Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Μπούμερανγκ το colpo grosso με Ο.Τ.Σ.

Οι αλχημείες της ΔΕΗ για τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε χαμηλά επίπεδα τελικά καταλήγουν μπούμερανγκ για την ίδια, αφού έχει χάσει ήδη έναν μεγάλο πελάτη που βρήκε φθηνότερο προμηθευτή.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Μπούμερανγκ το colpo grosso με Ο.Τ.Σ.
Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, με αποκλειστική ευθύνη της ίδιας της… Επιχείρησης.

Οι αλχημείες της ΔΕΗ για τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε χαμηλά επίπεδα τελικά καταλήγουν μπούμερανγκ για την ίδια, αφού έχει χάσει ήδη έναν μεγάλο πελάτη που βρήκε φθηνότερο προμηθευτή.

Πρόκειται για τη γνωστή αλυσίδα Σκλαβενίτης, η οποία έχει υπογράψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την αυστριακή… ΔΕΗ, τη Verbund-APD Energa Hellas.

Η τελευταία δραστηριοποιείται εδώ και αρκετούς μήνες στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας άδεια προμήθειας ηλεκτρισμού και με στόχο να εισέλθει στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα αυτό έχει ήδη θορυβήσει τη διοίκηση της ΔΕΗ και θα συζητηθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης. Αναμένεται εντός της ημέρας επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία δεν αποκλείεται να επαναφέρει το θέμα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, ζητώντας την απελευθέρωσή τους, με πρόσχημα την απώλεια του πελάτη της και τον ανοιχτό πλέον κίνδυνο να χάσει και άλλους.

Όπως έχει αποκαλύψει το euro2day.gr, η ΔΕΗ χρησιμοποιώντας την υδραυλική παραγωγή της έχει πετύχει να διαμορφώσει από τις αρχές του έτους σε χαμηλά επίπεδα την ΟΤΣ, που απέχει σημαντικά από την τελική τιμή πώλησης του ρεύματος τόσο σε βιομηχανικούς και σε εμπορικούς πελάτες όσο και στους οικιακούς.

Βέβαια, η αλχημεία αυτή της ΔΕΗ εξυπηρετεί σε πρώτη ανάγνωση την κερδοφορία της, αφού κερδίζει σημαντικά από το χάσμα μεταξύ ΟΤΣ και τελικής τιμής, αλλά τελικά καταλήγει να γίνει μπούμερανγκ για την ίδια.

Πώς: Η Σκλαβενίτης προτίμησε αντί να πληρώσει ακριβό ρεύμα στη ΔΕΗ να επιλέξει τη Verbund, η οποία αγοράζει σε χαμηλές τιμές ηλεκτρική ενέργεια από την Ημερήσια Αγορά, ελέω ΟΤΣ και το διαθέτει στη γνωστή αλυσίδα σε τιμές σαφώς πιο χαμηλές από αυτές της ΔΕΗ, χωρίς να έχει και τα βαρίδια των ΥΚΩ!

Αναμένεται και πολλοί άλλοι πελάτες της ΔΕΗ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σκλαβενίτης, με τη δημόσια επιχείρηση αντί τελικά να κερδίσει να κινδυνεύει να καταλήξει…Ολυμπιακή.

Και βέβαια, εκτός από τους πελάτες, ανοίγει ο δρόμος να εισέλθουν άμεσα στην εμπορία και άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς υπολογίζονται σε 30 οι εταιρίες που διαθέτουν άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, την πρόθεση αυτή δεν είχαν κρύψει στο παρελθόν τόσο η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ όσο και η EGL Hellas.

Αυτός είναι τελικά ο λόγος για τον οποίο το θέμα αυτό έρχεται εσπευσμένα στο Δ.Σ. της ΔΕΗ σήμερα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τάκης Αθανασόπουλος αναμένεται να ζητήσει απελευθέρωση τιμολογίων, σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v