Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρουσίαση της Motor Oil στην ΕΘΕ

Στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών της Motor Oil στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη της όπως επίσης και οι στόχοι και η στρατηγική ανάπτυξής της.

Παρουσίαση της Motor Oil στην ΕΘΕ
Στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών της Motor Oil στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη της όπως επίσης και οι στόχοι και η στρατηγική ανάπτυξής της.
 
Το 2008 υπήρξε για τη Motor Oil  μία ακόμη σημαντική χρονιά από άποψη υλοποίησης επενδύσεων, σύναψης στρατηγικών συνεργασιών και επίτευξης οικονομικών αποτελεσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης 2008 συνεχίστηκε το πρόγραμμα επέκτασης του διυλιστηρίου της εταιρίας (Refinery Expansion Program) με την επενδυτική δαπάνη να διαμορφώνεται στα 75 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημαντικό μέρος της παραπάνω επενδυτικής δαπάνης αφορούσε στη νέα μονάδα απόσταξης αργού (crude distillation unit) και κυρίως στο στάδιο λεπτομερούς σχεδιασμού και προμήθειας εξοπλισμού (detailed engineering & procurement), ενώ προς το τέλος της χρήσης το έργο εισήλθε στη φάση της κατασκευής (construction).

Η συνολική δαπάνη της νέας μονάδας εκτιμάται σε 180 εκατ., ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2010.

Επισημαίνεται ότι με την προσθήκη της νέας CDU, δυναμικότητας περίπου 60.000 βαρελιών την ημέρα (bbl/d), η παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου θα αυξηθεί κατά 25% ξεπερνώντας τα 170.000 bbl/d ή τα 9 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως.

Πρόσθετα οφέλη αναμένονται από την υποκατάσταση εισαγωγών μαζούτ (straight run fuel oil) από ιδιοπαραγόμενο, από τη βελτιστοποίηση προμηθειών αργού και από τη δυνατότητα κατεργασίας νέων τύπων αργού.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2008 η εταιρία πραγματοποίησε το μεγαλύτερο σε κλίμακα πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης στην ιστορία της, που περιελάμβανε για πρώτη φορά το συγκρότημα υδρογονοπυρόλυσης (hydrocracker complex) καθώς και το συγκρότημα μονάδων καταλυτικής πυρόλυσης (fluid catalytic cracking).

Για τη χρήση 2009 η επενδυτική δαπάνη εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου και το μεγαλύτερο μέρος αυτής προορίζεται για το έργο κατασκευής της νέας μονάδας αργού.

---Συνεργασίες

Τον Οκτώβριο του 2008 ολοκληρώθηκε η απόκτηση από τη Motor Oil του ποσοστού που κατείχε η IBERDROLA στην ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε. Η τελευταία διαθέτει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνέχεια της παραπάνω εξέλιξης, τον Νοέμβριο του 2008 η Motor Oil  υπέγραψε συμφωνητικό συνεργασίας (joint venture agreement) με τη Μυτιληναίος για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία θα βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρίας στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η ποσοστιαία συμμετοχή της Motor Oil  στο μετοχικό κεφάλαιο της ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER θα διαμορφωθεί στο 35%, ενώ η αντίστοιχη της Μυτιληναίος στο 65% και αναμένεται να αποτελέσει μέρος του συνολικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Endesa Hellas.

--- Οικονομικά αποτελέσματα

Κατά τη χρήση 2008 οι πωλήσεις της Motor Oil ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της το επίπεδο των 9 εκατ. μετρικών τόνων φτάνοντας στους 9,3 εκατ. Μ.Τ.

Τα προϊόντα της Motor Oil συνέχισαν να διοχετεύονται και στις τρεις κύριες αγορές: εσωτερική, εξαγωγές, ναυτιλία μέσω ενός ισχυρού δικτύου πωλήσεων και μακροχρόνιων σχέσεων με τους πελάτες της.

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του έτους, παρά το ιδιαίτερα ισχυρό 9μηνο, επιβαρύνθηκαν σημαντικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 με την αρνητική επίδραση της αποτίμησης των αποθεμάτων λόγω της πολύ απότομης διόρθωσης των διεθνών τιμών.

Η εταιρία, συνεπής προς τους μετόχους της για τη μεγιστοποίηση της μερισματικής απόδοσης, θα προτείνει για το 2008 συνολικό μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή, που στα τρέχοντα επίπεδα τιμής δίνει μερισματική απόδοση μεγαλύτερη του 8%.

Οι πωλήσεις σε όγκο ανήλθαν σε 9,32 εκατ. μετρικούς τόνους έναντι 8,31 εκατ. μετρικών τόνων το 2007.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής για το 2008 ανήλθε σε 5.058 εκατ. ευρώ έναντι 3.719 εκατ. για το 2007.

Τα μικτά κέρδη της μητρικής διαμορφώθηκαν σε 349,6 εκατ. ευρώ έναντι 374 εκατ. του 2007.

Τα κέρδη προ αποσβέσεων, χρηματοοικονομικών και φόρων (EBITDA) του ομίλου για το 2008 ήταν 191 εκατ. ευρώ έναντι 296,4 εκατ. για το 2007.

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 102,4 εκατ. έναντι 206 εκατ. για το 2007.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 78,4 εκατ. ευρώ έναντι 149,9 εκατ. και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,71 ευρώ έναντι 1,35 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v