Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές (update)

Κανονικά θα διεξαχθεί η διαδικασία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το 23% των ΕΛΠΕ, όπως αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Χριστοδουλάκης - Τσοχατζόπουλος. Η προθεσμία λήγει σήμερα, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα.

ΕΛΠΕ: Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές (update)
Την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, λήγει τελικώς η προσθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών των δύο διεκδικητών (LukOil - Λάτσης και OMV) για την εξαγορά του 23% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Απριλίου, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή του Ν. Χριστοδουλάκη, του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, της διοίκησης των ΕΛΠΕ και του συμβούλου ιδιωτικοποίησης.

Η επανεπιβεβαίωση της ημερομηνίας κρίθηκε απαιραίτητο να διευκρινιστεί, αφού τις τελευταίες ημέρες διέρρεαν πληροφορίες ότι πιθανόν θα δοθεί παράταση, τόσο επειδή οι εργαζόμενοι ξεκινούν από τα χαράματα της Παρασκευής τετραήμερη απεργία όσο και από το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η αυστριακή OMV δεν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Εντούτοις, τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να συνεχισθεί ο διαγωνισμός, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει ορισθεί εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα, είχε οριστεί η 5η Απριλίου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ώστε μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχει ανακηρυχθεί ο πλειοδότης.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η κοινοπραξία της LukOil και του Ομίλου Λάτση θα καταθέσει σίγουρα δεσμευτική προσφορά, ενώ όση σιγουριά υπάρχει για τον πρώτο διεκδικητή, τόση αβεβαιότητα υπάρχει για το δεύτερο, δηλαδή την OMV. Είναι κοινό μυστικό και λέγεται από αρμόδιους παράγοντες, ότι η πώληση του 23% των ΕΛΠΕ θα κατακυρωθεί στη LukOil και τον Ομιλο Λάτση, εξαιτίας της προοπτικής ανάπτυξης που θα δοθεί στα ΕΛΠΕ.

Αλλωστε, το γεγονός ότι λίγο καιρό πριν, στελέχη της OMV δήλωναν ότι το πού θα δοθεί το 23% θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, μάλλον θα πρέπει να εκληφθεί ως μια προετοιμασία του κλίματος για τη μη συμμετοχή της στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v