Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΤΕΡΝΑ μειοδότης για τη μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο

Στην Ήρων Θερμοηλεκτρική, θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Βοιωτία με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά, ενώ εντός των επομένων ημερών θα ανακηρύξει η ΔΕΗ τον μειοδότη για τους αεριοστροβίλους που θα εγκατασταθούν στο Λαύριο.

Η ΤΕΡΝΑ μειοδότης για τη μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο
Εντός των επομένων ημερών θα ανακηρύξει η ΔΕΗ τον μειοδότη που θα της νοικιάσει για τρεις μήνες αεριοστροβίλους ισχύος 120 MW, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο Λαύριο.

Η ΔΕΗ μετά από διαγωνισμό έχει ήδη στα χέρια της 4 προσφορές από ισάριθμες εταιρίες, οι οποίες θα κληθούν να βελτιώσουν τις οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους.

Οι τέσσερις εταιρίες είναι οι: Ηλεκτροτεχνική, Rodax (θυγατρική της ΜΕΤΚΑ), ΤΕΡΝΑ και Αθηνά ΑΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καλύτερη οικονομική προσφορά έχει κατατεθεί από την ΤΕΡΝΑ.

Ωστόσο, τα προσφερόμενα MW είναι 130 αντί των 120 που προβλέπει η προκήρυξη. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάζει η προσφορά της ΤΕΡΝΑ είναι ότι οι αεριοστρόβιλοι είναι έξι στον αριθμό, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί η μονάδα.

Επιμέρους προβλήματα παρουσιάζουν και οι άλλες προσφορές.

Η αεριοστροβιλική μονάδα του Λαυρίου ισχύος 120 MW, όπως και αυτή της Βοιωτίας ισχύος 160 MW, εγκαθίστανται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, με σκοπό την ενίσχυση των εφεδρειών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η μονάδα της Βοιωτίας μετά από διαγωνισμό που διενήργησε ο ΔΕΣΜΗΕ κατακυρώθηκε στην Ήρων Θερμοηλεκτρική (ΤΕΡΝΑ). Για τη λήψη της σχετικής απόφασης πραγματοποιήθηκαν εν μέσω έντονων διαφωνιών αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΣΜΗΕ.

Τελικώς, με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά το έργο κατακυρώθηκε στην Ήρων Θερμοηλεκτρική. Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχε και η Αθηνά ΑΤΕ, η οποία αποκλείστηκε με το αιτιολογικό των τεχνικών ελλείψεων της προσφοράς.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v