Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΒΑΞ: Νέα δημόσια πρόταση για Αθηνά

Επιπλέον ποσοστό 11,2% στη θυγατρική Αθηνά θα αποκτήσει σύντομα η J&P Άβαξ, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν τη συμμετοχή της στην εταιρία στο 92% περίπου (ελέγχει ήδη το 80,5%).

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΒΑΞ: Νέα δημόσια πρόταση για Αθηνά
Επιπλέον ποσοστό 11,2% στη θυγατρική Αθηνά, μετοχές που ανήκαν στην οικογένεια Πρωτοπαπά και με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου θα εκποιηθούν το προσεχές διάστημα μέσω πλειστηριασμού, θα αποκτήσει σύντομα η J&P Άβαξ αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν τη συμμετοχή της στην εταιρία στο 92% περίπου (ελέγχει ήδη το 80,5%).

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κυπριακών συμφερόντων όμιλος είναι πολύ πιθανό να υποβάλει στη συνέχεια νέα δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου 8% της Αθηνάς, την οποία σχεδιάζει να οδηγήσει εκτός Χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Αθηνάς το καλοκαίρι του 2007 η J&P Άβαξ είχε υποβάλει -όπως άλλωστε υποχρεούνταν- δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της νέας θυγατρικής της. Τότε είχε προσφέρει ως τίμημα το ποσό του 1,67 ευρώ ανά μετοχή.

Φυσικά, σε περίπτωση νέας δημόσιας πρότασης, την οποία σημειωτέον η J&P Άβαξ δεν υποχρεούται πλέον να υποβάλει, το τίμημα δεν θα είναι το ίδιο και θα προσδιοριστεί από την αξία της μετοχής τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Χθες η τιμή της μετοχής της εταιρίας Αθηνά ήταν 0,36 ευρώ.

Μέσα στην άνοιξη η απόκτηση των μετοχών

Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού ομίλου, η διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης του Αρείου Πάγου για εκποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Πρωτοπαπά θα ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές δίμηνο.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως η δικαστική διαμάχη της εταιρίας Αθηνά με την οικογένεια Αθανάσιου Πρωτοπαπά που ήλεγχε την απορροφηθείσα Τεχνική Ένωσις ξεκίνησε αμέσως μετά τη συγχώνευση της εν λόγω επιχείρησης με την εισηγμένη.

Τότε διαπιστώθηκε ότι οι υποχρεώσεις της εταιρίας Τεχνική Ένωσις ήταν κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες που διαβεβαίωναν εγγράφως οι μέτοχοι της απορροφηθείσας, με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίστηκε η διοίκηση της Αθηνάς, η εισηγμένη να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Έτσι, η Αθηνά ζήτησε μέσω της Δικαιοσύνης την εκποίηση των κινητών και ακίνητων αξιών της οικογένειας Πρωτοπαπά, υπόθεση που η εισηγμένη κέρδισε τελεσίδικα πριν από περίπου έναν χρόνο και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκτέλεσής της.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής η Αθηνά έχει εισπράξει το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 16,3 εκατ. ευρώ (χωρίς τους τόκους) που της έχει επιδικάσει το δικαστήριο.

Αναδιάρθρωση ενόψει

Η εξασφάλιση του επιπλέον ποσοστού στην Αθηνά, εκτός από το γεγονός ότι θα οδηγήσει στην έξοδο της εταιρίας από το Χ.Α., θα αποτελέσει ουσιαστικά το καθοριστικό βήμα για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων του ομίλου J&P Άβαξ σχετικά με την αναδιάρθρωση της δομής του, ενόψει της επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων.

Ο κατασκευαστικός όμιλος θα πρέπει να αποφασίσει ποια από τις δύο εταιρίες του (J&P Άβαξ, Αθηνά) θα διατηρήσει το πτυχίο της ανώτερης τάξης και ποιον ρόλο θα παίξει η άλλη.

Πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο για μετατροπή της J&P Άβαξ σε εταιρία συμμετοχών και μετεξέλιξη της Αθηνά ΑΤΕ στον κύριο κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου, κατά τα πρότυπα της δομής που έχουν δημιουργήσει και οι δύο άλλοι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v