Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Ολυμπιακή: Τα σχέδια μας για το Πόρτο Καρράς

Σχέδια για την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών σε έκταση 110 στρεμάτων έχει ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής στο Πόρτο Καρράς και για το σκοπό αυτό εισήγαγε πρόσφατα 82,550 εκατ. δολάρια προκειμένου να προχωρήσει η τουριστική ανάπτυξη.

Τ. Ολυμπιακή: Τα σχέδια μας για το Πόρτο Καρράς
Σχέδια για την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών σε έκταση 110 στρεμάτων έχει ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής στο Πόρτο Καρράς και για το σκοπό αυτό εισήγαγε πρόσφατα 82,550 εκατ. δολάρια προκειμένου να προχωρήσει η τουριστική ανάπτυξη.

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής στην οποία σχολιάζονται δημοσιεύματα του Τύπου, μεταξύ των οποίων και του euro2day.gr, αναφορικά με το Πόρτο Καρράς.

Σημειώνεται πως η σχετική τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Χρ. Πάχτα, παραχωρούσε στην Τεχνική Ολυμπιακή τη δυνατότητα οικοδόμησης δασικών εκτάσεων στο Πόρτο Καρράς.

Η εξέλιξη προκάλεσε μίνι ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς συνάντησε την αντίδραση των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Ν. Χριστοδουλάκη και Β. Παπανδρέου, οι οποίοι και δεσμεύθηκαν να την καταργήσουν με σχετική διάταξη σε άλλο νομοσχέδιο.

* Η ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής

1. Το συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα για την τουριστική οικιστική ανάπτυξή του, το οποίο οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν μπορούν να λύσουν, λόγω της πολυπλοκότητας και της ασάφειας των σχετικών γενικών και ειδικών διατάξεων. Η Διοίκηση του ομίλου έχει αποτανθεί προφορικώς και εγγράφως σε όλα τα κόμματα και όλους τους Αρμόδιους Υπουργούς και φορείς για την επίλυση του προβλήματος αυτού

2. Για την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών στο ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ισχύουν οι όροι και περιορισμοί δόμησης (συντελεστής δόμησης 2%, κάλυψης 1% κ.λπ) που προβλέπονται από το Π.Δ. της 30.9.1976 και την πολεοδομική νομοθεσία. Ισχύει επίσης η σχετική αναπτυξιακή σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και οι νόμοι 664/1977, 1682/1987, 2438/1996. Καμία από τις διατάξεις αυτές δεν έχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί μέχρι σήμερα. Επίσης έχουν εφαρμογή οι πολεοδομικές και αναπτυξιακές διατάξεις των νόμων 2830/2000 και 3105/2003 που ήδη ισχύουν σε όλη τη χώρα.

3. Με βάση τις παραπάνω δυνατότητες ανάπτυξης του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ έγινε το 1999 πώληση του συγκροτήματος από την Εθνική Τράπεζα, με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό και καταβλήθηκαν (από ίδια κεφάλαια του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής, χωρίς καμία συμμετοχή του Δημοσίου ή δανεισμό), 97 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του συγκροτήματος και μετέπειτα άλλα 153 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση και ανάπτυξη, εκτέλεση έργων προστασίας του περιβάλλοντος κλπ. Η Τεχνική Ολυμπιακή εισήγαγε τον τελευταίο μήνα από Αμερική 82.550.000 U.S.D για να προχωρήσει η τουριστική οικιστική ανάπτυξη στο ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ.

4. Δεν προβλέπεται ούτε πρόκειται να γίνει ανοικοδόμηση 1.700 στρεμμάτων δάσους, ούτε 5.000 ή 6.000 κατοικιών, όπως από ανεπαρκή πληροφόρηση γράφεται και αναφέρεται στα Μ.Μ.Ε. Ο όμιλος ζητούσε και ζητάει το δικαίωμα να εφαρμόσει, για τις τουριστικές κατοικίες, την προβλεπόμενη από το ως άνω διάταγμα του 1976 κάλυψη 110 στρεμμάτων (ποσοστό έξι χιλιοστά της όλης έκτασης), σε περιοχή μη δασική και σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών. Η προστασία του δάσους αποτελεί βασική προτεραιότητα του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής και το πολυτιμότερο κεφάλαιο της επένδυσης, για τη διαφύλαξη του οποίου δαπανώνται από το όμιλο τεράστια ποσά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v