελλαδίτικη αγορά.

Με 2% στην εισηγμένη

Τους τελευταίους μήνες ο όμιλος Χαραγκιώνη προέβη μέσω του χρηματιστηρίου στη σταδιακή αγορά μετοχών της Lamda Development, με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει περί το 2% του μετοχικού της κεφαλαίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή αυτή το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κίνηση αυτή δεν είναι καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα, όπως ήταν η περίπτωση της συμμετοχής με 5% στην εισηγμένη REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ προ πενταετίας, αλλά έχει και στρατηγική σημασία για τον όμιλο Χαραγκιώνη.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή ο εν λόγω όμιλος υλοποιεί περί τα δέκα διαφορετικά projects αξιοποίησης ακινήτων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά αφορά στη δημιουργία του πολυχώρου Capitol στη συμβολή των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, στο ύψος του Εθνικού Μουσείου.

Το συγκρότημα, συνολικής ανωδομής 15.000 τ.μ., θα φιλοξενεί εμπορικά καταστήματα, χώρους αναψυχής καθώς και το Μουσείο Αυτοκινήτων Αθήνας. Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ και ο πολυχώρος εκτιμάται πως θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σε περίπου έναν χρόνο, την άνοιξη του 2010.

Πάντως, το πλέον φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Χαραγκιώνη έχει να κάνει με την αξιοποίηση του ολυμπιακού γυμναστηρίου στο Γαλάτσι, το οποίο προωθεί σε συνεργασία με τον οίκο Sonae Sierra.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το εμπορικό κέντρο Olympic Hall που θα δημιουργούνταν στο ολυμπιακό ακίνητο θα έπρεπε να λειτουργεί από τα τέλη του 2008. Ωστόσο, γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο κίνδυνος προσφυγών κατά του έργου έχουν καθυστερήσει την υλοποίηση της επένδυσης των 80 εκατ. ευρώ.

Επιδίωξη της κοινοπραξίας, η οποία πλέον κάνει από την αρχή και με μεγάλη προσοχή τη μελέτη, είναι το έργο να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί να προσβληθεί μελλοντικά από προσφυγές.

Οι επικεφαλής της κοινοπραξίας εκτιμούν πως οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη του 2009 και να ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v