Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο περικοπής εξαγωγών

Προγραμματισμένες και αναγκαίες χαρακτηρίζουν τις διακοπές των μονάδων παραγωγής, τα ΕΛΠΕ, απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής των διυλιστηρίων λόγω εργασιών περιοδικής συντήρησης.

ΕΛΠΕ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο περικοπής εξαγωγών
Σε διευκρινίσεις, όσον αφορά πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής των διυλιστηρίων λόγω εργασιών περιοδικής συντήρησης των μονάδων, προχώρησε η Ελληνικά Πετρέλαια.

Η εταιρία τονίζει στην ανακοίνωσή της, ότι όπως συμβαίνει σε όλα τα διυλιστήρια διεθνώς, υπάρχουν περίοδοι αναγκαστικών διακοπών λειτουργίας των μονάδων για λόγους ελέγχου και συντήρησης.

Επίσημαίνεται ακόμη, ότι οι διακοπές αυτές είναι από καιρό προγραμματισμένες ώστε να υπάρχει πρόνοια για την απρόσκοπτη και συνεχή εμπορική λειτουργία του Ομίλου με πλήρη κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεών του τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Επομένως, καταλήγει η ανακοίνωση, ενδεχόμενο περικοπής των εξαγωγών του Ομίλου ή μείωσης άλλων συμβατικών υποχρεώσεων δεν υφίσταται όπως δεν έχει συμβεί ποτέ και στο παρελθόν και συνεπώς δεν αναμένεται ότι το γεγονός αυτό θα έχει αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία του Ομίλου.

Παρά όμως τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ΕΛ.ΠΕ, είναι δεδομένο ότι η παραγωγή ετοίμων προϊόντων θα είναι σημαντικά μειωμένη. Μόνο το διϋλιστήριο του Ασπροπύργου, όπου οι εργασίες συντήρησης θα διαρκέσουν περίπου 40 ημέρες, θα έχει μειωμένη παραγωγή σε ετήσια βάση περίπου 400 - 500 χιλιάδων τόνων ήτοι ποσοστό της τάξεως του 6 - 7%.

Βέβαια οι συμβατικές υποχρεώσεις των ΕΛ.ΠΕ θεωρείται δεδομένο ότι καλυφθούν στο απόλυτο, είτε από αποθέματα, είτε από εισαγωγές.

Το 1999, όταν έγινε το ”μεγάλο σταμάτημα” του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου, τα Ελληνικά Πετρέλαια κάλυψαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με εισαγωγές ετοίμων προϊόντων, των οποίων το ποσοστό κέρδους από την μεταπώληση, ήταν τέτοιο που δεν επέφεραν (οι εισαγωγές) οικονομικές επιπτώσεις για τον Όμιλο.

Επίσης, στο πλαίσιο ενός Ομίλου όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, μπορεί να υπάρξουν απώλειες σε ένα τομέα, αλλά να αντισταθμιστούν από τις αποδόσεις ενός άλλου.

Όλα αυτά όμως είναι σχετικά και καθορίζονται από πολλούς και αβέβαιους παράγοντες.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v