Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Επιμένει σε στρέβλωση τιμολογίων

Προτάσεις για να αρθεί «η στρέβλωση των τιμολογίων» έχει καταθέσει η ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να «αμυνθεί» στη διαρροή πελατών της προς τον ιδιωτικό τομέα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Επιμένει σε στρέβλωση τιμολογίων
Προτάσεις για να αρθεί «η στρέβλωση των τιμολογίων» έχει καταθέσει η ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να «αμυνθεί» στη διαρροή πελατών της προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα αυτό απασχόλησε το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, έπειτα από την απώλεια ενός από τους πελάτες της, την Σκλαβενίτης, η οποία υπέγραψε σύμβαση με τη θυγατρική της αυστριακής Verbund, την Verbund-Energa, που θα διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια σε 29 καταστήματα της λιανεμπορικής αλυσίδας.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Verbund-Energa είναι σε διαπραγματεύσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε ηλεκτρισμό και της αλυσίδας Carrefour.

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι δεν μπορεί ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων να επιδοτούνται σε βάρος άλλων και γι αυτό εισηγείται την εξίσωση όλων των κατηγοριών τιμολογίων, και επιπλέον, ζητά να καθορισθεί και η μεθοδολογία για τις χρεώσεις δικτύων και των ΥΚΩ. Μία ακόμη στρέβλωση που υφίσταται, κατά τη ΔΕΗ, είναι ότι οι ιδιώτες προμηθευτές επιδιώκουν να παρέχουν ενέργεια σταθερής ισχύος.

Με άλλα λόγια, η Verbund φέρεται να προμηθεύει τους νέους πελάτες της με ηλεκτρισμό εκτός ωρών αιχμής όταν οι χρεώσεις είναι φθηνότερες και συνεπώς μεγαλύτερα τα περιθώρια κέρδους. Αντίθετα, με την παροχή ρεύματος στις ώρες αιχμής το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας είναι υψηλότερο και εξακολουθεί να καλύπτεται μόνον από τη ΔΕΗ.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΕΗ οι ετήσιες απώλειες της από τη διακοπή της συνεργασίας με την Σκλαβενίτης υπολογίζονται σε 6 εκατ. Ευρώ, ενώ αν τελικά η Verbund-Energa αποκτήσει και την Carrefour τότε οι ετήσιες απώλειες της ΔΕΗ θα φθάσουν τα 10 εκατ. Ευρώ.

Το δ.σ. της ΔΕΗ, εξάλλου, αποφάσισε σήμερα να μεγαλώσει την πίστωση χρόνου σε καταναλωτές για την εξόφληση λογαριασμών. Από 10 ημέρες που ίσχυε έως τώρα αποφασίσθηκε να δίνεται στο εξής ένας μήνας πίστωσης χρόνου από την ημερομηνία εξόφλησης του λογαριασμού, προκειμένου να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Τη σχετική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος. Δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, ο χρόνος διάρκειας της διευκόλυνσης αυτής από την Επιχείρηση στους πελάτες της.

Ο κ. Αθανασόπουλος, εξάλλου, ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την υποβολή προσφοράς σε συνεργασία με την RWE για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στην Αλβανία. Ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει και η ιταλική Enel.

Στην ατζέντα του δ.σ. συμπεριλαμβανόταν και το θέμα της κατακύρωσης του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Ρόδο, αλλά τελικά δεν συζητήθηκε λόγω έλλειψης χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v