Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βωβός: Υπομνήματα από τους διαδίκους ζητά το ΣτΕ

Μετά τις 19 Μαρτίου, οπότε και κλήθηκαν να καταθέσουν τα υπομνήματά τους οι διάδικοι, θα κοινοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση της ανάπλασης του Βοτανικού. 

  • των Φάνη Γαβρινιώτη - Εύας Καραμανώλη
Βωβός: Υπομνήματα από τους διαδίκους ζητά το ΣτΕ
Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συζήτηση για την υπόθεση της συνταγματικότητας ή μη του νόμου για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας και η προσφυγή των 131 πολιτών κατά της επένδυσης της εταιρίας Μπ. Βωβός.

Οι διάδικοι κλήθηκαν από το ΣτΕ να υποβάλουν στις 19 Μαρτίου τα υπομνήματά τους για την υπόθεση, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί στη συνέχεια. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί πολύ πιο σύντομα από το σύνηθες χρονικό διάστημα που χρειάζεται το ΣτΕ για να κοινοποιήσει τις αποφάσεις του, δεδομένου του επείγοντος της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να εξεταστεί 4η κατά σειρά, ωστόσο το ΣτΕ αποφάσισε να τη συζητήσει 1η με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Τι αναφέρει η εισήγηση του ΣτΕ

Αρνητική ως προς την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό ήταν η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας κ. Σπύρου Μαρκάτη προς την ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου.

Κατά τον εισηγητή, υπάρχουν παραβιάσεις του Συντάγματος και δύο κοινοτικών οδηγιών, που εντοπίζονται στον Νόμο 3481/2006 για τη διπλή ανάπλαση.

Για τον λόγο αυτόν πρότεινε ακύρωση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, πολύ κοντά στο υπό κατασκευή γήπεδο.

Η εισήγηση δέχεται ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μείωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου για να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κρίνει, όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μειώνονται ανεπίτρεπτα οι κοινόχρηστοι χώροι, γιατί προβλέπονται και πολλές άλλες χρήσεις άσχετες με τις αθλητικές εγκαταστάσεις (εμπορικό κέντρο, γκαράζ, πολυλειτουργικό δημοτικό κέντρο κ.λπ.).

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέπτυξε προφορικά την επιχειρηματολογία της για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων και θα καταθέσει στο αμέσως προσεχές διάστημα γραπτό υπόμνημα επί των θέσεων αυτών. H ολόμελεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

--- Η ανακοίνωση της εταιρίας Μπάμπης Βωβός

Εκδικάστηκε σήμερα, 6 Μαρτίου 2009, ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που αφορά το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι τόσο της «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε.», όσο και της ΠΑΕ «Παναθηναϊκός», του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν με πειστική επιχειρηματολογία αφ’ ενός τη συνταγματικότητα του νόμου της Διπλής Ανάπλασης και αφ’ ετέρου την νομιμότητα των προσβαλλομένων διοικητικών πράξεων (οικοδομικής αδείας και Ε.Π.Ο. του Εμπορικού Κέντρου).

Το μεγαλύτερο μεταπολεμικό έργο που έχει συντελεστεί στην χώρα μας και αφορά την «διπλή ανάπλαση» βασίζεται σε νομοθέτημα που ψηφίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από την Βουλή των Ελλήνων.

Είμαστε αισιόδοξοι πως η απόφαση της Ολομελείας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, στην κρίση της οποίας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, θα δικαιώσει τόσο την εταιρία, που βασιζόμενη σε νόμο της Βουλής των Ελλήνων, έχει ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο πρόγραμμα της «διπλής ανάπλασης» όσο και την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Δημόσιο, που συμμετέχουν στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο στη περιοχή του Βοτανικού όσο και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v