Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πτώση 20% στα κέρδη 2008

Στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου της Eurobank για το 2008 καταγράφοντας πτώση -20% έναντι του 2007, ενώ εξαιρουμένων των πρόσθετων προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 836 εκ. ευρώ. Στα 5,1 εκατ. τα κέρδη το Q4.

Eurobank: Πτώση 20% στα κέρδη 2008
Στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου της Eurobank για το 2008 καταγράφοντας πτώση -20% έναντι του 2007, ενώ εξαιρουμένων των πρόσθετων προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 836 εκ. ευρώ.

Το δ΄ τρίμηνο του 2008 δημιούργησε απόθεμα πρόσθετων προβλέψεων ύψους 240 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους οι προβλέψεις ανήλθαν στα 886 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών
που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Βloomberg προέβλεπαν ότι τα  καθαρά κέρδη της Eurobank το 2008 θα ανέλθουν στα 738,9 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 9,3%.

Για το δ΄ τρίμηνο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν καθαρά κέρδη 96 εκατ. ευρώ, πτωτικά κατά 47,3%.

Ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank τόνισε τα εξής:  «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ο Όμιλος Eurobank EFG διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή βάση – ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 12,4% - και ενισχυμένη ρευστότητα. Ταυτόχρονα αξιοποιεί την κερδοφορία του και δημιουργεί ένα απόθεμα πρόσθετων προβλέψεων για ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους ύψους €240εκ., θωρακίζοντας έτσι ακόμα καλύτερα τον ισολογισμό.

Προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας προ προβλέψεων, ο αυστηρότερος έλεγχος των κινδύνων, η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

Με αίσθημα ευθύνης ο Όμιλος Eurobank EFG στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία, επιδεικνύοντας κατανόηση και ευελιξία, και καλλιεργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες του. Παράλληλα, συνεχίζει να συνδράμει στη σταθεροποίηση των οικονομιών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των οποίων οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και σύγκλισης με τις υπόλοιπες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν θετικές.»

Μερισματική Πολιτική

Με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δεν επιτρέπεται στις ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας» η διανομή μερίσματος με μετρητά προς τους μετόχους τους.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, η Τράπεζα δεν θα διανείμει μέρισμα με μετρητά.

Κύρια στοιχεία για το 2008

* Αύξηση Καταθέσεων Πελατών κατά 26,3% σε €45,7δισ.

* Αύξηση Χορηγήσεων κατά 22,4% σε €57,1δισ. - Ενίσχυση υπολοίπων δανείων προς ελληνικές επιχειρήσεις άνω των €900εκ. το Δ’ τρίμηνο

* Βελτίωση του δείκτη Χορηγήσεων προς Καταθέσεις στο 122% 

*  Ισχυρή Κεφαλαιακή Επάρκεια 10,4% - Περαιτέρω βελτίωση σε 12,4% μετά την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου ύψους €950εκ. 

* Δημιουργία αποθέματος πρόσθετων - πέραν των κανονικών - προβλέψεων €240εκ. το Δ’ τρίμηνο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων με παράλληλη μείωση των κερδών του Δ’ τριμήνου σε €5,1εκ. 

* Καθαρά Κέρδη Ομίλου €652εκ. (-20% έναντι του 2007) ή €836εκ. εξαιρουμένων των πρόσθετων προβλέψεων

* Θετική συνεισφορά της «Νέας Ευρώπης» στα συνολικά κέρδη του Ομίλου κατά €137εκ.

* Αύξηση Εσόδων κατά 16,4% – Συγκράτηση Δαπανών (+3,1% το Δ’ τρίμηνο)

* Αύξηση κερδών προ προβλέψεων κατά 6% σε €1,6δισ.

Ανάλυση οικονομικών αποτελεσμάτων

Παρά τη διεθνή κρίση και τη διενέργεια αυξημένων προληπτικών προβλέψεων, ο Όμιλος διατήρησε υγιή κερδοφορία το 2008, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να διαμορφώνονται σε €652εκ., έναντι €815εκ. το 2007.

Σημειώνεται ότι εξαιρουμένων των πρόσθετων προληπτικών προβλέψεων, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €836εκ. το 2008. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα στο εξωτερικό, με τα καθαρά κέρδη από τη «Νέα Ευρώπη» να ανέρχονται σε €137εκ., από €73εκ. το 2007, συνεισφέροντας κατά 21% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου, έναντι 8,9% το 2007.

Ως αποτέλεσμα της κερδοφορίας του Ομίλου, οι αποδοτικότητες του μέσου Ενεργητικού και των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 0,9% και 15,7% αντίστοιχα στο τέλος του 2008.

Τα Συνολικά Έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 16,4% και ανήλθαν σε €3,3δισ. το 2008. Εκτός Ελλάδας, τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 64% και διαμορφώθηκαν σε €1δισ., συνεισφέροντας κατά 32% στα συνολικά έσοδα του Ομίλου.

Η αύξηση των spreads των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων στις διεθνείς αγορές έχει αντίκτυπο και στις ομολογιακές εκδόσεις του Ομίλου, δημιουργώντας αποτιμητικά κέρδη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει λογιστικοποιηθεί. Όμως, για μικρό τμήμα του χαρτοφυλακίου που είναι συνδεδεμένο με συμφωνίες αντιστάθμισης (παράγωγα) τα κέρδη σύμφωνα με τα Δ.Λ.Π. πρέπει να αναγνωριστούν και να λογιστικοποιηθούν.

Η υπεραξία που προέκυψε την τελευταία περίοδο ήταν €160εκ. και αφορά κυρίως 30ετή ομόλογα. Το ποσό αυτό μαζί με την κερδοφορία του Δ΄ τριμήνου χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αποθέματος πρόσθετων προβλέψεων ύψους €240εκ.

Τα συνολικά Έσοδα από Χρηματοοικονομικές Πράξεις διαμορφώθηκαν σε €219εκ. το 2008, από €138εκ. το 2007. Συνολικά, τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές εργασίες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €274εκ., από €179εκ. το 2007.

Ρευστότητα

Ο Όμιλος διαθέτει ενισχυμένη ρευστότητα μέσω της σημαντικής καταθετικής του βάσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, του διευρυμένου δικτύου των 1.600 και πλέον καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης πελατών καθώς και της δυνατότητας για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λοιπούς οργανισμούς.
 
Οι Καταθέσεις Πελατών αυξήθηκαν κατά 26,3% και διαμορφώθηκαν σε €45,7δισ. το 2008, με τις νέες καταθέσεις πελατών να ανέρχονται σε €9,5δισ., από €8,4δισ. το 2007 και να χρηματοδοτούν σχεδόν εξολοκλήρου τις νέες χορηγήσεις του έτους.

Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου αγοράς σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, με το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα να αυξάνεται κατά 0,7%, και την περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 122%, από 126% το 2007.

Κεφαλαιακή Επάρκεια


Ο Όμιλος Eurobank EFG διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Στο τέλος του 2008 ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 10,4%, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης Core Tier Ι ανήλθε σε 8,0%. Λαμβανομένης υπόψη της έκδοσης προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου ύψους €950εκ., ο δείκτης κεφαλαίων Tier I αυξάνεται σε 10% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας αυξάνεται σε 12,4%.

Έσοδα από Τόκους

Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση σε €2,4δισ., με τα έσοδα που προέρχονται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό να ενισχύονται κατά 73% και να συνεισφέρουν κατά 32% στα συνολικά καθαρά έσοδα τόκων του Ομίλου. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου (καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό) παραμένει στο 3,2%.

Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες

Τα Συνολικά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες σημείωσαν μικρή πτώση κατά 2,5% το 2008 σε €618εκ., λόγω της μείωσης των εσόδων προμηθειών από τις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση περιουσίας. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στη «Νέα Ευρώπη» είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα προμηθειών εκτός Ελλάδας να αυξηθούν κατά 36% σε € 243εκ. και να αποτελούν το 39% των συνολικών εσόδων προμηθειών του Ομίλου.

Χρηματοοικονομικά Κέρδη και λοιπά Έσοδα

Η αύξηση των spreads των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων στις διεθνείς αγορές έχει αντίκτυπο και στις ομολογιακές εκδόσεις του Ομίλου, δημιουργώντας αποτιμητικά κέρδη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει λογιστικοποιηθεί. Όμως, για μικρό τμήμα του χαρτοφυλακίου που είναι συνδεδεμένο με συμφωνίες αντιστάθμισης (παράγωγα) τα κέρδη σύμφωνα με τα Δ.Λ.Π. πρέπει να αναγνωριστούν και να λογιστικοποιηθούν.

Η υπεραξία που προέκυψε την τελευταία περίοδο ήταν €160εκ. και αφορά κυρίως 30ετή ομόλογα. Το ποσό αυτό μαζί με την κερδοφορία του Δ΄ τριμήνου χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αποθέματος πρόσθετων προβλέψεων ύψους €240εκ.

**** Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Η υψηλή ρευστότητα, το ισχυρό μετοχικό κεφάλαιο, ο περιορισμός στα κόστη και η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με την διατήρηση των προ φόρων κερδών σε σχετικά υψηλά επίπεδα αποτελούν τις προτεραιότητες του ομίλου της Eurobank για το 2009.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου (κ.κ. Νανόπουλος, Καραμούζης, Κολακίδης ) υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η κατάσταση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και η κρίση είναι πρωτοφανής ωστόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα η Eurobank έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Νέα Ευρώπη

Ιδιαίτερα θετικό βήμα χαρακτήρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Κ. Νανόπουλος το πακέτο στήριξης ύψους 25 δισ. ευρώ που αποφάσισαν να διοχετεύσουν στην Ανατολική Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη καθώς η εγκατάλειψη των οικονομιών αυτών θα ήταν εις βάρος της Ευρώπης και θα προκαλούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι αγορές των Βαλκανίων παρά τα σημαντικά ρίσκα που την χαρακτηρίζουν απέχουν πολύ από τις υπερβολικά ευάλωτες Βαλτικές χώρες και είπε πως δε συμμερίζεται την υπερβολική απαισιοδοξία των αναλυτών σε ότι αφορά την προοπτική των αγορών της Ανατολικής Ευρώπης. Δε παρέλειψε να ξεχωρίσει την Κύπρο και Πολωνία οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολιτική σταθερότητα και μακροοικονομική ισορροπία. Αντίθετα χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση της Ουκρανικής οικονομίας.

Πακέτο 28 δισ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία επικεντρώνεται στο ιδιαίτερα υψηλό χρέος της χώρας τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, ενώ υποστήριξε ότι το πακέτο για την ενίσχυση της ρευστότητα της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ερωτηθείς αν η Eurobank θα κάνει πλήρη χρήση του πυλώνα των 15 δισ. ευρώ υποστήριξε (η ρευστότητα που διαθέτουμε σήμερα μας προκαλεί άνεση και προς το παρόν δε θα αντλήσουμε επιπλέον κεφάλαια από το σκέλος των 15 δισ. ευρώ. Το κόστος τους συνέχισε, είναι πολύ ακριβό σε τέτοιο βαθμό που το κάνει απαγορευτικό.

Προτεραιότητες

Στόχος της Eurobank εντός του 2009 είναι να αυξήσει τη ρευστότητα της είτε μέσω τιτλοποιήσεων είτε με την έκδοση coverage bonds. Στη κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει επίσης η βελτιστοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της. Σε ότι αφορά το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σήμερα διαμορφώνεται στο 8%, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 950 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών θα αυξηθεί στο 10% και υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση του.

Σε ότι αφορά το περιορισμό του κόστους ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο όμιλος δε θα προχωρήσει σε άνοιγμα νέων καταστημάτων κ θα εξετάσει συγχωνεύσεις αυτών.

Αγορά

Ερωτηθείς για τα τα υψηλά επιτόκια των καταθέσεων εκτίμησε ότι η πλήρης ομαλοποίηση τους θα συμβεί το 2ο τρίμηνο 2009. Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς (δάνεια κ.α) υποστήριξε ότι υπήρξαν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου διαπιστώνεται μία ανάσα στην αποπληρωμή των δανείων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v