Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Ελήφθη η άδεια για μονάδα στο Βόλο

Εκδόθηκε η άδεια εγκατάστασης στη Μυτιληναίος για το σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Βόλο, την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από ιδιωτική εταιρία.

Μυτιληναίος: Ελήφθη η άδεια για μονάδα στο Βόλο
Εκδόθηκε η άδεια εγκατάστασης στη Μυτιληναίος για το σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Βόλο, την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από ιδιωτική εταιρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας Μυτιληναίος, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου υπεγράφη η άδεια εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 400 MW του ομίλου στο Βόλο.

Ο σταθμός αυτός θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και θα είναι τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου. Θα περιλαμβάνει αεριοστρόβιλο ονομαστικής ισχύος 260 MW, λέβητα ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων, ατμοστρόβιλο ισχύος 140 ΜW, γεννήτρια ονομαστικής ισχύος 400 ΜW και τάσης 21 KV, όλα τεχνολογίας General Electric.

Η μονάδα αυτή συνδυασμένου κύκλου θα ανεγερθεί από τη θυγατρική Μέτκα για λογαριασμό του ομίλου Μυτιληναίου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για πανομοιότυπη κατασκευή με την υπό ανέγερση από τη Μέτκα μονάδα 400 MW του Λαυρίου, η κατασκευή της οποίας ήδη ξεκίνησε και για την οποία καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να παραδοθεί σε λειτουργία πριν από τις συμβατικές προθεσμίες (26 μήνες).

Επισημαίνεται πως τεχνικοί σύμβουλοι στο έργο ήταν η γερμανική Fichtner και η ελληνική Exergia.

Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση πως τόσο η μονάδα του Λαυρίου όσο και η υπό ανέγερση μονάδα του Βόλου χρησιμοποιούν την πιο υψηλής στάθμης τεχνολογία με υψηλή απόδοση και τους λιγότερους αέριους ρύπους.

Στις προβλέψεις του ομίλου, με την ανέγερση, εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού αυτού, είναι να διαθέσει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στην αγορά, όπως αυτή διαμορφώθηκε νομοθετικά με βάση τους κώδικες που έχει εκδώσει η ΡΑΕ, καθώς και σε άλλους προμηθευτές και επιλέγοντας πελάτες.

Από 31 Ιουλίου του 2007 η αγορά ενέργειας απελευθερώνεται τελείως και θα είναι πλέον δυνατή και η πώληση σε οικιακούς καταναλωτές.

Όπως υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση, με την εξέλιξη αυτή η Μυτιληναίος είναι έτοιμη να υποβάλει στο ΔΕΣΜΗΕ το φάκελο του παραγωγικού δυναμικού του σταθμού, προκειμένου να συναφθούν οι σχετικές συμβάσεις διαθεσιμότητας ισχύος.

Όσον αφορά στα οφέλη του σταθμού, η διοίκηση της εταιρίας τονίζει πως θα προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο ο σταθμός Βόλου θα προσφέρει ισχύ, εφεδρεία, μείωση απωλειών και ευστάθεια στο σύστημα, δεδομένου ότι βρίσκεται στη μέση περίπου από το κέντρο λιγνιτικής παραγωγής και της μεγάλης κατανάλωσης στην Αττική.

Σε τοπικό επίπεδο ο σταθμός θα προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας κατά την τριετή περίοδο κατασκευής, καθώς και κατά την περίοδο λειτουργίας, και η γενική δραστηριότητα θα τονώσει την οικονομία της περιοχής, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει τη βάση για αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v