Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κερδοφορία πέρασε ο όμιλος ΕΧΑΕ

Κέρδη 43,789 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,217 εκατ. ευρώ πέρσι παρουσίασαν τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου ΕΧΑΕ, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας. Η ενίσχυση αποδίδεται σε έκτακτα έσοδα, ενώ καταβάλεται προσπάθεια συμψηφισμού των ζημιών στην τρέχουσα χρήση.

Στην κερδοφορία πέρασε ο όμιλος ΕΧΑΕ
Κέρδη 43,789 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,217 εκατ. ευρώ πέρσι παρουσίασαν τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου ΕΧΑΕ, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας.

Η ενίσχυση αποδίδεται σε έκτακτα έσοδα, ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καταβάλεται προσπάθεια συμψηφισμού των ζημιών στην τρέχουσα χρήση.

Ειδικότερα, στα 62,238 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΧΑΕ το 2003 έναντι 51,014 εκατ. ευρώ για το 2002, ενώ τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 43,789 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,217 εκατ. ευρώ πέρσι.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενισχύονται σημαντικά από τα έκτακτα αποτελέσματα (έσοδα) ύψους 18,964 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον αντιλογισμό των αχρησιμοποίητων προβλέψεων για την υποτίμηση του μετοχικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου, οι οποίες και είχαν επιβαρύνει τα αποτελέσματα των προηγουμένων ετών.

Έτσι, τα καθαρά προ φόρων ενοποιημένα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, διαμορφώνονται σε 43,789 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 20,217 εκατ. ευρώ για το 2002.

Ο κύκλος εργασιών παρουσιάζεται ενισχυμένος κατά 22%, η δε αύξησή του αποδίδεται στην ανάκαμψη της αγοράς αξιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2003, αλλά και στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αγοράς των παραγώγων.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (ΕBITDA) ανέρχονται σε 29,292 εκατ. ευρώ έναντι 14,858 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζουν δηλαδή μία αύξηση της τάξεως του 97%.

Με δεδομένο ότι οι αποσβέσεις της χρήσεως ανέρχονται σε 9,876 εκατ. ευρώ έναντι 14,087 εκατ. ευρώ, το λειτουργικό αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) διαμορφώνεται, σε ενοποιημένη βάση, σε 19,416 εκατ. ευρώ έναντι 771 χιλιάδων ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας, η διοίκηση της ΕΧΑΕ συνέχισε τη συστηματική προσπάθεια για τον περιορισμό του. Έτσι, στην υπό εξέταση περίοδο, το συνολικό κόστος μειώθηκε κατά 5,8 εκατ. ευρώ, ή 11%.

Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού, οι οποίες συνιστούν και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του Ομίλου ΕΧΑΕ, μειώθηκαν κατά 8%.

Η διοίκηση, όπως αναφέρεται σχετικά, δίνει ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο του κόστους και η προσπάθεια για τον περιορισμό του θα συνεχισθεί εντατικά και κατά το τρέχον έτος.

Εξάλλου, η μητρική εταιρεία για τη χρήση του 2003 παρουσιάζει κέρδη προ φόρων 99,829 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 131,517 εκατ. ευρώ για το 2002.

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών οφείλεται στην πρόσφατη εκτίμηση των εταιρειών του Ομίλου από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η πραγματική αξία των θυγατρικών του Ομίλου είναι μεγαλύτερη από την τιμή που καταχωρείται στα βιβλία κατά 78,2 εκατ. ευρώ. Το προαναφερθέν ποσόν των 78,2 εκατ. ευρώ, μείωσε τις υποτιμήσεις των συμμετοχών που είχαν διενεργηθεί κατά τις προηγούμενες χρήσεις, με βάση το άρθρο 42α του Κ.Ν 2190/1920.

Τα λειτουργικά έσοδα της ΕΧΑΕ, που αποτελούνται από τα μερίσματα που εισπράττονται από τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου της, ανήλθαν σε 20,4 εκατ. ευρώ και συνεισέφεραν στη διαμόρφωση των καθαρών κερδών της χρήσεως.

Τα λειτουργικά έξοδα της Εταιρείας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια της διοίκησης για τον έλεγχό τους. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να μειωθεί το υπόλοιπο ζημιών εις νέο στα 16,916 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ), δημιουργώντας προϋποθέσεις συμψηφισμού όλων των ζημιών της εταιρίας μέσα στη χρήση, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v