ΕΛΠΕ: Νέο αδιέξοδο για ΟΚΤΑ

Νέο αδιέξοδο ανέκυψε στο θέμα της επένδυσης της ΟΚΤΑ στα Σκόπια, καθώς άκαρπη απέβη η τρίωρη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου με τον σκοπιανό υπουργό, κ. Γιακιμόφσκι. ”Πάμε για διαιτησία”, λέει ο όμιλος ΕΛΠΕ.

ΕΛΠΕ: Νέο αδιέξοδο για ΟΚΤΑ
Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα έληξε και η δεύτερη συνάντηση, στη διάρκεια ενός μηνός, που είχε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος με τον υπουργό των Σκοπίων κ. Γιακιμόφσκι για το θέμα της επένδυσης της ΟΚΤΑ.

Η σκοπιανή πλευρά εμμένει στις θέσεις της για την άρση του μονοπωλιακού καθεστώτος για την ΟΚΤΑ, σε αντίθεση με τη διμερή συμφωνία, ενώ η Ελλάδα εκτιμά ότι η επένδυση δεν έχει μέλλον όσο διατηρούνται μια σειρά εκκρεμότητες, που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του διυλιστηρίου (κατάργηση δασμολογικού καθεστώτος, σταθερή απορρόφηση προϊόντων του διυλιστηρίου).

Επιπλέον, το σκοπιανό δημόσιο οφείλει αυτή τη στιγμή στην ΟΚΤΑ περί τα 14- 15 εκατ. δολ. από την παράδοση μαζούτ χωρίς να διαφαίνεται επί του παρόντος πρόθεση έναρξης αποπληρωμής.

Από την πλευρά του ομίλου των ΕΛΠΕ εκτιμάται ότι δεν διαφαίνονται πλέον προοπτικές σύγκλισης των διαφορετικών αντιλήψεων, καθώς έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες του φιλικού διακανονισμού και προκρίνεται η λύση της προσφυγής στη διεθνή διαιτησία (ελβετικό δίκαιο στη Γαλλία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη συμφωνία), αλλά μία τέτοια κίνηση, όπως επισημαίνεται, προϋποθέτει πολιτική απόφαση.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt, στη Θεσσαλονίκη και διήρκεσε τρεις ώρες, συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, εκτός από τον Τσοχατζόπουλο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Γ. Αγραφιώτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Μωραίτης, ο πρόεδρος της ΟΚΤΑ και της ΕΛΠΕΤ Βαλκανικής, Γ. Χαλβατζόγλου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΚΤΑ, Απ. Ραφαηλίδης.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v