Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 67,1% στα καθαρά κέρδη

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 23,9 εκατ. ευρώ έναντι 14,3 εκατ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 67,1%. Στις 2/4 η ετήσια Γ.Σ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 67,1% στα καθαρά κέρδη
Σημαντική αύξηση μεγεθών πέτυχε το 2008 η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 23,9 εκατ. ευρώ έναντι 14,3 εκατ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 67,1%.

Αυξημένες κατά 22,6% ήταν και οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας, οι οποίες ανήλθαν σε 73,7 εκατ. ευρώ, έναντι 60,2 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 32,1 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ το 2007, αυξημένα κατά 70,7%. Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκε στα 26,9 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,7% σε σχέση με την περυσινή περίοδο, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 21,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,8%.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή ταμειακή θέση της εταιρείας ανέρχεται σε 136 εκατ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει θέσει σε λειτουργία εννέα (9) αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 142 MW και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 6,5 MW σε συνεργασία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε (51% ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - 49% ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε), ενώ την επόμενη περίοδο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία επιπλέον 28,5 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στον ελλαδικό χώρο.

Η εταιρεία διαθέτει άδειες παραγωγής για επιπλέον 565 MW αιολικών πάρκων και 112 MW υδροηλεκτρικών έργων, ενώ έχει καταθέσει αιτήσεις για άδειες παραγωγής που υπερβαίνουν τα 2380 MW.

Η θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ αποτελεί μία θετική εξέλιξη, η οποία μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον κλάδο. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, προκαλεί καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ, λόγω του ότι πρέπει να μεσολαβήσει ο έλεγχος συμβατότητας όλων των υφιστάμενων αδειών με το νέο Χωροταξικό. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι ο στόχος των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων ισχύος 450 MW στο τέλος του 2009 ολισθαίνει χρονικά και δύναται να επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Ταυτόχρονα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει την προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων της σε επιλεγμένες χώρες εκτός Ελλάδας, κυρίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Η εταιρία θα πραγματοποιήσει την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στις 2 Απριλίου 2009και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:

1. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων (Εταιρικών και Ενοποιημένων) για την χρήση 2008, και των επ'αυτών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.
 
2. Εγκριση της από το Διοικητικό Συμβούλιο προτεινόμενης διάθεσης κερδών, διανομής μερίσματος και των αμοιβών των Μελών του Δ.Σ. για τη χρήση 2008.
 
3. Εγκριση συνέχισης καταβολής αμοιβών σε Μέλη του Δ.Σ. για την απασχόλησή τους στην Εταιρεία.
 
4. Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από κάθε σχετική ευθύνη ή αποζημίωση απορρέουσα από την άσκηση των καθηκόντων τους για την χρήση 2008.
 
5. Εκλογή ενός Τακτικού και ενός Αναπληρωματικού Ελεγκτή Λογιστή, Μελών του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, για τον έλεγχο της χρήσης 2009 και καθορισμός αμοιβής τους.
 
6. Εγκριση τροποποίησης χρήσης και χρονοδιαγράμματος του Πίνακα Διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων που περιέχεται στο από 19/10/2007 εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο για την εισαγωγή των μετοχών στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
 
7. Εγκριση συμμετοχής Μελών του Δ.Σ. και Διευθυντικών Στελεχών της Εταιρείας στη Διοίκηση άλλων Εταιρειών οι οποίες συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με την Εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v