Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσαρέσκεια της ΔΕΗ για το θέμα του λιθάνθρακα

Με σαφήνεια προκύπτει η δυσαρέσκεια της διοίκησης της ΔΕΗ απέναντι στην «υποχρέωση» της από το υπουργείο Ανάπτυξης να τροποποιήσει το Επιχειρησιακό της Σχέδιο ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα.

Δυσαρέσκεια της ΔΕΗ για το θέμα του λιθάνθρακα
Με σαφήνεια προκύπτει η δυσαρέσκεια της διοίκησης της ΔΕΗ απέναντι στην «υποχρέωση» της από το υπουργείο Ανάπτυξης να τροποποιήσει το Επιχειρησιακό της Σχέδιο ως προς το σκέλος του λιθάνθρακα.

Για άρση, μάλιστα, οποιονδήποτε «παρερμηνειών» αρκεί κανείς να διαβάσει την πλήρη απομαγνητοφώνηση (την οποία δημοσιοποίησε η ίδια η Επιχείρηση πριν από λίγο) του σχετικού αποσπάσματος της παρέμβασης που έκανε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος στη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα του Καταναλωτή. Την παραθέτουμε αυτούσια.

«Θέλω να ξέρετε ότι εμείς στη ΔΕΗ σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά και θα σας εξηγήσω πως. Κατ’ αρχήν δεν είμαστε υπέρ ή κατά κανενός καυσίμου. Έχουμε ένα όραμα ένα στόχο. Και ο στόχος αυτός είναι ποιος; Επάρκεια, χαμηλές τιμές, καθαρό περιβάλλον.

Και αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί με οποιονδήποτε συνδυασμό. Παραδείγματος χάριν, η καθαρότερη χώρα από πλευράς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, που είναι η Δανία, έχει και λιθανθρακικές μονάδες. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συνταχθούμε με την απόφαση της Πολιτείας Αυτό είναι ένα άλλο πράγμα.

Είμαστε όμως απόλυτα βέβαιοι για την ορθότητα του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου. Εμείς έχουμε μια κατάσταση δεδομένη, μια κατάσταση η οποία έχει παρελθόν 60 χρόνια, μερικές από τις μονάδες μας κοντεύουν να είναι 60 χρονών. Δε μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξουμε τα πράγματα.

Έχουμε στόχο για το μέλλον και με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπονήσαμε λέμε ότι το 2012, το 2014 θα επιτύχουμε μειώσεις των CO2 για κάθε kwh που παράγουμε 25%, οξείδιο του αζώτου 39%, εκπομπές SO2 91% και εκπομπές σωματιδίων 56% και πιστέψτε με ότι όλα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα και μέσα στα πλαίσια των διεθνών αποφάσεων.

Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει η εταιρεία μας. Αυτός είναι ο στόχος.

Δυστυχώς, στη χώρα μας ενεπλάκημεν σε μια συζήτηση, οι μεν υπέρ του ενός καυσίμου και οι άλλοι υπέρ ενός άλλου καυσίμου κλπ, η οποία για μένα μας οδήγησε στο παρελθόν.

Πρέπει να μιλάμε για το όραμα. Ποιο είναι το όραμα της χώρας μας; Καθαρό περιβάλλον, χαμηλή τιμή και επάρκεια όχι μόνο για τη σημερινή γενιά αλλά και για τη μελλοντική γενιά.

Ποια είναι η στρατηγική; Εγώ θέλω εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος να έλθει με μια καλλίτερη στρατηγική αν νομίζετε ότι η στρατηγική μας δεν είναι σωστή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v