Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίχθηκε η προσφορά για ΕΛΠΕ

Στο διάστημα 20-22 Απριλίου αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα των συμβούλων για την προσφορά της LukOil -Ομίλου Λάτση για το 23% των ΕΛΠΕ, ενώ, στην περίπτωση που υπάρξει θετική κατάληξη, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου. Οι θέσεις της ΟMV για τη μη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Ανοίχθηκε η προσφορά για ΕΛΠΕ
Αποσφραγίστηκε σήμερα η προσφορά της κοινοπραξίας LukOil - Ομίλου Λάτση για την απόκτηση του 23% των Ελληνικών Πετρελαίων και άρχισε η αξιολόγηση της από τους συμβούλους Εθνική, ΕΤΕΒΑ και UBS.

Η χρονική προσθεσμία για την υποβολή του πορίσματος εκ μέρους των συμβούλων στους αρμόδιους υπουργούς Ν. Χριστοδουλάκη και Α. Τσοχατζόπουλο ορίζεται στο διάστημα 22-24 Απριλίου.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσουν για την αποδοχή ή όχι της προσφοράς της κοινοπραξίας LukOil - Ομίλου Λάτση. Στην περίπτωση που η απόφασή τους είναι θετική τότε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 23% αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.



Η θέση της OMV->

”Δεν θα εμπλακούμε σε συναλλαγές οι οποίες δεν μπορούν να εγγυηθούν σαφή οικονομικά οφέλη για τους μετόχους μας”, δήλωσε ο Wolfgang Ruttenstorfer, διευθύνων σύμβουλος της OMV, εξηγώντας τους λόγους της μη συμμετοχής της εταιρίας στην τελική φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 23% των ΕΛ.ΠΕ.

Για το θέμα υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση της OMV, που εξεδόθη στις 8/4/2002, και στην οποία αναφέρεται: ”Στις 8 Φεβρουαρίου 2002 η OMV Aktienngesellscaft έλαβε επίσημη πρόσκληση για να συμμετάσχει στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσης με την εξαγορά ποσοστού 23% της Ελληνικής εταιρία πετρελαιοειδών, Ελληνικά Πετρέλαια. Στους μήνες που ακολούθησαν η OMV είχε την ευκαιρία να εξετάσει τα Ελληνικά Πετρέλαια ως εταιρία καθώς και τα ενδεχόμενα οφέλη από την εξαγορά του 23% των μετοχών της. Ωστόσο η OMV, αποφάσισε να μην υποβάλλει προσφορά στην παρούσα φάση του διαγωνισμού”.

Ο κ. Wolfgang Ruttenstorfer, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου OMV εξήγησε την απόφαση που έλαβε η εταιρία του λέγοντας: ”Στην παρούσα μορφή πιστεύουμε ότι η σύνθεση αυτής της συναλλαγής δεν θα επέφερε τις αποδόσεις που αναζητούσε η OMV”.

Σε άμεση ευθυγράμμιση με το πρωταρχικό μέλημα της OMV για οργανική ανάπτυξη, οι εξαγορές επιχειρούνται ενεργά και κατόπιν σοβαρής μελέτης μόνον εφόσον τα οικονομικά οφέλη των επνδύσεων είναι σαφή. Η πρόταση των ΕΛ.ΠΕ στην ισχύουσα της μορφή δεν ανταποκρινόταν στις αξιώσεις του ομίλου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ο κ. Ruttenstorfer, σημειώνει: ”Ως μια εύρωστη οικονομικά και αναπτυσσόμενη εταιρία μπορούμε να εστιάσουμε μόνο στη δυνατότητα της ισχυρής οργανικής ανάπτυξης. Δεν θα εμπλακούμε σε συναλλαγές οι οποίες δεν μπορούν να εγγυηθούν σαφή οικονομικά οφέλη για τους μετόχους μας.” Στα τέλη του Ιανουαρίου 2002, η OMV ανακοίνωσε αύξηση του μεσοπρόθεσμου επενδυτικού της προγράμματος. Μέχρι το τέλος του 2004, ο όμιλος θα επενδύσει το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις εξόρυξης και παραγωγής. Ο στόχος της εταιρίας είναι ο διαπλασιασμός των πωλήσεων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v