Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Θεμελίωση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής

Θεμελιώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής της Ελληνικά Πετρέλαια. Το έργο που είναι προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ, υλοποιείται από την θυγατρική των ΕΛΠΕ, Ενεργειακή Θεσσαλονίκης.

ΕΛΠΕ: Θεμελίωση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής
Θεμελιώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής της Ελληνικά Πετρέλαια, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η κατασκευή της Μονάδας, δυναμικότητας 390 MW με χρήση του Φυσικού Αερίου, άρχισε στο Βιομηχανικό Συγκρότημα της εταιρίας, στο Δήμο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2005.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο, προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ, υλοποιείται από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, θυγατρική εταιρία της Ελληνικά Πετρέλαια και με την λειτουργία του θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη μέρους των αυξανόμενων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό.

Επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική επένδυση ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατασκευάστρια εταιρία, έχει αναδειχθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό η Αυστριακή VA TECH HYDRO, που εξειδικεύεται σε παρόμοια έργα. Ο ατμοστρόβιλος είναι της Αμερικάνικης General Electic, ενώ η επίβλεψη γίνεται από ομάδα έμπειρων στελεχών της Ελληνικά Πετρέλαια, με υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου από την ΑΣΠΡΟΦΟΣ.

Ο σχεδιασμός της Μονάδας, που βασίζεται στη Μέθοδο του Συνδυασμένου Κύκλου, γίνεται σύμφωνα με τους τελευταίους διεθνείς κανονισμούς και σε πλήρη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας.

Ειδικότερα ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα, υπερκαλύπτονται πλήρως οι απαιτήσεις της νομοθεσίας (Ευρωπαϊκής και Ελληνικής), όπως έχει πιστοποιηθεί κατά την αδειοδότηση της επένδυσης και έχει επιβεβαιώσει σειρά μελετών πολλών φορέων.

Σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση, ότι η συμβολή του στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι, στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 2000 εργαζόμενοι σε Ελληνικές επιχειρήσεις, πέραν των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία της Μονάδας.

Με το έργο αυτό, που περιλαμβάνεται στο συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου ύψους 1.8 δισ. ευρώ, γίνεται, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ένα σημαντικό βήμα προς την παράλληλη ανάπτυξη της Ελληνικά Πετρέλαια και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Τέλος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση των τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλονίκη. Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με τις επενδύσεις του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη, που την τελευταία εξαετία ξεπέρασαν τα 370 εκατ. ευρώ, ισχυροποιεί περαιτέρω την πόλη ως οικονομικό και αναπτυξιακό πόλο της ευρύτερης περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v