Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εγκαίνια της μονάδας στη Φλώρινα

Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας έγιναν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια της λιγνιτικής μονάδας ισχύος 330MW της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα της κατασκευής είχε θεωρηθεί υπέρογκο, ενώ η κατασκευή έγινε με απ’ ευθείας ανάθεση στην Προμηθέας Γκαζ.

ΔΕΗ: Εγκαίνια της μονάδας στη Φλώρινα
του Σταμάτη Ζησίμου

Σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας, (πέρυσι το Μάιο) πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τα επίσημα εγκαίνια της λιγνιτικής μονάδας ισχύος 330MW της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

Ο κ. Σημίτης, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο ”είναι σταθμός - πρότυπο, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για ευρωπαϊκά δεδομένα” και αναδεικνύει τη Φλώρινα, μετά από την Κοζάνη σε βασικό συντελεστή στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, έκανε λόγο και για την προοπτική επέκτασης της συγκεκριμένης μονάδας, με τη δημιουργία και δεύτερη μονάδας.

Σημειώνεται ότι η προοπτική για την δημιουργία και νέας μονάδας προκύπτει από τη σύμβαση κατασκευής της υφιστάμενης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κατασκευή τη συγκεκριμένης μονάδας, βρέθηκε στη δίνη της επικαιρότητας και της εισαγγελικής έρευνας, κατά τα έτη ’97 και ’98, αφού θεωρήθηκε ότι το τίμημα ήταν υπέρογκο.

Επισήμως, η μονάδα στοίχισε 180 δισ. δραχμές σε τιμές του ’97, ενώ με τα διάφορα υποέργα, όπως η κατασκευή της αυλής λιγνίτη και του φράγματος της Παπαδιάς, έφτασε τα 215 δισ. δραχμές.

Η κατασκευή της έγινε με απ’ ευθείας ανάθεση στην Προμηθέας Γκαζ, βάσει των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο.

Για την υπόθεση του τιμήματος, προσλήφθηκε ως ανεξάρτητος εκτιμητής ο γερμανικός οίκος ”Λαμάγιερ” ο οποίος έκρινε ότι το τίμημα ήταν ”εύλογο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v