Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ-ΜΟΗ: Καλύτερη των προβλέψεων η εκκίνηση '09

«Με το δεξί» φαίνεται να ξεκίνησε ο Ιανουάριος για τα διυλιστήρια της Σοφοκλέους (ΕΛΠΕ, Motor Oil) καθώς δεν φάνηκε να επιβεβαιώνονται, προς το παρόν, οι έντονα πτωτικές εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2009.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΛΠΕ-ΜΟΗ: Καλύτερη των προβλέψεων η εκκίνηση 09
«Με το δεξί» φαίνεται να ξεκίνησε ο Ιανουάριος για τα διυλιστήρια της Σοφοκλέους (ΕΛΠΕ, Motor Oil) καθώς δεν φάνηκε να επιβεβαιώνονται -για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τουλάχιστον- οι έντονα πτωτικές εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2009.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές έχουν κάνει προβλέψεις για σημαντική συρρίκνωση του περιθωρίου διύλισης μέσα στη φετινή χρονιά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της UBS που βλέπει το περιθώριο διύλισης για τη Μεσόγειο και τα Ουράλια να «τσακίζεται» από τα 5,19 δολάρια πέρυσι στα 2,75 δολάρια, ενώ ειδικότερα για τη Motor Oil ο ξένος οίκος εκτιμά ότι το EBITDA διύλισης ανά βαρέλι θα μειωθεί από τα 8,6 στα 5,2 δολάρια.

Με βάση ωστόσο τα δεδομένα του Ιανουαρίου, τα περιθώρια διύλισης παρουσιάζονται σαφώς ανεβασμένα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Επίσης, φαίνεται να βρίσκονται σε ανώτερα επίπεδα ακόμη και σε σχέση με εκείνα του Δεκεμβρίου του 2008.

Πολλοί, επίσης, ήταν εκείνοι που έβλεπαν για φέτος σημαντική μείωση της ζήτησης, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα είναι μεν υπαρκτή, χωρίς όμως να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Αντίθετα, η νέα υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά τον πρώτο μήνα του έτους υποχρεώνει μέχρι σήμερα στην εγγραφή κάποιων (μη λειτουργικών) ζημιών αποθεμάτων, ωστόσο η τιμή που διαμορφώθηκε στις 31/12/2008 εκτιμάται από παράγοντες του κλάδου ότι «αποτελεί καλή βάση εκκίνησης, έτσι ώστε στο σύνολο της χρονιάς είτε να μην προκύψουν ζημίες από αποτίμηση αποθεμάτων είτε ακόμη να παρουσιαστούν και έκτακτα κέρδη».

Μερισματική πολιτική

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν φέτος τα δύο εισηγμένα διυλιστήρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αν και οι τρέχουσες συνθήκες σε συνδυασμό με το επενδυτικό τους πρόγραμμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν φέτος σε μείωση του διανεμόμενου μερίσματος, η εισηγμένη θα επιμείνει και φέτος στη διανομή μερίσματος 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Σε περίπτωση που η πρόβλεψη της UBS επαληθευτεί, τότε η μερισματική απόδοση του τίτλου κυμαίνεται γύρω στο 8,5%.

Από την πλευρά της, η Motor Oil ακολουθεί παραδοσιακά «γενναία» μερισματική πολιτική, διανέμοντας πολύ υψηλό ποσοστό των κερδών της. Με βάση το περυσινό μέρισμα του 1,20 ευρώ, η σχετική απόδοση κυμαίνεται γύρω στο 15%, ωστόσο τα κέρδη του 2008 θα επηρεαστούν από την πτώση της τιμής πετρελαίου (ζημίες αποθεμάτων). Σύμφωνα με τη UBS, το μέρισμα που θα διανεμηθεί θα κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v