Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μοντέλο του νέου ΟΠΑΠ… "αλά" francais

Η Γαλλία, χώρα με ίδια μονοπωλιακά πλεονεκτήματα με την Ελλάδα, διέλυσε το νέφος γύρω από τον τζόγο, βάζοντας προδιαγραφές τέτοιες που μάλλον θα αποτελέσουν τον μπούσουλα της δομής του "νέου ΟΠΑΠ".

Το μοντέλο του νέου ΟΠΑΠ… αλά francais
Το συνεχώς αμφισβητούμενο μονοπωλιακό status του ΟΠΑΠ, προσφιλής ενασχόληση όσων (ξένων, κυρίως) επιβουλεύονται ιντερνετικά την πλούσια αγορά τζόγου της πατρίδας μας, έχει μια κοινή επωδό: η χωρίς σύνορα ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά μονοπώλια.

Καλή ώρα ο ΟΠΑΠ. Οι προσφυγές στα δικαστήρια είναι ο συνήθης τρόπος αντίδρασης των αμφισβητιών και η παραπομπή εξεύρεσης οριστικής λύσης του προβλήματος στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι η συνέχειά της.

Όλα αυτά μέχρι την περασμένη Παρασκευή όπου η Γαλλία, χώρα με ίδια μονοπωλιακά πλεονεκτήματα με την Ελλάδα (και με τις ίδιες αμφισβητήσεις) διέλυσε το νέφος γύρω από τον τζόγο, βάζοντας προδιαγραφές τέτοιες που μάλλον θα αποτελέσουν τον μπούσουλα της δομής του "νέου ΟΠΑΠ".

Σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού καθόρισε τις παραμέτρους που θα διέπουν τον νέο διαδικτυακό "απελευθερωμένο" τζόγο της Γαλλίας.

Με σχέδιο νόμου ανοίγεται ο ανταγωνισμός σε τρεις τομείς που είναι το ιπποδρομιακό στοίχημα, το στοίχημα επί αθλητικών γεγονότων και το πόκερ μέσω Internet.

Δεν ανοίγει ο ανταγωνισμός στους κουλοχέρηδες (slot machines), απαγορεύεται το spread betting επειδή θεωρείται πολύ επικίνδυνο για τους παίκτες οι οποίοι δεν μπορούν να ξέρουν το πιθανό ύψος της ζημίας τους, γίνεται περιορισμός των στοιχημάτων σε πραγματικά γεγονότα και σε πραγματικά αποτελέσματα.

Οι Γάλλοι προτίθενται να χορηγήσουν άδειες για το διαδικτυακό παίγνιο και σε ΜΗ Γάλλους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Αυτές θα μπορούν να ανανεωθούν με την τήρηση βασικών προϋποθέσεων. Προβλέπονται δε τρεις τύποι αδειών: αθλητικού στοιχηματισμού, ιπποδρομιακού στοιχηματισμού και πόκερ.

Οι αδειοδοτημένοι πάροχοι θα πρέπει υποχρεωτικά να διαχωρίζουν λογιστικά τις δραστηριότητές τους που ασκούν στη γαλλική επικράτεια, να τηρούν τραπεζικό λογαριασμό για τους παίκτες στη Γαλλία και να μη χρησιμοποιούν μέσα πληρωμών στα οποία δεν αναγράφονται τα ονόματα των συναλλασσομένων.

Τώρα, η παράνομη οργάνωση τυχερών παιχνιδιών μέσω του Internet θα τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση και με πρόστιμο 45.000 ευρώ και σε περίπτωση οργανωμένης συμμορίας με επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Η διαφήμιση ΜΗ αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών ή στοιχημάτων μέσω Internet θα απαγορευτεί και στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Το ύψος του προστίμου μπορεί να ανέρχεται έως και στο τετραπλάσιο της διαφημιστικής δαπάνης των παρανόμως προσφερόμενων παιχνιδιών.

Ο μηχανισμός καταστολής των παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων ολοκληρώνεται με μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών και της πρόσβασης σε παράνομες ιστοσελίδες.

Τα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου θα φορολογούνται. Η φορολόγηση θα επιβάλλεται επί των στοιχηματιζόμενων χρηματικών ποσών.

Τα ποσοστά φορολόγησης ορίζονται έως 7,5% για τα αθλητικά και ιπποδρομιακά στοιχήματα και 2% για το ιντερνετικό πόκερ. Ο μέσος όρος επιστροφής στους παίκτες (payout) θα είναι 80% - 85%.

Το σχέδιο νόμου, οι λεπτομέρειες του οποίου δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, θα υποβληθεί προς ψήφιση στο γαλλικό κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου 2009 ή στις αρχές Απριλίου. Το άνοιγμα της αγοράς υπολογίζεταιμγια τον Ιανουάριο του 2010. Βασική επιδίωξη είναι οι πάροχοι να δέχονται στοιχήματα μόνο από παίκτες που διαμένουν στη Γαλλία.

Εν πολλοίς, στο παραπάνω κείμενο, που αποτελεί τη συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Προϋπολογισμού, δημοσιοποιούνται οι προϋποθέσεις ανοίγματος της γαλλικής αγοράς του τζόγου μέσω Διαδικτύου, που είναι ταυτόσημο ως πρόβλημα με το ελληνικό.

Οι λύσεις που δίνονται είναι "ευρωπαϊκά θωρακισμένες" και αποτελούν μια πρώτη ύλη για τον Έλληνα νομοθέτη. Από αυτή την πλευρά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας ανακαλύπτει ξαφνικά μια νέα πηγή φορολογικών εσόδων, κοινωνικά αποδεκτή με μηδαμηνές
αντιδράσεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v