Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθηνά: Ζητά παρέμβαση Ακη για Μονάδα Βοιωτίας

Την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου αναφορικά με την κατακύρωση από πλευράς ΔΕΣΜΗΕ στην Τέρνα του έργου για τη μονάδα ρεύματος στη Βοιωτία ζητά με ανακοίνωσή της η κατασκευαστική εταιρία Αθηνά.

Αθηνά: Ζητά παρέμβαση Ακη για Μονάδα Βοιωτίας
Την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου αναφορικά με την κατακύρωση από πλευράς ΔΕΣΜΗΕ στην Τέρνα του έργου για τη μονάδα ρεύματος στη Βοιωτία ζητά με ανακοίνωσή της η κατασκευαστική εταιρία Αθηνά.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αθηνά για πρώτη φορά στην ιστορία της καταγγέλει δια του τύπου τη ΜΗ εφαρμογή των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού στη διαδικασία για την ανάληψη έργου που συμμετείχε, και αφού προηγήθηκαν για το ίδιο θέμα διάφορα δημοσιεύματα στον τύπο.

Η ανακοίνωση της Αθηνά

Στις 03/12/03 προσεκλήθησαν από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε) (7) επτά εταιρείες και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό: ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΕΑΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΩΣ 160 MW που έλαβε χώρα στις 22/12/03.

Στο Διαγωνισμό εμφανίστηκαν μόνο δύο εταιρείες και κατέθεσαν προσφορές, η ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΕ και η ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ.

Προφανώς οι υπόλοιπες έκριναν ότι δεν θα μπορούσαν στο διαθέσιμο χρόνο που άφηνε η Διακήρυξη να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να παραδώσουν το έργο έτοιμο σε λειτουργία.

Η Διακήρυξη προέβλεπε συγκεκριμένα στοιχεία που έπρεπε να υποβληθούν από τους συμμετέχοντες, από τα οποία θα προέκυπτε το σύννομο ή μη της συμμετοχής στις περαιτέρω διαδικασίες του Διαγωνισμού.

Η εταιρεία μας (ΑΘΗΝΑ) απεκλείσθη, κατά πληροφορίες με ισχνή πλειοψηφία μόνο ενός μέλους του ΔΣ, για τρείς λόγους:

(α) της μη υπάρξεως οικοπέδου στο σημείο συνδέσεως με το δίκτυο μεταφοράς υψηλής τάσεως της ΔΕΗ.

(β) της ενδεχόμενης αδυναμίας λήψεως εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων για το εναέριο δίκτυο μεταφοράς από το οικόπεδο της μέχρι το δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ.

(γ) της πιθανολογούμενης αδυναμίας εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης της εγκατάστασης.

Μετά την προσφυγή της εταιρείας μας προς τον ΔΕΣΜΗΕ: Ο πρώτος λόγος κατερρίφθη αμέσως αφού δηλώσαμε ότι όλα τα σχετικά με την εγκατάσταση και σύνδεση οικόπεδα, τα είχαμε εξασφαλίσει αλλά δεν τα περιλάβαμε στα δικαιολογητικά μας, διότι δεν τα ζήταγε η Διακήρυξη.

Ο δεύτερος ήταν ανύπαρκτος αφού η γραμμή συνδέσεως μας ήταν υπόγεια και δεν είχε ανάγκη περιβαλλοντικής μελέτης (που απεδέχθη τελικά και ο ΔΕΣΜΗΕ).

Ο τρίτος είναι αυθαίρετος και δεν καταλαβαίνουμε πως είναι δυνατόν η εταιρεία μας η οποία είναι από τους κυριότερους κατασκευαστές μεγάλων μονάδων της ΔΕΗ να αδυνατεί, ενώ ο ανταγωνιστής μας που ο ίδιος δεν έχει τις αντίστοιχες εμπειρίες να κρίνεται ότι μπορεί.

Έτσι ο ΔΕΣΜΗΕ δεν άνοιξε την οικονομική προσφορά της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ, την οποία κρατούν σφραγισμένη, αν και σε επίπεδο τεχνικής προσφοράς υπερτερούσε, προσφέροντας μάλιστα μεγαλύτερη ισχύ που υπερέβαινε το 10%.

Ως προς το τίμημα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού η ΗΡΩΝ προσέφερε τίμημα 45 εκατ. ευρώ για τους 31 μήνες για μονάδα 140,5 MW (ήτοι 10,3 ευρώ/ kw. μήνα) ενώ η εταιρεία μας προσέφερε 36 εκατ. ευρώ για μονάδα 154,8 MW αντιστοιχούσα σε 7,5 ευρώ / kw. μήνα (ήτοι όσο χρεώνει η ΔΕΗ τους πελάτες υψηλής τάσεως).

Είναι σαφές ότι η διαφορά αυτή 2,8 ευρώ / kw. μήνα αντιστοιχεί σε (2,8 x 140.000 kw x 31 μήνες =) 12,2 εκατ. ευρώ για τους 31 μήνες με αντίστοιχη υπερβάλλουσα επιβάρυνση των καταναλωτών σε σχέση με τη δική μας, χωρίς να υπολογίζεται ενδεχόμενη επέκταση του ανωτέρου χρόνου πέρα των 31 μηνών, πράγμα που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική επιβάρυνση.

Όλα τα ανωτέρω, εξετέθησαν στις Υπηρεσίες του ΔΕΣΜΗΕ με σχετική αλληλογραφία, με ένσταση και προσφυγή, που όμως περιέργως δεν έτυχαν της πρέπουσας ανταπόκρισης.

Δεν θέλουμε να αναφερθούμε και σε διάφορα δημοσιεύματα του τύπου, περί αλλαγής μέλους Δ.Σ στον κρίσιμο χρόνο έρευνας της ένστασης και της προσφυγής, τα οποία δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι έγιναν σκοπίμως και αφορούν το αντικείμενό μας.

Πιστεύουμε ότι τα ανωτέρω, δεν συνάδουν με την έννοια του ανταγωνισμού, αφού έτσι μόνο μια εταιρεία ουσιαστικά κατέληξε να συμμετέχει, αλλά και το μεγάλο τίμημα που η ίδια προσέφερε, να κρίνεται συμφέρον για τον ΔΕΣΜΗΕ χωρίς να συγκρίνεται με το υποβληθέν τίμημα της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ. Παρακαλούμε τον αρμόδιο Υπουργό ΥΠΑΝ για τις δικές του οφειλόμενες, αποκαταστατικού ενδιαφέροντος ενέργειες.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v