Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 512 εκατ. ευρώ τα κέρδη 2008

Στα 512,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 33,5% σε ετήσια βάση διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη 2008 της Alpha Bank. Ζημίες 55,8 εκατ. στο δ΄ τρίμηνο. Στα 542 εκατ. ευρώ οι προβλέψεις το 2008. Δεν διανέμει μέρισμα σε μετοχές.

Alpha: Στα 512 εκατ. ευρώ τα κέρδη 2008
Στα 512,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 33,5% σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη 2008 της Alpha Bank, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Επίσης, η διοίκηση της Alpha Bank τόνισε την πρόθεσή της να μη διανείμει μέρισμα για το 2008 ούτε σε μετοχές, δεδομένων των κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων.

Τα έσοδα της τράπεζας εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 4,8%, στα 2,34 δισ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,26 ευρώ, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 16%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση.

Στο δ΄ τρίμηνο η τράπεζα εμφάνισε ζημίες ύψους 55,8 εκατ. ευρώ λόγω ζημιών από απομειώσεις ύψους 275,7 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημίες προ φόρων της τράπεζας ανέρχονται στα 86,1 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση των καθαρών κερδών 2008 της τράπεζας στα 493 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 42%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονταν στο 1,8 δισ. ευρώ και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες στα 468 εκατ. ευρώ.

Για το δ΄ τρίμηνο οι αναλυτές περίμεναν ζημίες ύψους 71,5 εκατ. ευρώ.


**** Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Την πρόθεσή της να μη διανείμει μέρισμα για το 2008 ούτε σε μετοχές, δεδομένων των κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων, τόνισε η διοίκηση της Alpha Bank κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μετά τα αποτελέσματα 2008 της τράπεζας.

"Θεωρούμε ότι μια διανομή μερίσματος σε μετοχές δεν έχει αξία για τους μετόχους μας, οπότε πρόθεσή μας είναι να μη διανείμουμε μέρισμα για το 2008".

Η διοίκηση της Alpha τόνισε ότι τα καθαρά κέρδη του 2008, προ προβλέψεων ήταν ακόμη καλύτερα από αυτά του 2007.

Η τράπεζα κράτησε σε προβλέψεις για επισφάλειες κεφάλαια ύψους 276 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο, με τις συσσωρευμένες προβλέψεις της για το σύνολο του 2008 να διαμορφώνονται στα 542 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την έκθεση της τράπεζας στη ΝΑ. Ευρώπη, η διοίκησή της σημείωσε πως "αναπτυχθήκαμε οργανικά και δεν θεωρούμε ότι το προφίλ ρίσκου μας είναι το ίδιο με άλλες τράπεζες", προσθέτοντας ότι η σύνθεση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στην ευρύτερη περιφέρεια είναι προϊόν συνετής διαχείρισης.

Η διοίκηση της τράπεζας σχολίασε ότι υπάρχουν περιοχές υψηλού ρίσκου και εξέφρασε την ανησυχία της, σημειώνοντας όμως ότι θεωρεί πως θα διατηρήσει καλή πιστωτική ποιότητα σε σχέση με άλλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ. Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου, η διοίκηση της Alpha σημείωσε ότι στην Ελλάδα η συσσώρευση καταθέσεων ήταν μικρότερη των προσδοκιών στο δ΄ τρίμηνο του 2008 λόγω έντονου ανταγωνισμού.


**** Ενισχυμένα στοιχεία ισολογισμού

Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρείται υψηλή, με τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 8,3%, o οποίος μετά την έκδοση των προνομιούχων μετοχών που θα αγοραστούν από το ελληνικό δημόσιο θα ενισχυθεί περαιτέρω σε 10,2%, ήτοι τα κεφάλαια πρώτης διαβαθμίσεως θα ανέλθουν σε 5 δισ. ευρώ. 

Διενέργεια προβλέψεων 542 εκατ. ευρώ έναντι αυξήσεως των καθυστερημένων δανείων κατά 448 εκατ. ευρώ, των οποίων ο ιστορικός δείκτης εισπραξιμότητας ανέρχεται στο 70%. 

Ο συνολικός δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων αυξήθηκε σημαντικά στο 61% (ή 140% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων). 

Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 52 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,2 δισ. αφορούν σε νέα δάνεια στην Ελλάδα και 3,6 δισ. σε νέες χορηγήσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, τα νέα υπόλοιπα χορηγήσεων του τετάρτου τριμήνου ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ. 

Σημαντικά αποθέματα ρευστότητας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Εντός του 2009 το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την ΕΚΤ τίτλων πρόκειται να αυξηθεί κατά 4,3 δισ. ευρώ, πλέον της ενισχύσεως της ρευστότητας μέσω του κυβερνητικού προγράμματος κατά 5,5 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν το 2008 κατά 7,9 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 42,5 δισ., ενώ τα συνολικά κεφάλαια πελατείας υπερέβησαν τα 48 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 119%.

Τι λέει για μέρισμα

Η αρχική πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου ήταν να προτείνει τη διανομή μερίσματος σε
μετρητά για τη χρήση του 2008, στο πλαίσιο του Ν. 3723/2008. Εν όψει όμως των επικείμενων
νομοθετικών μεταβολών περί την καταβολή μερίσματος
, το διοικητικό συμβούλιο της τραπέζης δεν δύναται σήμερα να διατυπώσει ακριβή πρόταση περί της διανομής ή μη μερίσματος, το οποίο, ως εκτιμά, θα πράξει προ της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: "Σε μία περίοδο πρωτοφανούς αστάθειας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, επιτύχαμε ικανοποιητική κερδοφορία επιβεβαιώνοντας τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Το 2009 εντείνουμε την υπεύθυνη εταιρική κοινωνική στάση μας προσανατολιζόμενοι στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Δημήτρης Ματζούνης, τόνισε: "Σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον επικεντρωνόμαστε πρωταρχικά στην ενδυνάμωση του ενεργητικού μας. Διαθέτουμε επαρκή ρευστότητα και κερδοφορία, έχουμε ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 10,2%, και αυξάνουμε προληπτικά τις προβλέψεις μας εν όψει των διαγραφόμενων συνθηκών της αγοράς.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στις κεφαλαιαγορές και στην οικονομία το 2009, λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών: εφαρμόζουμε αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια, περιορίζουμε την αύξηση των σταθμισμένων για κινδύνους στοιχείων του ενεργητικού μας και σταθεροποιούμε το λειτουργικό μας κόστος.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2008

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 512,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 33,5%, εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων 80,4 εκατ. ευρώ από την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στην ΑΧΑ τον Μάρτιο του 2007.

H επίδοση αυτή αντανακλά τη συνειδητή στροφή σε πιο συντηρητική διαχείριση του ισολογισμού και είναι επηρεασμένη από τη σημαντική επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και από την επιβράδυνση της οικονομίας.

Το καθαρό έσοδο τόκων σημείωσε αύξηση 12% και ανήλθε σε 1.798,6 εκατ. ευρώ με το καθαρό περιθώριο τόκων να παραμένει ουσιαστικά σταθερό στο 3% έναντι 3,1% το 2007. Το ανωτέρω αποτέλεσμα έχει σαφώς επηρεαστεί από το αυξημένο κόστος αντλήσεως ρευστότητας, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξομαλυνόμενο σε κανονικά επίπεδα από τις αρχές του 2009.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες παρέμειναν αμετάβλητα, όπου η αύξηση των εσόδων από πιστωτικές κάρτες κατά 17,7% αντισταθμίστηκε από την πτώση των εσόδων διαχείρισης
χαρτοφυλακίου και επενδυτικής τραπεζικής κατά 27,9%. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων διαμορφώθηκαν αρνητικά σε 6,8 εκατ. ευρώ λόγω των ακραίων διακυμάνσεων στις αγορές και τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 89,5 εκατ. ευρώ.

Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 1,178,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,9%, το οποίο αναλογεί σε δείκτη κόστους προς έσοδα 50,2%. Εάν εξαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα της εντός του 2008 ιδρυθείσας Astra Bank, η αύξηση περιορίζεται στο 14,1%. Οι δαπάνες προσωπικού σημείωσαν αύξηση 11,9%, ενώ τα γενικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 19%.

Το λειτουργικό κόστος στη νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 46,8%, συνεπεία του ανοίγματος 218 νέων καταστημάτων και της αύξησης του προσωπικού κατά σχεδόν 2.100 άτομα από το τέλος του 2007.

Αντιστοίχως, στην Ελλάδα το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 7% κυρίως λόγω των δαπανών που σχετίζονται με την παραγωγή στις εργασίες λιανικής τραπεζικής.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν σε ποσοστό 21,1%, και διαμορφώθηκαν σε 51,9 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση έναντι ρυθμού αυξήσεως 25,4% τον Σεπτέμβριο του 2008. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε αφενός από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 15,2% και αφετέρου από την πιστωτική επέκτασή μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη σε ποσοστό 47,9%, η οποία εντούτοις ήταν αισθητά χαμηλότερη έναντι των προηγούμενων τριμήνων.

Στο τέταρτο τρίμηνο οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 1,25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και σε 0,4 δισ. ευρώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 114 πόντους για το 2008 και σε 215 πόντους για το τέταρτο τρίμηνο. Η πολιτική των ενισχυμένων προβλέψεων ακολουθείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των επερχόμενων δυσχερέστερων πιστωτικών συνθηκών στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο δείκτης καθυστερήσεων, σύμφωνα με το πρότυπο ΔΠΧΠ 7, ανήλθε σε 3,9% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2008, ελαφρώς ενισχυμένος έναντι του 3,7% στο τέλος του 2007. Οι απομειώσεις δανείων παρουσίασαν σημαντική αύξηση ανερχόμενες σε 1,3 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 2,5% του χαρτοφυλακίου των δανείων.

Η κάλυψη των καθυστερήσεων αυξήθηκε σημαντικά στο 61%. Σημειώνεται ότι η κάλυψη των
καθυστερήσεων συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 140%, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπ' όψιν η συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου
μας.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών ανήλθαν σε 48,3 δισ. ευρώ. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 42,5 δισ. (+22,7%) αυξημένα κατά 7,9 δισ. ευρώ εντός του έτους. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 24,6% σε 35,9 δισ. Στη νοτιοανατολική Ευρώπη η καταθετική βάση επεκτάθηκε κατά 15,1% σε 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου, παρά τις περιορισμένες εκροές του τετάρτου τριμήνου λόγω του δυσμενούς χρηματοοικονομικού κλίματος.

Η εθνική εμβέλεια του δικτύου μας σε όλες τις χώρες όπου αναπτύσσουμε την παρουσία μας συνέβαλε σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα του ονόματός μας στην αγορά, αντανακλώντας στην ανάπτυξη των μεγεθών μας.

Tέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking διαμορφώθηκαν σε 3 δισ. ευρώ, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια μειώθηκαν σε 1,8 δισ., κυρίως λόγω της πτωτικής πορείας των κεφαλαιαγορών διεθνώς.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο στα 6 από 7 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Alpha Bank η Citi σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2008 της τράπεζας, ενώ διατηρεί σύσταση "buy".

Η Citi σημειώνει ότι οι ζημίες της τράπεζας στο δ΄ τρίμηνο ήταν μικρότερες από τις προσδοκίες των αναλυτών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα έσοδά της στο τρίμηνο υποχώρησαν 14% λόγω ζημιών από συναλλαγές.

Ο οίκος μειώνει την τιμή-στόχο ώστε να συμπεριλάβει τα πιο αδύναμα κέρδη και τη μειούμενη λογιστική αξία της τράπεζας, ενώ προχωρά και σε μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας κατά 11% για το 2009 και σε ποσοστό 12% για το 2010.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις θεωρεί τα αποτελέσματα της Alpha Bank η Εθνική - Π&Κ σε έκθεσή της με ημερομηνία 24/2.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, ενώ η τράπεζα ενήργησε προς τη σωστή κατεύθυνση με την αύξηση των προβλέψεων. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι το περιβάλλον παραμένει δύσκολο, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μόλις άρχισαν να αυξάνονται και η ορατότητα παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Alpha είναι 6,20 ευρώ και η σύσταση "neutral".

Καλύτερα του αναμενομένου χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα της Alpha Bank, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα κόστη εμφανίστηκαν ανώτερα των εκτιμήσεών της, σε μεγάλο βαθμό, λόγω των εξόδων που σχετίζονται με τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ελαφρώς υψηλότερα των των προβλέψεων της χρηματιστηριακής επίσης λόγω της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά τα καταθετικά spreads, τα μεγέθη είναι ανησυχητικά αναφέρει η HSBC και αντισταθμίζουν οποιοδήποτε θετική επίδραση από την επανεκτίμηση ενεργητικού. Η μετοχή της Alpha Bank αξίζει να είναι διαπραγματεύσιμη με discount έναντι της λογιστικής αξίας, αναφέρει η HSBC, η οποία ωστόσο τονίζει την εμπιστοσύνη που παρέχει συντηρητική διοίκηση και η λιγότερη των ανταγωνιστών της έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη (14% των δανείων του ομίλου έναντι 21% του μέσου όρου στον ανταγωνισμό).

Συνολικά, αντίστοιχα των εκτιμήσεών της και των προσδοκιών της αγοράς χαρακτηρίζει τα μεγέθη της Alpha Bank η EFG Eurobank Securities.

Σε περιορισμένες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της για τα κέρδη της Alpha Bank λόγω των χαμηλότερων καταθετικών spreads και περιορισμένων άλλων εσόδων προχωρά η Marfin Analysis. Στα highlights των αποτελεσμάτων η Marfin περιλαμβάνει την άνοδο των εσόδων από τόκους και των προβλέψεων. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση "hold".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v