Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Τους τρείς βασικούς στόχους, που αφορούν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τον ανασχεδιασμό του ομίλου που εμπεριέχει την απορρόφηση της ΑΣΥΚ και την απόκτηση του 29,69% του Κεντρικού Αποθετηρίου και τις διεθνείς συνεργασίες, παρουσίασε στην ΕΘΕ η ΕΧΑΕ.

ΕΧΑΕ: Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Τους τρείς βασικούς στόχους, που αφορούν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τον ανασχεδιασμό του ομίλου που εμπεριέχει την απορρόφηση της ΑΣΥΚ και την απόκτηση του 29,69% του Κεντρικού Αποθετηρίου και τις διεθνείς συνεργασίες, παρουσίασε στην ΕΘΕ η ΕΧΑΕ.

Την εταιρεία παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλός της και Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Αλεξάκης και ο Γενικός Διευθυντής της, κ. Γκίκας Μάναλης.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η ενίσχυση των μεγεθών της αγοράς κατά το 2003, έτος κατά το οποίο σημειώθηκε αύξηση της αξίας συναλλαγών επί μετοχών, της κεφαλαιοποίησης, αλλά και του όγκου συναλλαγών στα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, είχε θετική επίπτωση στα έσοδα της ΕΧΑΕ.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της ΕΧΑΕ, βελτιώθηκαν εντυπωσιακά σε σχέση με το 2002, συνεπεία της βελτίωσης της εγχώριας αγοράς και του αποτελεσματικότερου ελέγχου του λειτουργικού κόστους.



Ο κύκλος εργασιών της ΕΧΑΕ παρουσίασε αύξηση 13% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2003 ενώ, με δεδομένη την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα του τετάρτου τριμήνου, η αύξησή του αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη στο σύνολο του έτους.

Ουσιαστική, σύμφωνα με την παρουσίαση είναι η βελτίωση και στο κόστος λειτουργίας του Ομίλου, το οποίο περιορίσθηκε κατά 13% στο εννεάμηνο του 2003 ενώ, σε επίπεδο διετίας, το ποσοστό της μείωσης φθάνει το 24%.

Στη συνέχεια της παρουσίασης, επισημάνθηκε ότι η ΕΧΑΕ, μετά την πρόσφατη πλήρη ιδιωτικοποίησή της, λειτουργεί με αποκλειστικά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανήκοντας πλέον στους παράγοντες της αγοράς και στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Η εταιρεία έχει καταστεί πολυμετοχική, με σημαντική ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο, τόσο των ιδιωτών επενδυτών, όσο και των αλλοδαπών θεσμικών και με συνέπειες θετικές στην εμπορευσιμότητα της μετοχής της.

Όσον αφορά στη στρατηγική της ΕΧΑΕ σύμφωνα με την παρουσίαση, αυτή κινείται, στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, στο λειτουργικό ανασχεδιασμό του Ομίλου και στη προώθηση διεθνών συνεργασιών με στόχο πάντοτε την ενίσχυση της ρευστότητας της εγχώριας αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε στην παρουσίαση, επιζητείται η αύξηση των εσόδων του Ομίλου και η διαφοροποίησή των πηγών τους, αλλά και ο εμπλουτισμός με νέα προϊόντα και νέες αγορές.

Παράλληλα, πραγματοποιείται σταδιακά η μεταφορά αρμοδιοτήτων διοικητικού χαρακτήρα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ο κανονισμός λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται πλέον στο στάδιο της τελικής του επεξεργασίας.

Όσον αφορά στο λειτουργικό ανασχεδιασμό του Ομίλου ΕΧΑΕ, η πλήρης εφαρμογή του αποσκοπεί στην πλέον ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του, η οποία και θα προσδώσει περαιτέρω ανταγωνιστικότητα τόσο στην εταιρεία όσο και στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογηθεί η συγχώνευση, με απορρόφηση από την ΕΧΑΕ, της θυγατρικής εταιρείας ”Ανάπτυξη συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς” (ΑΣΥΚ).

Παράλληλα, στις 9 Φεβρουαρίου 2004 συνέρχονται οι μέτοχοι της ΕΧΑΕ σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την απόκτηση από την ΕΧΑΕ του ποσοστού 29,69% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας, ”Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε.”. Το ποσοστό αυτό κατέχουν τρίτα πρόσωπα, εκτός Ομίλου ΕΧΑΕ.

Τελειώνοντας, έγινε αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις της ελληνικής αγοράς, τα κρίσιμα μεγέθη της οποίας κινούνται με ρυθμούς ιδιαίτερα ενισχυμένους σε σχέση με τους μέσους όρους του 2003.

Επισημάνθηκε ότι, αν και είναι πρώιμο να εξάγει κανείς συμπεράσματα σχετικά με τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η αγορά μας κατά το σύνολο του έτους, εν τούτοις, στην περίπτωση κατά την οποία η αξία των συναλλαγών συνεχίσει να διαμορφώνεται στα σημερινά επίπεδα, η κερδοφορία της εταιρείας θα επηρεαστεί θετικά σε σημαντικό βαθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v