Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Παρουσίαση στο ΣΜΕΧΑ

Τις δραστηριότητες, τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τους στόχους και τη στρατηγική ανάπτυξης της Motor Oil παρουσίασαν στο ΣΜΕΧΑ ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, Π. Τζαννετάκης και ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων, Σ. Μπαλέζος.

Motor Oil: Παρουσίαση στο ΣΜΕΧΑ
Τις δραστηριότητες, τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τους στόχους και τη στρατηγική ανάπτυξης της Motor Oil παρουσίασαν στο ΣΜΕΧΑ ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, Π. Τζαννετάκης και ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων, Σ. Μπαλέζος.

Ειδικότερα, έγινε λόγος για τις δραστηριότητες και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, καθώς επίσης οι στόχοι και η στρατηγική ανάπτυξης της.

Σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες της Motor Oil καλύπτουν όλο το φάσμα διύλισης και πώλησης προιόντων πετρελαίου διαθέτοντας ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια στην Ευρώπη, όπως επίσης και το μοναδικό διυλιστήριο λιπαντικών στην Ελλάδα.

Το εν λόγω διυλιστήριο είναι πιστοποιημένο για όλες τις δραστηριότητες του σύμφωνα με το ISO 9001 για την ποιότητα και σύμφωνα με το ISO 14001 για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κέρδη προ φόρων του 9μήνου 2003 για την Motor Oil, διαμορφώθηκαν σε 79,2 εκατ. ευρώ έναντι 74,9 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002. Τα κέρδη προ αποσβέσεων, χρηματοοικονομικών και φόρων (EBITDA) διαμορφώθηκαν για την περίοδο αυτή σε 100,8 εκατ. ευρώ έναντι 97,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Οι πωλήσεις του 9μήνου ανήλθαν σε 1.150,9 εκατ. ευρώ για το 2003 έναντι 1.002,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου 9μήνου του 2002.

Οι πωλήσεις σε όγκο ανήλθαν σε 4.928 χιλιάδες μετρικούς τόννους και ήταν αυξημένες κατά 11% από τις αντίστοιχες πωλήσεις του 9μήνου 2002.

Τα αποθέματα της εταιρίας παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας προχωρά, με επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2003 και προυπολογιζόμενες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2004.

Το επενδυτικό πρόγραμμα 2003-2005 της Motor Oil συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας υδρογονοπυρόλυσης (Hydrocracker) σε συνδυασμό με μία μονάδα αποθείωσης ντήζελ υψηλής πίεσης, άλλες απαραίτητες βοηθητικές μονάδες, αλλά και βελτιώσεις στις υπάρχουσες.

Η Motor Oil με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να αποκτήσει την δυνατότητα παραγωγής ”καθαρών” καυσίμων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του 2005 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της περιεκτικότητας του θείου στα καύσιμα, αλλά και του 2009.

Επιπλέον, η επένδυση αυτή αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην μεγιστοποίηση της παραγωγής του διυλιστηρίου της Motor Oil είτε σε ντήζελ είτε βενζινών ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση, όπως επισημάνθηκε.

Τέλος, θα βελτιώσει τους περιβαλλοντικούς όρους του διυλιστηρίου, καθώς οι εκπομπές αερίων ρύπων (κυρίως οξείδια θείου και αζώτου) από τη μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης θα μειωθούν σημαντικά.

Όσον αφορά στη στρατηγική της εταιρίας, συνοψίζεται στη συνεχή βελτίωση του περιθωρίου κέρδους του διυλιστηρίου, στη βελτιστοποίηση του δικτύου πωλήσεων για την αποτελεσματική προώθηση και πώληση όλων των προιόντων στην καλύτερη δυνατή τιμή αναπτύσσοντας συγχρόνως και τις τρείς αγορές όπου η εταιρία δραστηριοποιείται -εσωτερική αγορά- εξαγωγές - εφοδιασμοί πλοίων και αεροπλάνων.

Ακόμη, γίνεται λόγος για την κάλυψη των προδιαγραφών για την προστασία του περιβάλλοντος όπως αυτές διαμορφώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v