Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αύξηση 63% στα καθαρά κέρδη του ομίλου

Αύξηση 63% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank για τη χρήση του 2003, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς που προέβλεπαν αύξηση της τάξεως του 59%-61,3%. Το μέρισμα ανέρχεται στα 0,60 ευρώ. Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τα αποτελέσματα.

Alpha Bank: Αύξηση 63% στα καθαρά κέρδη του ομίλου
Αύξηση 63% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank για τη χρήση του 2003, καθώς έφτασαν στα 284,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 174,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σημειώνεται πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς προέβλεπαν αύξηση στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της τάξεως του 59%-61,3%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση της κερδοφορίας είναι αποτέλεσμα κυρίως της δυναμικής αναπτύξεως των χρηματοδοτήσεων ιδιωτών που φέρουν καλύτερες αποδόσεις και του αυστηρού προγράμματος συγκρατήσεως του λειτουργικού κόστους που εφαρμόζεται με συνέπεια.

Τα έσοδα από καθαρά τραπεζικές εργασίες αυξήθηκαν κατά 12,8%, κυρίως λόγω της αυξήσεως κατά 16,6% του καθαρού εσόδου τόκων και των αναπροσαρμοσμένων προμηθειών κατά 3%.

Το καθαρό περιθώριο τόκων κατέγραψε αύξηση σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 3% έναντι 2,68% το 2002, κυρίως λόγω της σημαντικής αυξήσεως του όγκου των εργασιών των καταναλωτικών δανείων που ενσωματώνουν αυξημένα επιτοκιακά περιθώρια, της προοδευτικής ωριμάνσεως των επιτοκίων χαμηλής εκκινήσεως των στεγαστικών δανείων και της διευρύνσεως των περιθωρίων των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2003, το καθαρό περιθώριο τόκων ανήλθε σε 3,17%.

Όσον αφορά στα έσοδα από προμήθειες, στην ίδια πάντα ανακοίνωση σημειώνεται πως υπάρχει σημαντική επιτάχυνση στο τέταρτο τρίμηνο, προερχόμενη κυρίως από χρεώσεις συναλλαγών και εξόδων χορηγήσεως δανείων (κυρίως στεγαστικών και καταναλωτικών), καθώς και από προμήθειες χρηματιστηριακών πράξεων, παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών σε επιχειρήσεις και διαθέσεως αμοιβαίων κεφαλαίων λόγω της βελτιώσεως των συνθηκών της αγοράς.

Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να τονωθούν ακόμη περισσότερο εφέτος μετά την πρόσφατη υιοθέτηση νέας τιμολογιακής πολιτικής για τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και την αύξηση του όγκου εργασιών που αναμένεται το έτος 2004.

Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις συνετέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση της κερδοφορίας του 2003, ανερχόμενα σε 111,8 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως τα έσοδα αυτά προέκυψαν από συγκρατημένη συνήθη ανάληψη κινδύνων σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες των αγορών και της ρευστοποιήσεως του μετοχικού χαρτοφυλακίου της απορροφηθείσας Alpha Επενδύσεων.

Επίσης, στην ίδια πάντα ανακοίνωση της Alpha Bank επισημαίνεται πως η συνολική κερδοφορία ενισχύθηκε περαιτέρω, λόγω της μειώσεως του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία σε περιπτώσεις συγχωνεύσεως, ανάλογες με αυτή της Alpha Επενδύσεων, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2003 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Νοέμβριο του 2003.

Το φορολογικό πλεονέκτημα θα επαναληφθεί και κατά την επόμενη χρήση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, ενώ σημειώνεται παράλληλα πως τα αποτελέσματα είναι ενισχυμένα από την πραγματοποίηση εκτάκτων μη επαναλαμβανόμενων κερδών από την πώληση ακινήτων του Ομίλου, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, σημειώνεται πως η διοίκηση της Alpha Bank θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή, κατά 50% αυξημένο σε σχέση με το μέρισμα ύψους 0,40 ευρώ που η Τράπεζα είχε διανείμει για τη χρήση του 2002.

Επίσης, στη γενική συνέλευση θα τεθούν προς έγκριση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων μέσω της διανομής δωρεάν μετοχών με αναλογία 2:10, καθώς και η σύσταση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών για λόγους σταθεροποιήσεως της τιμής της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v