Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EXAE: H μερισματική απόδοση & οι αγορές από ML

Υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 13%, θετικές ταμειακές ροές και φέτος από την ΕΧΑΕ παρά τη συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών και "καβάτζα" η ακύρωση ιδίων μετοχών, που θα αυξήσει την απόδοση ανά μετοχή.

  • του Χρήστου Κίτσιου
EXAE: H μερισματική απόδοση & οι αγορές από ML
Υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 13%, θετικές ταμειακές ροές και φέτος παρά τη συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών και "καβάτζα" η ακύρωση ιδίων μετοχών, που θα αυξήσει την απόδοση ανά μετοχή.

Η ΕΧΑΕ δείχνει να κατεβάζει στο... γήπεδο της Σοφοκλέους μία από τις καλύτερες... άμυνες του Χ.Α. για τη φετινή χρονιά. Το κατενάτσιό της στηρίζεται στη μείωση των εξόδων που υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και της επιτρέπει με περαιτέρω περιορισμό στα κόστη έως 3% κατά τη φετινή χρονιά να εμφανίσει υψηλά κέρδη ακόμη και αν ο μέσος ημερήσιος τζίρος καθηλωθεί στα επίπεδα των 120 με 125 εκατ. ευρώ.

Η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι τα φετινά κέρδη της ΕΧΑΕ θα διαμορφωθούν στα 35,9 εκατ. ευρώ, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα 120 εκατ. ευρώ. Το εκτιμώμενο Ρ/Ε 2009 διαμορφώνεται στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (318,6 εκατ. ευρώ) στο 8,9, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας είναι σε μετρητά.

Η ΕΧΑΕ προτίθεται να διανείμει μέσω μερίσματος (0,45 ευρώ ανά μετοχή) και επιστροφής κεφαλαίου (0,15 ευρώ ανά μετοχή) το ποσό των 42,29 εκατ. ευρώ, που θα υπερκαλυφτεί από τις θετικές ταμειακές ροές της φετινής χρήσης σύμφωνα με την ανάλυση της Euroxx. Η παραπάνω εκτίμηση εδράζεται σε περαιτέρω περικοπή στα κόστη της ΕΧΑΕ κατά 3% ώστε να αντισταθμιστεί εν μέρει η μείωση εσόδων κατά 34%.

Πιο συντηρητική εμφανίζεται η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ, η οποία εκτιμά ότι τα φετινά κέρδη της ΕΧΑΕ θα διαμορφωθούν στα 30,5 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να υποχωρούν κατά 42,29%, ενώ στο ταμείο της στο τέλος του 2009 θα έχει 139 εκατ. ευρώ.

Η μερισματική απόδοση για τη χρήση του 2008 διαμορφώνεται, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, στο 13,2% και αποτελεί μία από τις υψηλότερες του Χ.Α. δικαιολογώντας τις μεθοδικές αγορές που εκδηλώνονται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις από ξένους brokers όπως η Merrill Lynch. Στόχος, άλλωστε, και για τη φετινή χρήση είναι η επίτευξη pay out της τάξης του 60%.

Θέμα ακύρωσης ιδίων μετοχών στη γενική συνέλευση

Κλειδί αποτελεί η πρόθεση της ΕΧΑΕ να ακυρώσει τις ίδιες μετοχές της. Στις 31/12/08 η ΕΧΑΕ κατείχε το 7,26% του μετοχικού της κεφαλαίου. Και ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος του εαυτού της. Ακολουθούν το συνταξιοδοτικό ταμείο των Ολλανδών δασκάλων Stichting Pensioenfund με 7,22% και ο όμιλος EFG Eurobank με 5,39%.

Η ΕΧΑΕ κατέχει συνολικά 5.117.000 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης τα 7,95 ευρώ. Το κόστος απόκτησης των παραπάνω μετοχών ανήλθε στα 40,6 εκατ. ευρώ μειώνοντας ισόποσα την καθαρή θέση στα 160,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και στα 277,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής.

Η διοίκηση της ΕΧΑΕ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να τις ακυρώσει. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου όπου θα αποφασιστεί και η εισήγηση προς την τακτική γενική συνέλευση.

Αν η ακύρωση των ιδίων μετοχών προταθεί και εγκριθεί, τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 7,2% (με τον υφιστάμενο αριθμό ιδίων μετοχών), με μηδαμινή επίπτωση στους χρηματοοικονομικούς της δείκτες καθώς για την απόκτηση των ιδίων έχουν χρησιμοποιηθεί ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας και ο δανεισμός της παραμένει μηδενικός.

Η διοίκηση της ΕΧΑΕ αναμένει για την τρέχουσα χρήση χαμηλότερα έσοδα και κέρδη, λόγω της πτώσης των κεφαλαιοποιήσεων και των συναλλαγών που επιφέρει η κρίση και του δυσχερέστερου 2009 για την ελληνική οικονομία, μια και τώρα αρχίζουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις σε τουρισμό, ναυτιλία και οικοδομική δραστηριότητα.

Διατυπώνει δε ανοιχτά την ανησυχία της για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει φέτος η ελληνική οικονομία καθώς οι κλάδοι που συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ (ναυτιλία, τουρισμός, οικοδομή) φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ο θεμέλιος λίθος της άμυνας της ΕΧΑΕ στις επιπτώσεις από την κρίση έγκειται στην περικοπή εξόδων που έχει ήδη πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια. Με τα κόστη μειωμένα και με περαιτέρω εστίαση φέτος στην περικοπή τους η ΕΧΑΕ μπορεί να παραμείνει -έστω και οριακά- κερδοφόρα ακόμη και αν ο μέσος ημερήσιος τζίρος προσγειωθεί στα… 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών από 1/1/2009 έως 4/3/2009 ανήλθε στα 115 εκατ. ευρώ έναντι 316 εκατ. ευρώ το 2008, με τον μέσο ημερήσιο όγκο των διακινούμενων μετοχών να υποχωρεί λιγότερο (28 εκατ. μετοχές έναντι 39 εκατ. μετοχών το 2008 και 48 εκατ. μετοχών το 2007, επίδοση που αποτέλεσε και ιστορικό ρεκόρ). Ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμβολαίων στην αγορά Παραγώγων μειώθηκε κατά το ίδιο διάστημα του 2009 στις 27,7 χιλιάδες από 40,1 χιλιάδες το 2008.

Με στοιχεία των αρχών Μαρτίου που δόθηκαν στην πρόσφατη παρουσίαση της ΕΧΑΕ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά το 19,1% του μετοχικού της κεφαλαίου, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια το 10,8%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό κατέχουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

Οι δε Έλληνες επενδυτές ενίσχυσαν τις θέσεις τους και κατέχουν το 51,8% του μετοχικού της κεφαλαίου. Στον αντίποδα, οι ξένοι επενδυτές από το 63% (ιστορικό υψηλό) του Δεκεμβρίου του 2007 μείωσαν το ποσοστό τους τον Μάρτιο του 2009 στο 48,2%.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v