Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγενόπουλος: Περιορισμένη η έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος της MPB, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα της τράπεζας, τονίζοντας πως η στρατηγική της τράπεζας έχει διπλό στόχο το τρέχον έτος.

Βγενόπουλος: Περιορισμένη η έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος της MPB, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα της Marfin Popular Bank τονίζοντας πως η στρατηγική της τράπεζας έχει διπλό στόχο το τρέχον έτος.

Πρώτον να παραμείνει η Marfin Popular Bank μια υγιής και ασφαλής τράπεζα και δεύτερον να παραμείνει, όπως τόνισε με σημασία, "μια ιδιωτική τράπεζα", αποφεύγοντας την ανάληψη οποιουδήποτε ρίσκου που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωστία της τράπεζας.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η οικονομική κρίση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και βάθος συγκριτικά με τις προηγούμενες, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα θα πληγούν κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές αλλά και έμμεσα από την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την MPB υπογράμμισε πως η τράπεζα έχει πολύ μικρή έκθεση στην ευρύτερη περιοχή (της τάξεως του 5%) και ως εκ τούτου μπορεί να χειριστεί με μεγάλη ευκολία τα οποία προβλήματα ενδεχομένως ανακύψουν.

Αντίθετα, επισήμανε ότι η έκθεση των υπολοίπων εγχώριων τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη (μαζί με την Τουρκία) ανέρχεται σε περίπου 55 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος για αυτές μπορεί να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ περίπου, αυξάνοντας το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση της MPB στη ναυτιλία ο κ. Ε. Μπουλούτας διευκρίνισε ότι τα δάνεια της τράπεζας προς τον συγκεκριμένο κλάδο ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι τα δάνεια της MPB στη ναυτιλία δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας καθώς έχουν χορηγηθεί σε μακροχρόνιους πελάτες της τράπεζας.

O κ. Βγενόπουλος επανέλαβε το ενδιαφέρον της MIG για τον τραπεζικό κλάδο τονίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίων σε τράπεζες ή σε συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η MPB δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2009.

Ακόμη διευκρίνισε πως το Ντουμπάι δεν σκοπεύει να αποεπενδυθεί από τοποθετήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η Marfin Popular Bank και η Marfin Investment Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v