Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς:Στα 315 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2008

Πτώση 37% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς το 2008 καθώς ανήλθαν στα 315 εκατ. ευρώ έναντι 503 εκατ. το 2007. Το σύνολο των προβλέψεων της τράπεζας για το 2008 διαμορφώθηκε στα 388 εκατ. ευρώ.

Πειραιώς:Στα 315 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2008
Πτώση  37% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς το 2008 καθώς ανήλθαν στα 315 εκατ. ευρώ έναντι 503 εκατ. το 2007, ενώ χωρίς τις πρόσθετες προβλέψεις ύψους 215 εκατ. τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 530 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των προβλέψεων για το 2008 διαμορφώθηκε στα 388 εκατ. ευρώ
από 116 εκατ. το 2007.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το 2008 θα ανέρχονταν στα 544 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από τόκους στο 1,17 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα ανήλθαν στο 1,15 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 26%, ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών κατέγραψαν άνοδο 7%, στα 241,6 εκατ. ευρώ.

Το καθαρό περιθώριο τόκων διαμορφώθηκε στο 3%, ενώ ο δείκτης προβλέψεων προς μέσο όρο δανείων κυμάνθηκε στις 111 μ.β. από 45 μ.β. το 2007.

--- Δήλωση Μ. Σάλλα

"Το 2008 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες τους τελευταίους μήνες υπαγόρευσαν την προσαρμογή της πολιτικής μας στα νέα δεδομένα, με σκοπό τη θωράκιση του ομίλου και την ισχυροποίηση του ισολογισμού του.

Για τον λόγο αυτόν, πέραν των προβλέψεων που είχαμε εκτιμήσει συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ, προχωρήσαμε στον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα ύψους 215 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο.

Εφαρμόζοντας συγκρατημένη και συνετή πολιτική δανειοδοτήσεων, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε χαμηλό δείκτη καθυστερήσεων και με υψηλές εξασφαλίσεις.

Στο νέο αυτό περιβάλλον ακολουθούμε πολιτική εξισορρόπησης των κινδύνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο, περιοχές που θα αναδείξουν πάλι τον δυναμισμό τους μόλις οι οικονομίες αρχίσουν να σταθεροποιούνται σταδιακά.

Παράλληλα, συνεπείς προς τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής μας δράσης και με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης, στηρίζουμε την πελατεία μας και πήραμε άμεσα μέτρα διευκόλυνσης ειδικών κατηγοριών ιδιωτών, καθώς και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς και οργανισμούς.

Χωρίς αμφιβολία, η διετία 2009 - 2010 δεν θα είναι εύκολη. Είμαστε, παρ' όλα αυτά, σε ετοιμότητα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να συνεισφέρει πάνω από το 80% των εργασιών μας, ενώ η διεθνής παρουσία μας έχει διασπορά σε 9 χώρες, εκ των οποίων οι 4 είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου, η υψηλή ρευστότητα, η δραστική συγκράτηση του κόστους και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι οι άξονες της στρατηγικής μας την επόμενη διετία".

--- Στόχοι για το 2009

Με βάση τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και εν αναμονή σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις χώρες δραστηριότητας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, οι στόχοι για το 2009 συνοψίζονται στα εξής:

* Υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου
Ο όμιλος Πειραιώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, παράλληλα με τη σημαντική ανάπτυξη που πέτυχε στον χώρο των χορηγήσεων, ακολούθησε συνετή και επιλεκτική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του δείκτη δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο (3,56%) και μεταξύ των χαμηλότερων στην αγορά. Ο όμιλος παρακολουθεί σε καθημερινή βάση και πολύ προσεκτικά το δανειακό του χαρτοφυλάκιο, λαμβάνοντας άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ποιότητάς του.

* Διασφάλιση ρευστότητας
Ισόρροπη αύξηση του υπολοίπου καταθέσεων και χορηγήσεων, ενώ προγραμματίζεται και μια σειρά τιτλοποιήσεις δανείων, με στόχο την άντληση ρευστότητας ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ. Πέραν των ανωτέρω, θα αξιοποιηθεί και το κρατικό πρόγραμμα θωράκισης, έχοντας πρόσβαση σε ρευστότητα που αναλογεί στην Τράπεζα Πειραιώς ύψους 2,5 δισ. ευρώ (εκτός από τα 865 εκατ. ευρώ ειδικών ομολόγων που έχουν ήδη ληφθεί).

* Δραστική συγκράτηση λειτουργικού κόστους
Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των εργασιών επιβάλλει τη συγκράτηση του κόστους λειτουργίας. Στόχος για το 2009 είναι το συνολικό ύψος δαπανών λειτουργίας να μην υπερβεί αυτό του 2008.

* Κεφαλαιακή επάρκεια
Μετά την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 370 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η Γ.Σ. των μετόχων υπέρ του ελληνικού δημοσίου μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, στόχος για το 2009 είναι η διατήρηση του βασικού δείκτη (Tier I) σε υψηλό επίπεδο.

* Πιστωτική επέκταση
Στο νέο πλαίσιο όπου αναμένεται να κινηθεί η διεθνής και ελληνική οικονομία, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης του ομίλου προβλέπεται να περιοριστεί στο 5% έως 10%.

--- ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Το σύνολο των καθαρών εσόδων λειτουργίας το 2008 ανήλθε σε 1.652 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 12%. 
 
- Τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν 26% στα 1.160 εκατ. ευρώ, με το καθαρό περιθώριο τόκων να διατηρείται στο 3%. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι ρυθμοί αύξησης ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικοί (12% και 73% αντίστοιχα).

- Τα καθαρά έσοδα προμηθειών εμπορικής τραπεζικής του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 200 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 30% σε ετήσια βάση. Σημαντική ήταν η συμβολή των συνολικών προμηθειών των διεθνών δραστηριοτήτων, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 30%. Τα καθαρά έσοδα των τομέων επενδυτική τραπεζική και διαχείριση κεφαλαίων παρουσίασαν κάμψη, καθώς συνεχίζεται η επίδραση από το αρνητικό κλίμα στις αγορές (πτώση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. κατά 66% το 2008 έναντι του 2007, μείωση του ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα σε ποσοστό 58% την ίδια περίοδο). Το σύνολο των προμηθειών του ομίλου στο 2008 διαμορφώθηκε σε 242 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7%.

- Τα καθαρά έσοδα τόκων και καθαρών προμηθειών εμπορικής τραπεζικής καλύπτουν το 82% των καθαρών εσόδων έναντι 73% το 2007.

- Τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε 217 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 46% προέρχεται από χρηματοπιστωτικές εταιρίες (με εργασίες λειτουργικής μίσθωσης), το 49% από εταιρίες real estate και το 5% από λοιπές εργασίες.

- Ο δείκτη κόστος/έσοδα διαμορφώθηκε στο 54% από 50% το 2007.

Στο πλαίσιο προσαρμογής της τακτικής του ομίλου στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, έχει αποφασιστεί ότι δεν θα προχωρήσει στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων ούτε στην Ελλάδα ούτε και στο εξωτερικό, για το χρονικό διάστημα που αυτή διαρκεί. Παράλληλα, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των εργασιών επιβάλλει τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό άνω του 70% των καταστημάτων του ομίλου (41% στην Ελλάδα και 93% στο εξωτερικό) έχει λιγότερα των 5 ετών λειτουργία, υποδηλώνοντας το σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης εργασιών και εσόδων για τις επόμενες περιόδους καθώς θα προχωρά η ωρίμανσή του.

** Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Πειραιώς δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v