Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alapis: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Γερολυμάτος

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπόλοιπου 50,66% ποσοστού της εταιρίας ΠΝΓ Γερολυμάτος ΑΕ ανακοίνωσε η εταιρεία ALAPIS ABEE. Το συνολικό κόστος εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου ανήλθε στα 200 εκ.ευρώ.

Alapis: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Γερολυμάτος
Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπόλοιπου 50,66% ποσοστού της εταιρίας ΠΝΓ Γερολυμάτος ΑΕ ανακοίνωσε η εταιρεία ALAPIS ABEE. Το συνολικό κόστος εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ανήλθε στα 200 εκ.ευρώ.

Επιπρόσθετα η ALAPIS ABEE προχώρησε στην εξαγορά του 46% των μετοχών της εταιρείας SANTA PHARMA και του 16% των μετοχών της εταιρείας PNG GEROLYMATOS MEDICAL SΑ, ελέγχοντας πλέον το 100% και 99% του μετοχικού κεφαλαίου των ανωτέρω εταιρειών.

Συγκεκριμένα για την εξαγορά του 46% της εταιρίας SANTA PHARMA το τίμημα ανήλθε σε 26,2 εκ.ευρώ με παράλληλη δέσμευση- εγγύηση επίτευξης καθορισμένων στόχων όπου αντίστοιχα η εκπλήρωση ή μη των ανωτέρω θα αναπροσαρμόζει ανάλογα και το συνολικό κόστος εξαγοράς.

H εταιρεία SANTA PHARMA για τις χρήσεις του 2009 και του 2010, προσδοκά να επιτύχει πωλήσεις 22 εκ.ευρώ και 28 εκ.ευρώ, αντίστοιχα και EBITDA 10 εκ.ευρώ και 13 εκ.ευρώ., αντίστοιχα.

Αναφορικά με την εξαγορά του 16% της εταιρίας PNG GEROLYMATOS MEDICAL το τίμημα ανήλθε σε 37 εκ.ευρώ με παράλληλη δέσμευση- εγγύηση επίτευξης καθορισμένων στόχων όπου αντίστοιχα η εκπλήρωση ή μη των ανωτέρω θα αναπροσαρμόζει ανάλογα και το συνολικό κόστος εξαγοράς. H εταιρεία PNG GEROLYMATOS MEDICAL για τις χρήσεις του 2009 και του 2010 προσδοκά να επιτύχει πωλήσεις 45 εκ.ευρώ και 55 εκ.ευρώ, αντίστοιχα και EBITDA 20 εκ.ευρώ και 25 εκ.ευρώ, αντίστοιχα.

Η διοίκηση της εταιρίας υπενθυμίζει, ότι ο Όμιλος της ALAPIS ABEE αναμένεται για την χρήση του 2008 να πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω του 1 δις ευρώ, λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων(EBITDA) 240-280 εκ.ευρώ και λειτουργικά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μεταξύ 140-170 εκ.ευρώ.

Δεδομένων όμως των συνεχιζόμενων με αμείωτη ένταση δυσμενών διεθνών οικονομικών συνθηκών, την ουσιώδη επιβράδυνση των μεγεθών των κλάδων των απορρυπαντικών και βιολογικών προϊόντων, η διοίκηση της εταιρίας είναι σε διαδικασία ελέγχου απομείωσης της υπεραξίας (goodwill) που έχει στο ενεργητικό της και το αποτέλεσμα της οποίας θα μειώσει αντίστοιχα τα αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας.

Η εν λόγω απομείωση κατά κύριο λόγο θα προέρχεται από την χρησιμοποίηση δυσχερέστερων συντελεστών προεξόφλησης που επιβάλλουν οι δυσμενείς διεθνείς οικονομικές συνθήκες και κατά δεύτερο λόγο, από τη σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και την μειωμένη δυνατότητα καθορισμού μακροχρόνιων στόχων λόγω της αβεβαιότητας των αγορών.

Τέλος με απώτατο στόχο την περαιτέρω θωράκιση της εταιρείας για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης η διοίκηση είναι σε διαδικασία αξιολόγησης του τρέχοντος επιχειρησιακού σχεδίου της και τη διερεύνηση τυχόν εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών με γνώμονα το συμφέρον της ALAPIS ABEE και των μετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v