Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Στο ευρωδικαστήριο για μονοπώλιο ΟΠΑΠ

Ερωτήμα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το αν Δημόσιο μπορεί να παραχωρήσει σε μια επιχείρηση μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών εισηγούνται οι κκ. Κοτσώνης και Γρατσίας. Τι λένε στην εισήγηση οι Σύμβουλοι Επικρατείας για ΟΠΑΠ.

  • της Εύας Καραμανώλη
ΣτΕ: Στο ευρωδικαστήριο για μονοπώλιο ΟΠΑΠ
Την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί εάν σύμφωνα με τη συνθήκη της ΕΟΚ μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να παραχωρήσει σε μια μόνο επιχείρηση το αποκλειστικό δικαίωμα των τυχερών παιχνιδιών, αναμένεται να εισηγηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι εισηγητές κ. Παύλος Κοτσώνης και Δημήτρης Γρατσίας.

Οι εν λόγω εισηγήσεις θεωρούνται κομβικές σε σχέση με ενδεχόμενες εξελίξεις σχετικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα παιχνίδια και τα στοιχήματα.

Σύμφωνα με τους συμβούλους επικρατείας μπορούν να δικαιολογηθούν περιορισμοί στον τομέα των στοιχημάτων από την ελληνική πολιτεία, εφόσον αποσκοπούν στη μείωση της προσφοράς των τυχερών παιχνιδιών ή στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος και της εγκληματικότητας.

Αντίθετα, το αποκλειστικό δικαίωμα που έχει ο ΟΠΑΠ δεν συνδράμει στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ούτε στην προστασία της νεολαίας, καθώς η συμπλήρωση των δελτίων στοιχημάτων είναι ελεύθερη και ανώνυμη, τα δε κέρδη καταβάλλονται στον κομιστή του δελτίου, ενώ η συμμετοχή ανηλίκων στο τζόγο δεν απαγορεύεται τονίζεται χαρακτηριστικά στις εισηγήσεις τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει δύο βρετανικές εταιρείες (η Stanleybet και η William Hill) ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να τους χορηγήσει άδεια για τη διενέργεια στοιχημάτων και τη λειτουργία δικτύου πρακτορείων αντίστοιχων με εκείνων του ΟΠΑΠ.

H William Hill είχε υποβάλλει τον Απρίλιο του 2006 αίτημα δραστηριοποίησης στις ελληνικές αρχές το οποίο απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, πέρυσι τον Ιούλιο, προσέφυγε στο ΣτΕ. Είχε προηγηθεί ανάλογη προσφυγή τον Νοέμβριο του 2004 από τη Stanleybet International Ltd.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός τους αντιβαίνει στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών στον τομέα της διεξαγωγής των αθλητικών στοιχημάτων και παιχνιδιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v