Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κερδίζει... χρόνο για τον λιγνίτη

Εντός του 2010 πιθανότατα αναμένεται να εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει πέρυσι τον Μάιο η ΔΕΗ κατά της απόφασης της Κομισιόν να ανοίξουν τα λιγνιτωρυχεία και σε τρίτους πλην της Δημόσιας Επιχείρησης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Κερδίζει... χρόνο για τον λιγνίτη
Εντός του 2010 πιθανότατα αναμένεται να εκδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο η έφεση που έχει ασκήσει πέρυσι τον Μάιο η ΔΕΗ με το ελληνικό δημόσιο κατά της απόφασης της Κομισιόν να ανοίξουν τα λιγνιτωρυχεία και σε τρίτους πλην της Δημόσιας Επιχείρησης.

Η κοινοτική γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την πρακτική του δικαστηρίου για ανάλογες υποθέσεις δεν επιτρέπει την εκδίκαση της υπόθεσης νωρίτερα των δύο χρόνων.

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι και το στοιχείο ότι εκκρεμούν ακόμη και οι αιτήσεις παρέμβασης που έχουν ασκήσει στη διαδικασία της έφεσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, του ομίλου των ΕΛΠΕ, και η HE&D (σύμπραξη του ομίλου της ΕΛΤΕΧ, 66,67% και της Ιντρακόμ, 33,33%), με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης, ώστε να προετοιμάσουν τον νομικό αντίλογό τους κατά την εκδίκασή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι αιτήσεις των δύο εταιριών δεν έχουν εξεταστεί ακόμη. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει η έφεση της ΔΕΗ να εκδικαστεί εντός του έτους και καλά ενημερωμένες πηγές έλεγαν στο Euro2day.gr ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2010.

Έτσι, το θέμα αυτό που άνοιξε στις αρχές του 2007, με την Κομισιόν να έχει εγκαλέσει την ελληνική κυβέρνηση για τη διάθεση σε τρίτους του 40% των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων και μέχρι να γίνει αυτό να εκχωρήσει σε ιδιώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος πλέον των 2.000 MW, μπλοκάρεται ύστερα από την έφεση της ΔΕΗ.

Ωστόσο, αποκτά επικαιρότητα και πάλι δεδομένου του ενδιαφέροντος και ιδιωτών να προχωρήσουν στην κατασκευή λιγνιτικών μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι επιχειρούν να παρέμβουν στη διαδικασία δύο ιδιωτικές εταιρίες δημιουργεί νέα δεδομένα στην έφεση της ΔΕΗ, που θα έχει απέναντί της, εφόσον τελικά γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις της ΕΝ.ΘΕΣ. και της HE&D, ισχυρό αντίλογο για τις αιτιάσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v