Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: ”Σφήνα” Κομισιόν στο διαγωνισμό για Λαύριο

Θέμα παραβίασης του διαγωνισμού και υπέρ της συμμετέχουσας σε αυτόν κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ - ΑΚΤΩΡ θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της προς τη ΔΕΗ, με την οποία ζητά νέα στοιχεία για τη μονάδα του Λαυρίου.

ΔΕΗ: ”Σφήνα” Κομισιόν στο διαγωνισμό για Λαύριο
Νέα στοιχεία για τη μονάδα του Λαυρίου της ΔΕΗ ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με επιστολή της στη ΔΕΗ (26/1/2004) η Ε.Ε. θέτει θέμα παραβίασης του διαγωνισμού και υπέρ της συμμετέχουσας σ’αυτόν, κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ - ΑΚΤΩΡ!

Σύμφωνα με την Ε.Ε., ενώ στις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο έργο περιλαμβάνεται και η ανάλογη εμπειρία, η ΑΕΓΕΚ - ΑΚΤΩΡ, δεν την είχε, ωστόσο η τεχνική της προσφορά έγινε αποδεκτή από την αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι τα παραδείγματα ανάλογης εμπειρίας που αναφέρονται από την εν λόγω κοινοπραξία, και συγκεκριμένα για τη μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου και Κομοτηνής, δεν είναι αληθή, αφού στον πρώτο, το project mamagement το είχε η Ansaldo και στο δεύτερο έργο η ABB.

Επίσης, η Ε.Ε., εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι η ΔΕΗ έχει την εγγύηση της General Electric για τη μακροχρόνια συντήρηση του ατμοστροβίλου όπως προβλέπεται στην προκήρυξη του έργου, αλλά έχει περιοριστεί στην εγγύηση της κατασκευάστριας ΜΕΤΚΑ.

Κύκλοι της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η επιστολή της Ε.Ε. συντάχθηκε πριν φτάσει στα χέρια της η νομική γνωμάτευση για την ανάθεση του έργου και επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σημειώνουμε ότι το έργο κατασκευής της μονάδας φυσικου αερίου ισχύος 380MW στο Λαύριο έχει κατακυρωθεί στη ΜΕΤΚΑ με τεχνολογία General Electric, έναντι 193,9 εκατ. ευρώ.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v