Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Β. Παπανδρέου για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ

Στη ψήφιση από την Ελληνική Βουλή του σχετικού νόμου (μετά από Στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, ενώ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της πλειοψηφίας και του management της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο.

Παρέμβαση Β. Παπανδρέου για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ
Στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, ενώ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της πλειοψηφίας και του management της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο.

Η κ. Παπανδρέου, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε στη ψήφιση από την Ελληνική Βουλή του σχετικού νόμου (μετά από Κοινοτική Οδηγία) για την διαχείριση των υδάτων που προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου συστήματος διαχείρισης των υδάτων επιφανειακών και υπόγειων ανάλογα με τις λεκάνες απορροής των υδάτων και τη διοικητική διαίρεση της χώρας.

Αυτό, όπως πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι καταργείται, είτε επηρεάζεται η αυτονομία της ΕΥΔΑΠ, αλλά η πολιτική που θα ακολουθήσουμε για την διαχείριση των υδάτών θα πρέπει να σχεδιάζεται σε εθνικό επίπεδο και μιλάω για όλα τα ύδατα, όχι μόνο το πόσιμο στο οποίο αναφέρεται η ΕΥΔΑΠ αλλά και στην ύδρευση και την άρδευση, είπε η κ. Παπανδρέου.

Η ΕΥΔΑΠ, όπως πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις, σηαμντικό μέρος των οποίων προέρχεται από το δημόσιο τομέα.

Οι συνολικές επενδύσεις που έχουν γίνει και έχουν προγραμματιστεί και για τα επόμενα χρόνια για την ΕΥΔΑΠ είναι 1,220 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως είπε, 845 εκατ. ευρώ αφορούν στην υδροδότηση και αποχέτευση του λεκανοπεδίου Αττικής και 375 εκατ. ευρώ την πρώτη και δεύτερη φάση της Ψυτάλλειας.

Η πρώτη φάση ήταν 126 εκατ. ευρώ, η δεύτερη 202 εκατ. ευρώ και υπάρχει και το εργοστάσιο ξήρανσης της λάσπης που θα γίνει στην Ψυτάλλεια προϋπολογισμού 47 εκατ. ευρώ. Για το έργο έχουμε ήδη την προέγκριση, είπε η υπουργός.

Υπάρχουν αιτήματα, προσθεσε η κ. Παπανδρέου, να πάει η ΕΥΔΑΠ και σε άλλους Νομούς, αλλά νομίζω ότι πρώτα θα πρέπει να δείτε τους γύρω εδώ Δήμους και μετά βλέπουμε για παραπέρα. Επίσης έχουν γίνει και γίνονται σημαντικά έργα στον τομέα της αποχέτευσης. Από την ΕΥΔΑΠ έχουν διατεθεί 347 εκατ. ευρώ και όπως είπα άλλα 375 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την Ψυτάλλεια.

Μια άλλη δραστηριότητα στην οποία έχει ήδη αρχίσει η ΕΥΔΑΠ και μπορεί να επεκταθεί, είναι η κατασκευή θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών έργων για την αξιοποίηση της ενέργειας και για τις δικές της ανάγκες αλλά αν υπάρξει και περίσσεια, τότε θα μπορεί να συμβληθεί με τη ΔΕΗ, είπε η κ. Παπανδρέου.



Υπάρχουν, πρόσθεσε, και οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η διανομή φυσικού αερίου. Γνωρίζω ότι συμμετέχετε σε μια εταιρεία για την παροχή φυσικού αερίου στα βόρεια προάστια και σε ένα μέρος του Δήμου Αθηναίων και η επέκταση στο εξωτερικό, η συνεργασία με την VIVENDI φαίνεται να προχωράει καλά.

Καταρχήν έχει προκριθεί στην πρώτη φάση επιλογής η συνεργασία της VIVENDI με την ΕΥΔΑΠ για το έργο της ύδρευσης και αποχέτευσης στην Κωστάντζα στη Ρουμανία και αυτό δείχνει τις δυνατότητες που έχει η ΕΥΔΑΠ να επεκταθεί στο εξωτερικό γιατί όλες οι γειτονικές μας χώρες έχουν τεράστιες ανάγκες σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, είπε χαρακτηριτικά η κ. Παπανδρέου.

”Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι γνωρίζω τους προβληματισμούς σας για την μετοχοποίηση, σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των μετοχών και καθοριστικό ρόλο και στην προηγούμενη μετοχοποίηση που είχε ξεκινήσει το management δεν αναφέρεται ότι θα φύγει από την ΕΥΔΑΠ”, είπε η κ. Παπανδρέου.



Εγώ θεωρώ, κατέληξε, ότι η ΕΥΔΑΠ όπως και οι άλλες εταιρείες κοινής ωφέλειας, αλλά το νερό είναι ίσως το πιο σημαντικό, πρέπει να υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος και καθοδήγηση από το ίδιο το κράτος για να διασφαλίζεται και η ποιότητα και η επάρκεια του ύδατος αλλά και η σωστή λειτουργία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων γιατί όπως είπα δεν είναι ένα αγαθό για κερδοσκοπία, είναι ένα αγαθό που πρέπει να το παρέχουμε στους πολίτες με τους καλύτερους όρους και τις καλύτερες τιμές αλλά και με αποτελεσματική διαχείριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v