ΟΛΠ: Στην ΕΕ οι φοροελαφρύνσεις στην Cosco

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επιλυθεί τελικά το θέμα των φοροελαφρύνσεων που "δώρισε" η κυβέρνηση στην Cosco Pacific.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Στην ΕΕ οι φοροελαφρύνσεις στην Cosco
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επιλυθεί τελικά το θέμα των φοροελαφρύνσεων που "δώρισε" η κυβέρνηση στην Cosco Pacific.

Μπορεί το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί η άποψη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, που προειδοποίησε έγκαιρα ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που δίνονται στην Cosco ενδέχεται να εκληφθούν ως κρατικές ενισχύσεις και να εγκαλέσει τη χώρα μας η Κομισιόν. Επίσης, δεν γίνεται να αγνοηθούν ούτε και οι επερωτήσεις που κατατέθηκαν ήδη από την αντιπολίτευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νόθευση του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο ΟΛΠ δεν θα έχει ίδια μεταχείριση.

Οι φοροελαφρύνσεις για την Cosco συμπεριλήφθηκαν στο σχετικό νομοσχέδιο μαζί με τη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε ο ΟΛΠ, αλλά είναι ανεξάρτητες από αυτήν.

Επιπλέον, δεν προβλέπονταν ούτε στη σχετική διακήρυξη για την παραχώρηση των δύο προβλητών του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις και άλλοι υποψήφιοι, που ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι αποκλείστηκαν από το "ευνοϊκό" περιβάλλον που δημιουργήθηκε εκ των υστέρων για την Cosco.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις ουσιαστικά μπήκαν σφήνα εκ των υστέρων, αφήνοντας πρώτα από όλα ακάλυπτο τον ΟΛΠ στον ανταγωνισμό με την κινεζική εταιρία, η οποία προφανώς εξασφάλισε το "δωράκι" της, υπό την απειλή της αποχώρησής της, με πρόσχημα τη διεθνή οικονομική κρίση.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο είχε ναυαγήσει ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρεθεί ενώπιον δύο... ναυαγίων.

Προτιμήθηκε, συνεπώς, η "λύση" των φορολογικών απαλλαγών, οι οποίες κινούνται στην "γκρίζα ζώνη" στην περίπτωση που επιληφθεί η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Και ασφαλώς, αναμένεται να το πράξει μετά τις επερωτήσεις που κατέθεσαν στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μαριλένα Κοππά και ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δημ. Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με τις "ρυθμίσεις" αυτές, για τις οποίες υπήρξε αντίδραση από όλη την αντιπολίτευση στη Βουλή, η Cosco θα απολαμβάνει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των δεδουλευμένων τόκων που αποκτά μέχρι την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της προβλήτας ΙΙΙ, δυνατότητα συμψηφισμού των τυχόν συσσωρευμένων ζημιών, άμεση επιστροφή ΦΠΑ και καταβολή από το Δημόσιο τόκων υπερημερίας για κάθε ημέρα καθυστέρησης, απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου για συμβάσεις δανείων και απαλλαγή φόρου εισοδήματος για υλικά, εργασίες και υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω της Ελευθέρας Ζώνης. 

---Η προσφυγή της ΟΜΥΛΕ στο ΣτΕ 

Εκτός όμως από τα ζητήματα ανταγωνισμού που αναμένεται να κριθούν από την Κομισιόν, ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην Cosco είναι στον αέρα και εξαιτίας της προσφυγής που έχει καταθέσει η ΟΜΥΛΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η προσφυγή αυτή επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα, ωστόσο, πήρε αναβολή για τρίτη φορά και η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 8 Μαΐου.

Η ΟΜΥΛΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι δεν απάντησε σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που της τέθηκαν από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και καυτηριάζει την αναβολή εκδίκασης της προσφυγής της στο ΣτΕ, διατυπώνοντας το ερώτημα "πώς η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση της παραχώρησης όταν εκκρεμεί η εκδίκαση στο ΣτΕ, την οποία μάλιστα επιδίωξε η ίδια ζητώντας την παραπομπή του θέματος στην ολομέλειά του."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v