Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Άγονος ο διαγωνισμός για μονάδα στη Μελίτη

Άγονος κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να κηρυχτεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της Επιχείρησης στη Μελίτη Φλώρινας, λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Άγονος ο διαγωνισμός για μονάδα στη Μελίτη
Άγονος κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να κηρυχτεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της Επιχείρησης στη Μελίτη Φλώρινας.

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει σήμερα και οι πληροφορίες που υπήρχαν έως αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής. Αν δεν υπάρξει έκπληξη την τελευταία στιγμή, καθώς προσφορές είθισται να κατατίθενται έως και πέντε λεπτά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, τότε κινδυνεύει «να μείνει από καύσιμα» το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ.

Ήδη, μετά την αλλαγή της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης για τον λιθάνθρακα η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρηθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιό της ως προς τις δύο λιθανθρακικές μονάδες που συμπεριλάμβανε.

Αν τελικά δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τη λιγνιτική μονάδα, μια επένδυση έτσι κι αλλιώς μεγάλου μεγέθους που απαιτεί τουλάχιστον μία 5ετία για να ολοκληρωθεί, τότε οι τρεις από τις έξι νέες μονάδες της ΔΕΗ που εμπεριέχονται στο πλάνο του Επιχειρησιακού Σχεδίου της μένουν εκτός, με τη Μελίτη ΙΙ να είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι αυτού του είδους οι μονάδες απαιτούν κοινοπραξίες για να κατασκευαστούν, είναι tailor made και συνεπάγονται επιπλέον κόστη από το 2013 και μετά λόγω των εκπομπών του CO2, είναι σαφές ότι δυσκολεύεται κατά πολύ η κατασκευή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός για τη Μελίτη ΙΙ η ΔΕΗ προσανατολίζεται στην επαναπροκήρυξή του αλλά με άλλους όρους. Καταρχήν δεν αποκλείεται να είναι πολύ μικρότερη μονάδα από τα αρχικά 420 - 450 MW, με όρους πολύ πιο ελκυστικούς από τους υφιστάμενους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό πήρε μία φορά παράταση, από τις 18 Νοεμβρίου 2008 στις 18 Φεβρουαρίου 2009, καθώς είχε διαπιστωθεί και τότε μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής. Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ατμοηλεκτρικής μονάδας ΙΙ στη Μελίτη Φλώρινας, ισχύος 420 - 450 MW, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας ισχύος 70 MWh για τηλεθέρμανση. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 675 εκατ. ευρώ.

Στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται και η ενσωμάτωση τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, ενώ η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται σε 52 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Όλα αυτά βέβαια αναμένεται να κριθούν σήμερα ως το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v