Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΒΟ (Μυτιληναίος): Επιστροφή στην κερδοφορία

Με τα καθαρά της κέρδη να ανέρχονται σε 778,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,6 δισ. δρχ. στην προηγούμενη χρήση, η ΕΛΒΟ ολοκλήρωσε τον ισολογισμό χρήσης 2001, της πρώτης υπό καθεστώς μερικής ιδιωτικοποίησης από τον Ομιλο Μυτιληναίου.

ΕΛΒΟ (Μυτιληναίος): Επιστροφή στην κερδοφορία
Στην πρώτη ουσιαστικά χρήση υπό καθεστώς ιδιωτικού management και μερικής μετοχικής ιδιωτικοποίησης από τον Ομιλο Μυτιληναίου (η μεταβίβαση έγινε τον Αύγουστο 2000 - σημερινό ποσοστό Ομίλου Μυτιληναίος 48% περίπου), η ΕΛΒΟ κατάφερε να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα σειράς ετών αρνητικών αποτελεσμάτων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα ουσιαστικά τη δομή του ισολογισμού χρήσης 2001, όπως ενεκρίθη από το Δ.Σ. την 27η Μαρτίου 2002.

Επί του ισολογισμού, ο οποίος δημοσιεύεται σήμερα και μπορεί να αναζητηθεί και στο site της εταιρίας (http://www.elbo.gr), η διοίκηση της εταιρίας με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

1. Υστερα από χρόνια, η ΕΛΒΟ επιστρέφει στην κερδοφορία. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 778,9 εκατ. δρχ. έναντι ζημιών 5,6 δισ. της περυσινής χρήσης.

2. Η επιστροφή στην κερδοφορία είναι αποτέλεσμα της ανόδου του περιθωρίου μικτού κέρδους, της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων, καθώς και της επιτυχούς επαναδιαπραγμάτευσης παλαιότερων συμβάσεων της εταιρίας.

3. Το θετικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη λογιστικοποίηση παλαιότερων επιχορηγήσεων επενδύσεων παγίων και την επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,6 δισ. δρχ., μετέβαλαν την καθαρή θέση της εταιρίας από αρνητική (-3,5 δισ. δρχ.) σε θετική (+5,4 δισ. δρχ.).

4. Μέσω της χρηστής και σφιχτής χρηματοοικονομικής διαχείρισης που εφαρμόσθηκε, της λήψης προκαταβολών για εκτέλεση συμβάσεων, της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και των βελτιωμένων χρηματορών, κατέστη δυνατή η δραστική μείωση των υποχρεώσεων της εταιρίας από 64,8 δισ. δρχ. (μείωση κατά 32% περίπου), ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ταμειακό υπόλοιπο της εταιρίας, το οποίο αυξήθηκε από 0,9 δισ. δρχ. σε 7,7 δισ. δρχ. (αύξηση 850% περίπου).

5. Οι συνολικές επενδύσεις χρήσεως για την περίοδο ανήλθαν σε 2,157 εκατ. δρχ., εκ των οποίων 1,910 εκατ. (ποσοστό 90% περίπου) ήταν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού του τεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Τέλος, η βελτίωση των δεικτών της ΕΛΒΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα προσεχή έτη. Η περαιτέρω ορθολογικοποίηση της διαχείρισης, οι συνεχείς επενδύσεις, η αναβάθμιση των δυνατοτήτων του προσωπικού, η ανάληψη των –σοβαρώς καθυστερημένων- συμβάσεων αμυντικού εξοπλισμού που προβλέπονται και από τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης του Αυγούστου 2000 και τα projects πολιτικών οχημάτων, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων στην τρέχουσα χρήση 2002 και στην ουσιαστική αλλαγή της εικόνας της ΕΛΒΟ από τη χρήση του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v