Κύπρου: Τι λέει για ρευστότητα, καταθέσεις, Ρωσία

"Ακόμη και αν αύριο όλες οι καταθέσεις του international banking να έφευγαν, η Κύπρου θα εξακολουθούσε να διαθέτει ταμείο", δήλωσε ο πρώτος γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Γιάννης Κυπρή.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κύπρου: Τι λέει για ρευστότητα, καταθέσεις, Ρωσία
"Ακόμη και αν αύριο όλες οι καταθέσεις του international banking να έφευγαν, η Τράπεζα Κύπρου θα εξακολουθούσε να διαθέτει ταμείο", δήλωσε ο πρώτος γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Γιάννης Κυπρή κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ως επιχείρημα για την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει το Συγκρότημα.

Γενικότερα, ο κ. Κυπρή απάντησε σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τους φόβους που θα μπορούσαν να έχουν οι επενδυτές γύρω από την οικονομική πορεία της Τράπεζας Κύπρου. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε:

Στη δραστηριότητα του international banking, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει μείωση, αλλά αντίθετα εμφανίζεται αύξηση με την προσθήκη νέων πελατών ακόμη και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Υπάρχουν επίσης πελάτες που ενισχύουν τις θέσεις τους στην Κύπρο, αποχωρώντας από άλλες αγορές.

Στον δείκτη φερεγγυότητας Tier 1 που από 7,2% στο τέλος του 2008 στόχος είναι να ανεβεί στο 10%, όχι μόνο λόγω της λειτουργικής πορείας της τράπεζας αλλά και εξαιτίας του επικείμενου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το οποίο θα αντικαταστήσει ουσιαστικά το προηγούμενο, με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο ΜΟΔ ενισχύει το πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (Tier 1), επειδή δεν έχει περίοδο λήξης, ενώ το προηγούμενο όχι (ενισχύει το δευτεροβάθμιο κεφάλαιο).

Σύμφωνα με τον κ. Κυπρή, πάγια πολιτική της Τράπεζας Κύπρου είναι να ρευστοποιεί τις ομολογιακές της υποχρεώσεις όταν λήγουν, άρα και αυτή θα ρευστοποιηθεί στις 30 Ιουνίου του 2014.

Για τη νέα ομολογιακή έκδοση ισχύει το δικαίωμα των παλαιών μετοχών και των ομολογιούχων του περυσινού ΜΟΔ, και η εκτίμηση ότι το προηγούμενο ΜΟΔ θα μετατραπεί στο νέο οφείλεται στη χαμηλότερη τιμή μετατροπής (5,5 ευρώ αντί 10,5) και στο υψηλότερο επιτόκιο (5,5% σταθερό αντί Euribor+1%).

Τι "παίζει" στη Ρωσία

Ο κ. Κυπρή, επίσης, αναφέρθηκε και στην πορεία της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία, όπου ο κυπριακός όμιλος δραστηριοποιείται σήμερα μέσω δύο "οχημάτων": Της Τράπεζας Κύπρου - Ρωσίας και της Uniastrum Bank (η διαδικασία της ουσιαστικής συγχώνευσής τους προχωρά με ταχείς ρυθμούς και αυτό που απομένει ουσιαστικά είναι η νομική πτυχή της υπόθεσης).

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η Uniastrum ήταν κερδοφόρος πέρυσι (16 εκατ.) και το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος (24 εκατ.). Ο δείκτης χορηγήσεις προς καταθέσεις είναι χαμηλότερος του 100% και στο εξής η ανάπτυξη των χορηγήσεων θα εξαρτάται από την πορεία των αντίστοιχων καταθέσεων, με αποτέλεσμα η Ρωσία να μην απορροφά ρευστότητα από το κυπριακό Συγκρότημα.

Ενδεικτικό της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Uniastrum είναι ότι μόλις η Τράπεζα Κύπρου απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών επέστρεψε την οικονομική βοήθεια ύψους 130 εκατ. που είχε λάβει προ μικρού χρονικού διαστήματος από τη ρωσική κυβέρνηση.

Έκτοτε, οι καταθέσεις της αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς λόγω όχι μόνο της πιστοληπτικής ικανότητας της Uniastrum αλλά και της φήμης που έχει η Τράπεζα Κύπρου στη Ρωσία. Επίσης, η Uniastrum Bank συμμετέχει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ρωσικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που γίνεται με τη στήριξη του ρωσικού δημοσίου.

"Ναι" στη διανομή μερισμάτων

Η Τράπεζα Κύπρου δεν προτίθεται να διακόψει την πολιτική διανομής μερισμάτων ούτε φέτος αλλά ούτε και στο μέλλον, δήλωσε ο κ. Κυπρή, χάρη τόσο στην ικανοποίηση των μακροπρόθεσμων μετόχων όσο και στο ότι περίπου το 40% των μερισμάτων επανεπενδύεται στην τράπεζα μέσα από το σχετικό πρόγραμμα που παραδοσιακά λειτουργεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v