Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσοχατζόπουλος: Ολα νόμιμα στους διαγωνισμούς ΔΕΗ

Στο πλαίσιο της νομιμότητας κινήθηκαν και κινούνται οι διαγωνισμοί ανάθεσης έργων της ΔΕΗ, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Γ. Σαλαγκούδη.

Τσοχατζόπουλος: Ολα νόμιμα στους διαγωνισμούς ΔΕΗ
”Καμία επιλήψιμη διαδικασία δεν υπάρχει στην κατασκευή της μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο και τη Ρόδο, αλλά και στο διαγωνισμό για την αύξηση των εφεδρειών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων με την εγκατάσταση δύο αεριοστροβιλικών μονάδων. Ολα έχουν γίνονται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ”.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Γ. Σαλαγκούδη.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις επικρίσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης της μονάδας ισχύος 380 MW του Λαυρίου στη ΜΕΤΚΑ, αλλά και στην παρέμβαση της Ε.Ε. ο Α. Τσοχατζόπουλος παρείχε πλήρη στήριξη στη διοίκηση της ΔΕΗ και σημείωσε ότι: ”η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στο κράτος, δεν έχει όμως το δικαίωμα να παρέμβει σε ιδιωτικές ή κρατικές εταιρίες που πραγματοποιούν επενδύσεις”.

Τόνισε επίσης, ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει πλήρη απάντηση στην Ε.Ε. με την οποία γίνεται σαφές ότι κινήθηκε σε πλαίσιο νομιμότητας και πλήρης διαφάνειας, βάσει των διεθνών ευρωπαϊκών κανόνων.

Στο θέμα της απ’ ευθείας ανάθεσης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Ρόδου ισχύος 120 MW στη ΔΕΗ, ο Α. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ”και εδώ εφαρμόστηκε πλήρως η νομιμότητα της ισχύουσας νομοθεσίας που ισχύει στη χώρα μας”.

Επί του συγκεκριμένου διαγωνισμού και στο σημείο αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) διαπίστωσε ότι υπήρξε υποκοστολόγηση από τη μειοδότρια εταιρία ”ΔΕΗ Ρόδος ΑΕ” (θυγατρική της ΔΕΗ) και υπερκοστολόγηση από την HE&D που κρίθηκε δεύτερη μειοδότρια.

Η ΡΑΕ, όπως ανέφερε, πρότεινε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και του διαγωνισμού, ωστόσο, μετά από γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Yπουργείου Ανάπτυξης κρίθηκε ότι ο διαγωνισμός δεν μπορούσε να συνεχιστεί και κηρύχθηκε άγονος.

Ετσι, - σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο - το Yπουργείο Ανάπτυξης την ανέθεσε υποχρεωτικά όπως προβλέπει ο νόμος στη ΔΕΗ ΑΕ να κατασκευάσει τη συγκεκριμένη μονάδα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.

Αναφορικά με το θέμα της επείγουσας εγκατάστασης δύο αεριοστροβιλικών μονάδων, η μία από τη ΔΕΗ ισχύος 120MW στο Λαύριο και η άλλη από ιδιώτη ισχύος 160MW στη Βοιωτία, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι οι μονάδες αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της εφεδρείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για το 2004 και 2005. Τώρα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι προωθούνται οι σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή τριών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής 400MW, έκαστη με καύσιμο φυσικό αέριο.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v