Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΑΚΑΑ

Την έναρξη λειτουργίας του Αγωγού Αεροπορικού Καυσίμου, που θα συνδέσει τα διυλιστήρια Ασπροπύργου με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ανακοίνωσε η ΕΑΚΑΑ. Στο έργο συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ σε ποσοστό 50%.

Ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΑΚΑΑ
Την έναρξη λειτουργίας του Αγωγού Αεροπορικού Καυσίμου, που θα συνδέσει απευθείας τα διυλιστήρια Ασπροπύργου με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ανακοίνωσε σήμερα η Εταιρία Αγωγού Καυσίμου Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε. (Ε.Α.Κ.Α.Α.).

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση η ιδέα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου είναι αποτέλεσμα της κοινής ιδιωτικής πρωτοβουλίας των εταιριών ”Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.” (50%), ”Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.” (17%), ”Ολυμπιακή Αεροπορία Α.Ε.” (17%) και ”Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.” (16%), με στόχο την τροφοδοσία του Αερολιμένα με αεροπορικό καύσιμο (ετήσια κατανάλωση 600 εκατομμύρια λίτρα), η οποία μέχρι σήμερα γινόταν αποκλειστικά με κινήσεις βυτιοφόρων οχημάτων κατά μήκος οδικού δικτύου 60 χιλιομέτρων (18.000 κινήσεις ετησίως).

Ο διαμέτρου 26 εκ. αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 300 κυβικά μέτρα αεροπορικού καυσίμου ανά ώρα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής καυσίμου του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, διανύοντας διαδρομή 53 χιλιομέτρων κυρίως μέσω της Αττικής Οδού, ξεκινώντας από τις εγκαταστάσεις δεξαμενισμού της Ελληνικά Πετρέλαια στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Με κόστος κατασκευής 22,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση κατά 25% από ίδια κεφάλαια, 40% από τραπεζικό δανεισμό και 35% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ’Ανταγωνιστικότητα’ του Γ΄ ΚΠΣ), η λειτουργία του Αγωγού Αεροπορικού Καυσίμου παρουσιάζει, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σαφή πλεονεκτήματα προς όφελος του συνόλου της περιοχής, της οικείας αγοράς και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι είναι έργο περιβαλλοντικά ωφέλιμο, συμβάλλει στη δημόσια ασφάλεια, εξασφαλίζει αδιάλειπτη τροφοδοσία με αεροπορικό καύσιμο, προσφέρει ανταγωνιστική εναλλακτική λύση, προσβάσιμη σε όλους τους χρήστες, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς αεροπορικού καυσίμου από τα διυλιστήρια στο αεροδρόμιο κατά 30% και προωθεί την περιφερειακή αειφόρο ανάπτυξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η Εταιρία Αγωγού Καυσίμου Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε. αναλαμβάνει τη λειτουργία του αγωγού μέχρι το 2026, χρόνο κατά τον οποίο τόσο ο αγωγός όσο και το αεροδρόμιο ”Ελευθέριος Βενιζέλος” θα παραδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο.



Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του αγωγού, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Κ.Α.Α. κ. Ιωάννης Παράσχης ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του έργου, ενώ την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Χρίστος Βερελής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v