Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ετοιμάζει δύο νέα τιμολόγια υψηλής τάσης

Τη ματαίωση της επένδυσης για την αιχμιακή μονάδα στην Κομοτηνή, την καθιέρωση δύο νέων τιμολογίων υψηλής τάσης και τη «συντήρηση» του θέματος της Αλουμίνιον έως τον Ιούνιο αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΗ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Ετοιμάζει δύο νέα τιμολόγια υψηλής τάσης
Τη ματαίωση της επένδυσης για την αιχμιακή μονάδα στην Κομοτηνή, την καθιέρωση δύο νέων τιμολογίων υψηλής τάσης που θα τεθούν σε διαβούλευση με τον ΣΕΒ και τη «συντήρηση» του θέματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος έως την εκδίκαση της υπόθεσης τον Ιούνιο αποφάσισε το σημερινό Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να ματαιώσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση αεριοστροβιλικής μονάδας ισχύος 90 - 180 MW στην Κομοτηνή, καθώς ήδη η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Επιχείρηση να μην προχωρήσει στην ανάθεση, έπειτα από καταγγελία που έκανε η General Electric.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το euro2day.gr, η τελευταία προσέφυγε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το σκεπτικό ότι η ΔΕΗ κινήθηκε πολύ νωρίτερα από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή αιχμιακών μονάδων, βγάζοντας στον αέρα τον σχετικό διαγωνισμό από πέρυσι το φθινόπωρο.

Πέραν της καταγγελίας της General Electric, η διοίκηση της ΔΕΗ επικαλείται επιπροσθέτως για τη ματαίωση της επένδυσής της και το ότι καθίσταται αντιοικονομική, εκ του λόγου ότι καταγράφεται χαμηλή ζήτηση φορτίων και επιπλέον φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά υδροηλεκτρικής παραγωγής, που έχει ελάχιστο κόστος λειτουργίας, αλλά πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Σε ό,τι αφορά την ΑτΕ, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε άρση της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προς την εταιρία έως ότου επιλυθεί δικαστικά η διαφορά των δύο μερών τον ερχόμενο Ιούνιο. Έτσι κι αλλιώς η ΑτΕ καταβάλλει το βιομηχανικό τιμολόγιο Α150, χωρίς βέβαια την αύξηση του 10% που ζητά η ΔΕΗ.

Αντίθετα, πιο περίπλοκο και εντελώς διαφορετικό είναι το θέμα με τη Λάρκο, που εξακολουθεί να «πονοκεφαλιάζει» τη διοίκηση της ΔΕΗ. Όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή, οι νομικές υπηρεσίες της Επιχείρησης έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τρόπους για τη διασφάλιση των απαιτήσεών της από τη Λάρκο.

Πάντως, μετοχοποίηση των χρεών της τελευταίας και συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της έχουν απορριφθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Μόνο για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2008 τα χρέη της Λάρκο προς τη ΔΕΗ από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος υπερβαίνουν τα 9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει στα χέρια της εγγυητική επιστολή από τη Λάρκο ύψους 25 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η τελευταία στη ΔΕΗ είναι η διακοπή της παράδοσης λιγνίτη, επικαλούμενη δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το θέμα αυτό ωστόσο βαίνει προς επίλυση, καθώς ύστερα από σχετικές συνεννοήσεις των δύο πλευρών θα ξαναρχίσει άμεσα η παράδοση λιγνίτη από τη Λάρκο στη ΔΕΗ.

Νέα τιμολόγια

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παρουσιάστηκε και η μελέτη την οποία εκπόνησε η εταιρία IPA για τα τιμολόγια υψηλής τάσης. Η έρευνα αυτή έγινε ανάμεσα σε 26 μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ. Με βάση τις προτάσεις στις οποίες καταλήγει η μελέτη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιχείρησης ανέλαβαν τον σχεδιασμό δύο νέων τιμολογίων υψηλής τάσης.

Το ένα θα περιλαμβάνει ειδικούς ευνοϊκούς όρους και κίνητρα για ορισμένους πελάτες αυτής της κατηγορίας και το άλλο θα αφορά στους χρήστες του Α150, η βασική χρέωση των οποίων θα γίνεται ανάλογα με τη δυνατότητα προσαρμογής της παραγωγής τους σε περιόδους αιχμής των φορτίων.

Από το δείγμα των πελατών, οι 23 τάχθηκαν υπέρ του πρώτου τιμολογίου (fixed) και οι υπόλοιποι υπέρ του δεύτερου (variable), το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει κυμαινόμενες ζώνες χρέωσης. 

Η ΔΕΗ πολύ σύντομα θα θέσει τα τιμολόγια αυτά σε διαβούλευση με τον ΣΕΒ και στη συνέχεια θα προταθούν στους μεγάλους πελάτες της, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v