Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Έτος συντήρησης διυλιστηρίων το 2004

Έτος συντήρησης των διυλιστικών μονάδων είναι το 2004 για τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς ο όμιλος προγραμματίζει να θέσει σε συντήρηση το διυλιστήριο του Ασπρόπυργου, της Θεσσαλονίκης και της Ελευσίνας.

ΕΛΠΕ: Έτος συντήρησης διυλιστηρίων το 2004
Έτος συντήρησης των δυιλιστικών μονάδων του είναι το 2004 για τον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος προγραμματίζει να θέσει σε συντήρηση το διυλιστήριο του Ασπρόπυργου από τις 18 Απριλίου έως και τα τέλη Μαΐου, το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης για περίπου 20 ημέρες εντός του Σεπτεμβρίου και το διυλιστήριο της Ελευσίνας για περίπου 2 εβδομάδες μέσα στον Οκτώβριο.

Οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης είναι πιθανόν να επηρεάσουν και τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου των ΕΛΠΕ για το 2004.

Αρμόδιοι παράγοντες των ΕΛΠΕ εκτιμούν ότι το πρόγραμμα συντήρησης των διυλιστηρίων θα μειώσει την παραγωγή κατά 400 έως 500 χιλιάδες τόνους, το οποίο αντιστοιχεί στο 6%-7% της συνολικής παραγωγής.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επηρεαστούν, υπενθυμίζοντας μάλιστα τις ανάλογες συντηρήσεις του 1999, που, αν και με μειωμένη παραγωγή, τα ΕΛΠΕ δεν είχαν οικονομικές απώλειες.

Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τη μείωση των εξαγωγών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς στο πλαίσιο της μείωσης της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι ”μεγάλα σταματήματα” που διαρκούν έως και 40 ημέρες για τη μονάδα του Ασπρόπυργου πραγματοποιούνται για τα ΕΛΠΕ κάθε 4 χρόνια, ενώ για το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης η σχετική διαδικασία πραγματοποιείται κάθε ενάμιση χρόνο και διαρκεί 15 έως 20 ημέρες.

Το ίδιο καθεστώς με αυτό της Θεσσαλονίκης ισχύει και για το νεοαποκτηθέν διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v