Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ο ΟΠΑΠ θα παραμείνει στην κορυφή"

Καθαρές νομικές λύσεις στον χώρο του στοιχήματος ζητά με συνέντευξη-παρέμβαση στο Εuro2day o πρόεδρος του ΟΠΑΠ  Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Οι εν εξελίξει διαδικασίες, οι... "πειρατές" και τα πλεονεκτήματα ισχύος.

  • Συνέντευξη στον Κώστα Κοντογεώργο
Ο ΟΠΑΠ θα παραμείνει στην κορυφή
Με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ να εξελίσσεται σε σίριαλ, με δύο βρετανικές εταιρίες στοιχηματισμού να έχουν καταφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που τους αρνήθηκε άδεια διενέργειας στοιχημάτων και με το όλο θέμα να έχει πάρει την άγουσα για το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για γνωμάτευση, εν μέσω μιας γενικότερης επικοινωνιακής σύγχυσης το euro2day έθεσε τα επίκαιρα ερωτήματα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, μέχρι πρότινος καθηγητή της Νομικής στο London School of Economics, κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, για να έχει την άποψή του.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Χατζηεμμανουήλ στο euro2day:


ΕΡ.: Κύριε Χατζηεμμανουήλ, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου πρόκειται να συζητηθούν στο Συμβούλιο Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης τριών ξένων εταιριών κατά της σιωπηρής άρνησης του ελληνικού δημοσίου να τους χορηγήσει άδειες εγκατάστασης πρακτορείων στοιχήματος στην περιοχή της Αθήνας. Ποια είναι η θέση της ΟΠΑΠ στο ζήτημα αυτό;

ΑΠ.: Είναι γνωστό ότι βάσει της νομοθεσίας το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης παιγνίων στην Ελλάδα. Το δικαίωμα αυτό έχει αμφισβητηθεί, πλην όμως οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο επίπεδο της νομολογίας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων -και μιλώ για τη Γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα κ. Bot στην υπόθεση της Liga Portuguesa- δείχνουν ότι η ελληνική θέση δικαιώνεται.

Με κρατική σύμβαση, το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών αθλητικού στοιχήματος έχει παραχωρηθεί στην ΟΠΑΠ Α.Ε., έναντι σημαντικότατου οικονομικού τιμήματος. Κανείς, και οπωσδήποτε όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είχε αμφισβητήσει εγκαίρως τη διαδικασία εκείνη. Κάθε αίτημα, συνεπώς, σχετικής αδειοδότησης θεωρούμε ότι είναι έωλο και αντίκειται ευθέως στις ποινικές και άλλες διατάξεις του ελληνικού δικαίου, και μάλιστα κατά τρόπο συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΟΠΑΠ Α.Ε., λόγω τόσο της θέσης της ως μιας από τις κορυφαίες εταιρίες παροχής αθλητικού στοιχήματος διεθνώς όσο και του διαρκούς και συνεπούς ενδιαφέροντός της για την εκπλήρωση του κοινωνικού της έργου, επιθυμεί το οριστικό ξεκαθάρισμα του νομικού πεδίου. Επιθυμεί την οριστική διευθέτηση της δικαστικής διαδικασίας. Επιθυμεί την αποσαφήνιση της κατάστασης και την επίτευξη ασφάλειας δικαίου.

ΕΡ.: Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο της αποστολής σχετικού ερωτήματος στο ΔΕΚ;

ΑΠ.: Εφόσον θεωρηθεί ότι προαπαιτούμενο για την οριστική αποσαφήνιση της κατάστασης είναι η αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η εξέλιξη αυτή είναι για εμάς ευκταία. Αντιθέτως, αυτό που δεν επιθυμούμε και που θεωρούμε ότι πρέπει να λάβει ένα τέλος είναι η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και σύγχυσης, το οποίο καλλιεργούν διάφοροι παρανομούντες, κάνοντας χρήση ασαφών και θολών «νομικών» ισχυρισμών, προκειμένου οι πειρατικές τους δραστηριότητες να παραμένουν ακαταδίωκτες.

ΕΡ.: Δεν φοβάστε ότι η συγκεκριμένη στρατηγική ενέχει κινδύνους για την εταιρία σας;

ΑΠ.: Η επιθυμία μας για οριστική διευθέτηση του νομικού ζητήματος εκπορεύεται από τον σεβασμό μας προς τον νόμο. Ο νομοθέτης, άλλωστε, είναι αυτός που απέδωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα στην ΟΠΑΠ για λόγους προστασίας του κοινού και διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος.

Η εταιρία με υπεύθυνη στάση τηρεί τις εγγυήσεις προστασίας του κοινωνικού συνόλου και διασφαλίζει έσοδα του ελληνικού δημοσίου μέσω των μερισμάτων και της φορολογίας. Είναι αυτονόητη απαίτησή της, συνεπώς, όσοι δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο να σέβονται ομοίως τον νόμο και να αναλαμβάνουν τις ίδιες αυστηρές υποχρεώσεις.

Είναι αδιανόητο εταιρίες χωρίς καμία κοινωνική πολιτική, ούτε στο επίπεδο της προστασίας του ελληνικού κοινού ούτε στο επίπεδο της ανταποδοτικής σε αυτό κοινωνικής προσφοράς, και με επιχειρησιακή βάση σε νεόκοπους φορολογικούς παραδείσους να απαιτούν να λάβουν άδεια, ενόσω δεν υφίσταται καν σχετική αδειοδοτική διαδικασία, προκειμένου να παρέχουν άγνωστης ποιότητας και κοινωνικής ταυτότητας υπηρεσίες στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα δεν υποβάλλονται σε ελληνική φορολογία.

Ο χώρος της παροχής υπηρεσιών στοιχήματος γενικώς δεν προσφέρεται για εφήμερους κερδοσκόπους, ούτε είναι ανοικτή θάλασσα για να ευδοκιμήσει η πειρατεία. Αυτοί είναι οι λόγοι που μας οδηγούν στη συγκεκριμένη αντιμετώπιση του θέματος.

ΕΡ.: Θεωρείτε ότι εφόσον στην υπόθεση εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελλοχεύει ο κίνδυνος τα δεδομένα να αλλάξουν εις βάρος της ΟΠΑΠ;

ΑΠ.: Δεν νομίζω. Όπως σας είπα, η τάση που τείνει να διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτυπώνεται στην προσφάτως κατατεθείσα Γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΚ, με την οριστική απόφαση να αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων, οδηγεί πέρα από κάθε αμφιβολία στο συμπέρασμα ότι η παροχή ειδικών ή αποκλειστικών προνομίων σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος με χρήση Διαδικτύου δεν είναι ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο και δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η εταιρία παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα. Και ήδη στελέχη της βρίσκονται σε διάλογο με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε καμία εξέλιξη να μην την αιφνιδιάσει και να προβάλλονται επαρκώς τα συμφέροντά της.

Πάντως, ακόμη και εάν στο όνομα της ελεύθερης εγκατάστασης ή διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη δράση στον χώρο των παιγνίων, θα θέλαμε να το ξέρουμε αυτό. Όχι μόνον για αμυντικούς λόγους, αλλά και προκειμένου η ΟΠΑΠ Α.Ε., με το μοναδικό μέγεθος και την τεχνογνωσία της, να επαναπροσανατολίσει την επιχειρηματική πολιτική της, επεκτεινόμενη επιθετικά σε νέες αγορές.

Η εταιρία μας δεν θεωρεί ότι ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να μετατραπεί σε ένα τεράστιο καζίνο, ούτε πιστεύει ότι το μοντέλο της επιθετικής και ανεξέλεγκτης παροχής υπηρεσιών παιγνίων αποτελεί πρόοδο.

Εάν, όμως, παρά τις προσδοκίες μας, η ευρωπαϊκή δημόσια πολιτική αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, εγκαταλείποντας τις αρχές του στενού κρατικού ελέγχου σε εθνικό επίπεδο, της υπεύθυνης διοργάνωσης των παιγνίων και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, δεν θα αποδεχθούμε παθητικά την εξέλιξη αυτή, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε την επιχειρησιακή μας δύναμη κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προς όφελος των μετόχων μας.

Σε τέτοια περίπτωση, τα κοινωνικά αποτελέσματα του άγριου ανταγωνισμού ενδεχομένως να είναι αρνητικά, αλλά αυτό δεν θα είναι δικό μας θέμα. Επιχειρηματικά, πιστεύουμε ότι και με ανταγωνιστικούς όρους παιχνιδιού ο ΟΠΑΠ θα παραμείνει η κορυφαία εταιρία παιγνίων.

ΕΡ.: Συνεπώς, τα πράγματα μπορούν να εξακολουθήσουν όπως και πριν;

ΑΠ.:  Όχι κατ’ ανάγκην. Θεωρώ ότι οι εν εξελίξει διαδικασίες παρέχουν την αφορμή για ένα γενικότερο νοικοκύρεμα. Είναι γνωστή, άλλωστε, η επιθυμία της ΟΠΑΠ Α.Ε. για τη συστηματικότερη και συνολική νομοθετική ρύθμιση των δραστηριοτήτων στον τομέα των τυχερών παιγνίων στη χώρα μας.

Θέλουμε ο εθνικός νομοθέτης να αποτυπώσει με σαφήνεια τις επιμέρους κατηγορίες παιγνίων και τους ειδικούς όρους διεξαγωγής τους, τις εγγυήσεις τήρησης του νόμου και ιδίως τους όρους προστασίας του κοινού από μία δραστηριότητα πρόδηλης κοινωνικής ευαισθησίας. Τέτοια ρυθμιστική παρέμβαση είναι, εξάλλου, σε εξέλιξη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Είναι, πιστεύουμε, αδήριτη ανάγκη να συστηματοποιηθεί η ελληνική νομοθεσία για τα τυχερά παίγνια, να γίνει μια συνολική ρύθμιση για όλα τα προσφερόμενα εντός της επικρατείας τυχερά παίγνια, και όχι αποσπασματικά για τα επιμέρους είδη τους.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Τυχερών Παιγνίων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία μας θεωρεί θετικές τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για τον περιορισμό της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και θα εξέταζε με θετικό πνεύμα ακόμη και την πρόταση για οριστικό αποκλεισμό της διαφήμισης αυτής, πλην της κοινωνικής διαφήμισης, την οποία η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει υιοθετήσει ως κοινωνική εταιρική πολιτική από μακρού χρόνου.

Η περίπτωση των εταιριών που δραστηριοποιούνται παρανόμως και αυθαίρετα στη χώρα μας, αποφεύγοντας όχι μόνον τις υποχρεώσεις της κοινωνικής ευθύνης, αλλά ακόμη και τη φορολόγηση, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι όσο το νομικό καθεστώς παραμένει ακατάστατο και περίπλοκο, θα αποτελεί εύκολο δέλεαρ για αυτούς που αντιμετωπίζουν το κοινό ως δεξαμενή κερδών προς απομύζηση. Θέλω να πιστεύω, συνεπώς, ότι στο τέλος η υπόθεση αυτή θα βοηθήσει στην επικαιροποίηση και περαιτέρω συστηματοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας περί των τυχερών παιγνίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v